Francoise aneb Život v manželství

• Francie

Vie conjugale (Françoise), La

Francie / Itálie / Západní Německo, 1964, 112 min

André Cayatte

Stojím na straně ženy :o)(14.9.2006)

Prevažne dialógový film s komentárom manželky Francoise, hodnotiacim jej vzťah a následné manželstvo so študentom práv. Ambiciózna Francoise sa načas vzdá kariéry v advokátskej kancelárii, vychovávajúc dieťa, no jej podnikavosť sa nezaprie, nastupuje do práce v reklamnej agentúre, kde sa stretáva s rôznymi mužmi; manžel čoraz viac žiarli. Ide o prvý z dvojdielnej série filmov, popisujúcich vznik, trvanie a zánik jedného vzťahu zo strany ženy. Druhá časť popisuje ten istý vzťah zo strany manžela. Absencia hudby, čiernobiely obraz, prevaha hovoreného slova a neklišéovité postrehy robia z tohoto diela zaujímavú socio sondu do manželského pokračovania jedného študentského vzťahu.(19.7.2004)

• anderson

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 (český okruh) = 2.7.1985, réžia českého znenia = (ČST Brno) (17.2.2011)(17.2.2011)

Další z řady příspěvků na téma "muž a žena", tentokrát pohledem ženy... stopáž pouze 95 min.(29.9.2006)

Tento první díl jsem neviděl, ale slyšel jsem o něm z vyprávění. Předchází snímku "Jean-Marc aneb Život v manželství (1963)", který mne uchvátil. Celý diptych chápeme jako konfrontaci ženy a muže, jejich názorů a problémů v manželství. Unikátní nápad: Rozpad jednoho manželství byl exponován dvěma úhly pohledu - očima manželky a očima manžela. Udělal jsem si jasný názor: Vina byla na straně ženy! :)(28.7.2004)

Emancipovaná žena a lehkomyslný muž. Jde o povedené, skoro bych řekla nesmrtelné pojetí pohledu ženy a muže na jedno společné manžesltví zvlášt. Docela ráda bych shlédla druhý díl, jak viděl muž, který se mi jevil s prominutím jako nepředstavitelný hlupák, ženu která ho tolik miluje a je pro něj schopná hodně obětovat....i když ta příhoda s flintou se jí moc nepovedla. Vážně by mne to zajímalo.(25.11.2007)

Sám o sobě hezký, však ničím zvláštní film. Nicméně společně s druhým dílem tvoří výjimečné dílo. Je zvláštní pozorovat stejný příběh různýma očima. Někdy nám téměř přijde, že sledujeme úplně jinou dějovou linii - jak moc se někdy může lišit náš pohled od pohledu našich nejbližších... Je skutečně vina pouze na jedné straně? Nebo jde mnohdy jen o řadu nedorozumění, za která nikdo nemůže? A jak se s určitou situací vypořádává žena? Jak muž? Je to zvláštní takto sledovat stejné situace z ženského a mužského pohledu.(3.4.2009)

Snímok sa skladá z dvoch častí: "My Days with Jean-Marc" a "My Nights with Françoise" Film s dobrými úmyslami, ktorý sa snaží analyzovať problémy mladého manželského páru z uhla pohľadu oboch. Po chvíli je však film repetitívny.(1.11.2011)