Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Herb Brooks byl jmenován trenérem amerického hokejového týmu pro Olympijské hry v Lake Placid v roce 1980. Nastiňuje svůj plán, kdy chce hru postavit na kanadsko-ruském hokejovém stylu, což hned v úvodu vzbuzuje nejistotu. Brooks říká, že tímto způsobem lze porazit i dosud neporazitelné Sověty. Od vedení dostává volnou ruku ve výběru týmu a v tréninkových metodách. Brooks přizve do realizačního týmu jako svého asistenta Craiga Patricka a poté vybírá na kempu v Colorado Springs 26 hráčů z řad amerických universit. Začátky přípravy jsou těžké. Hráči mají mezi sebou nevyřízené účty. První přípravný zápas absolvuje tým v Norsku s místní reprezentací a ten končí remízou. Brooks zuří, nevidí v týmu zápal pro hokej, a tak po zápase nenechá hráče odejít do kabiny, ale dá jim velmi těžké a náročné tréninkové dávky. Hráči tak pochopí, že Lake Placid nebude jen výlet a zábava. (TV Nova)

(více)

Recenze (420)

golfista 

všechny recenze uživatele

Zázrak ! Je to vše vystihující název tohohle sportovního filmu, pro které mám slabost. Tenhle je přísně podle pravdy, t.j. - "největšího sportovního zázraku konce minulého století" .... I bez velkých hereckých hvězd v rolích sportovců (ono málo herců umí dobře bruslit :) se zrodil jeden z nejnapínavěji natočených filmů ze sportovního prostředí, co jsem viděl. Kurt Russel je hodně stylizovaný, ale předvádí výborný výkon (jak dalece "autentický" nedokážu posoudit a je to asi jedno)... Při sledování koncovky toho slavného utkání, jsem byl nervóznější, než kdybych koukal na přímý přenos - a to je myslím důkaz skvěle zvládnutého řemesla ... 90% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Klasický sportovní film o tom jak outsideři porazili proudy vesmírné energie a slavně zvítězili - tentokrát ale kromě práce se skutečnými událostmi pracuje i s kontextem doby. Úvodní titulky stručně rekapitulují klíčové události historie USA v sedmdesátých letech, a snaží se vzbudit dojem osudového významu pro "národní smýšlení". Bohužel to ústí v určité "disneyovsky nevinné" "drobné faktografické posuny", které - aniž bych chtěl nějak snižovat onu skoroneuvěřitelnost porážky tehdy na 95% dokonalosti jedoucí sovětské sborné - ve svém důsledku vytvářejí kolem trenéra Brookse a jeho týmu až poněkud nepatřičnou gloriolu (abychom nechodili daleko, podívejte se do sekce Zajímavosti). Nicméně režisér O'Connor zvládl svou "významnou státní zakázku" více než dobře, protože ačkoliv mu ze střižny dodali víc než dvě hodiny výsledného produktu, nepřijde vám (pokud jste tedy na stejné vlně jako já), že by se cokoliv natahovalo nebo že by to snad bylo nudné. Svoji zásluhu na tom samozřejmě mají herci v hlavních rolích i realističtí univerzitní hokejisté. Jelikož jsem znal reputaci Hokejového Zázraku, čekal jsem kromě přesvědčivých vhledů "do zázemí" i bombastické sekvence ze zápasů. V tomhle ohledu mě celkem nemile překvapilo, že se nekonají žádné vychytávky známé např. z Gólu, a celé je to natočené tak nějak staromódně. Jenže ono je to na druhou stranu pak přehledné, a díky zručné filmařské práci v postprodukci si stejně nemůžete pomoct a poslední čtvrthodinu, věnovanou onomu legendárnímu zápasu, prožíváte skoro jako kdybyste se dívali na přímý přenos. Pokud tedy mám Hokejový Zázrak nějak hodnotit, tak jako film je to rozhodně výborná záležitost, ve které má díky dobovému kontextu svoje místo i ten do očí bijící patriotismus. A maje na paměti tu jeho sportovní část, jsem ochoten tvůrcům odpustit tu systematickou idealizaci...skoro. Sportovních "biopiců" jsem viděl řadu a řadu jich zřejmě ještě zhlédnu, a Miracle je jeden z těch lepších. 80% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak to teda jako zásadně nesouhlasím se zdejším vysokým hodnocením. Hokejový zázrak to skutečně byl, ale tenkrát v roce 1980, v tomhle filmu to byl spíš ukecaný debakl. Dialogům jsem nevěřil ani písmenko, nevěřím, že tohle znělo ami kabinou, proslov Kurt Russella by mě spíš uspal než nabudil a vrchol všeho je absolutní minimum hokeje, který se vlastně zmenší jen na klíčový zápas se sbornou. Ovšem tak nasnimaný hokej může udělat jen hajnej Robátko a pak už jen Dan Stoloff. Kamera během zápasu má buď uplně absurdní postavení někde v šestý řade v rohu a nebo zazoomovaní na detail, takže s hokeje si užiješ jedině komentář. Jo a ještě ty záběry, když utočí rusáci jsou často do hlediště. Pokud si libuješ v slzičkové hudbě, kecech a záběrech na helmy, tak si ale pošmákneš. Ještě, že Kurt toho Herba docela dal. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $64,378,093Tržby Celosvetovo $64,445,708║ Tento film by potreboval skúsenejšieho režiséra, niekoho aj je Steven Spielberg, lebo aj keď to nie je zle natočené a výhodou je že to je dokonca nevtieravé na to o akú tému sa jedná, chýba tomu tá pomyselná skutočná iskra, po ktorej by mali byť cítiť silné emócie a nie len taký slabý záchvev aký sa nakoniec dostaví. /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších sportovních filmů s hokejovou tématikou. Člověk by ani neřekl, že se jedná jen o televizák, protože řemeslně je to práce dotažená po všech stránkách, snad jen určitá "omezenost" pohledu při herních pasážích dosvědčuje, že skutečně heroický příběh bandy univerzitních amatérů, kteří to nandají neporazitelné Sborné, byl koncipovaný pro potřeby televize. Nemá cenu se zabývat patosem, je totožný s tím, s jakým našinec smýšlí o Naganu, podpořený navíc určitou morální krizí, kterou americký národ v době památného finálového zápasu procházel. Logicky jsou pak ostatní utkání odsunuta jaksi na druhou kolej, protože ať už byl vztah USA a SSSR jakýkoli, Sborná platila tak jako tak za extra hodnotný skalp. Pochvalu si zaslouží zejména dynamická a místy až dokumentaristická režie (místy zase typicky heroizující) a skvělé herecké výkony pod kapitánskou taktovkou Kurta Rusella. Skvělý film o skutečně pamětihodné události, která v hokejových dějinách sotva hledá paralelu. Jediná výtka: Tichonov není jako "padouch" věrohodný ani za mák. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příjemně natočený film o jednom velkém Americkém zázraku na který se již přes 26 let vzpomíná a nikdy nezapomene. Jednou se takhle možná zfilmuje i naše výhra na olympiádě v Naganu. Jen škoda, že film se soustředí pouze na hlavní souboje USA X SSSR. Pro lepší celistvost vyprávění a vnímání celého kolotoče tehdejšího olympijského šílenství by bylo příjemné vidět poslední zápas USA aspoň skrze komentář trenéra/vypravěče... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Byl to pravý sportovní zázrak a zažít ho na vlastní kůži musel být zážitek. Ale protože na mě soukromí většiny postav nefungovalo, musím zůstat u obdivu jen směrem k zásadní události hokejového dějepisu. Střihově a kamerově výtečné zpracování zápasů funguje na výbornou a člověk téhle partě musí fandit naplno, jenže po informačně-komplexní stránce by mi šikovně koncipovaný dokument přišel vhod snad i více. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Možno vás to prekvapí, chalani, ale ja veľmi na sentimentálne rečičky nie som.“ Mám rád dobré športové melodrámy, ale toto je skôr druhá SPOMIENKA NA TITANOV, ako ďalší ROCKY (alebo PRIRODZENÝ TALENT). Kurt Russell (VEC, ÚTEK Z NEW YORKU) sa snaží a celkom mu to ide, ale ani on nedokáže od priemeru zachrániť priemerný scenár, ktorému nespasí kožu ani fakt, že vznikol na základe skutočných udalostí. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Mám ráda hokej, byla to fantastická sportovní událost, bylo dobré, vidět ten příběh mladičkých hokejistů, kteří dokázali neuvěřitelné, ale nemůžu si pomoct, lepší než průměr ten film nebyl. Patriotismus mi tam vadil opravdu hodně a celý film byl natočen tak nějak ploše. Tichonov si nebyl sice podobný ani trošku, ale ten jeho pohled byl naprosto výstižný. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Netuším, zda lze organizovaným věřením způsobit zázrak, ale víra Herba Brookse ve svůj tým ho přinesla. Hokejovej turnaj na Olympijských hrách v Lake Placid v roce 1980 měl být totiž opět triumfem neporazitelný kamándy CCCP, která měla zašlapat do ledu studentíky ze zemí, kde se hráči mohli živit hokejem profesionálně a tudíž je opomněl baron de Coubertin pozvat na oslavu ladnosti amatérskýho sportu. Dobře si pamatuju skřípění svých zubů, když našlapanej československej tým podlehl nějakým studentům z USA. Tehdy jsem vůbec netušil o existenci nějakýho trenéra Brookse a skutečnostech, že již mnoho měsíců připravuje tým složený ze správnejch (nikoliv nejlepších) hráčů na základě sovětských tréninkových zkušeností s fyzičkou, k čemuž přihodil něco z psychologický brašničky. Před zápasem s CCCP věděl, že devětkrát z deseti z případů Sověti bez problémů vyhrají, ale v tom jednom zápase se může stát cokoliv . Tehdy se stal zázrak (http://www.youtube.com/watch?v=NuBcvNmsVvs), když Američané jako první tým po dlouhý době dokázali se Sověty bruslit po celou dobu utkání a všechny proměnlivý faktory se ten den převážily na stranu hvězd a pruhů. To všechno se mi moc líbilo. Jediným problémem pro mne bylo to, že snímek byl politicky pojatej jako souboj brutálních Sovětů s hodnými Americkými chlapci, kteří by nikdy nikoho neomlátili o mantinel a vítězství na OH bylo zastrčeno do pozadí na úkor zápasu se Sověty. Přitom v těch dvou dnech, kdy se mužstvo připravovalo po historickým vítězství na zápas se silným Finskem, musel Brooks prokázat asi nejvíce motivačního umu ve svý trenérský kariéře. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Až škodolibě jsem se pobavil nad tím, že vrcholem filmu není zisk nejcennější trofeje, ale porážka Sovětů. Film tak končí v momentě, kdy zázračné studentíky čeká ještě jeden zápas, o kterém se však dozvíme až z titulků. Ale i tak si s tím tvůrci poradili se ctí. Stejně jako s celým příběhem. Žánrové mantinely naplnili až po okraj, ale dál už se neodvažili, což je docela škoda. Až na scény přímo z "ledu", které braly dech, film nepřináší nic nového. Ale co čekat od Walta Disneyho, že? ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Slušný kus, který trochu sráží až moc "disneyovská" hudba, ale jinak je z toho ta energie cítit. A to mě sport vážně nezajímá. Tím je pro mě film ze svojí podstaty nezajímavý a už ho určitě nikdy neuvidím, ale ty čtyři hvězdy dám... 70% ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hokejový zázrak je hodně špatnej sportovní film, ve kterym navíc toho hokeje moc neni, ale neustále se tam kecá o vlastenectví a o bohu. Nemam rád hokej a filmy, kde se dialogy skládaj z vět typu "Bůh žehnej americe. Bůh nám pomáhej. Za jakej hraješ tým, chlapče? Za USA!!!" a podobný kecy, ty úplně nesnášim. Ten film jsem vyloženě přetrpěl a dalo mi to fakt zabrat, abych to vydržel až do konce. No a ten konec byl teda taky úchvatnej. Celej film mi dal asi tolik, jako kdybych si někde našel výsledky hokejovejch utkání na olympiádě 1980. Jedinej důvod, proč tomu nedám odpad, je Kurt Russell, takže 1 hvězdička a to je až až... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Z hokejového prostředí je to to nejlepší co se dá sehnat. Pravda, filmů o hokeji moc neni, ale i tak je to výborně natočený a i pro ty, kteří nejsou fanoušci hokeje, to může být velice dobrý film, který dokáže lehce vtáhnout do děje. Velkým plus tohohle filmu je perfektní kamera při zápasech, každá akce je braná z několika úhlů a kameraman si stim ještě různě pohrává, takže tomu neni co vytknout, jen gólový situace podle mě postrádají víc emocí, chtělo to mnohem bouřlivější prostředí na stadionu a větší radost hokejistů, toho se dostává, až ke konci a to hlavně v zápase s SSSR, tedy v zápase kterým tenhle film vyvrcholí, ale žádný bouřlivý prostředí z toho neni stejně moc cítit a to je škoda, to by byl ještě větší zážitek. Samozřejmě se taky nemůžu nezmínit o Kurtu Russellovi, jeho výkon je mimořádný a typově se na to hodí dokonole, trošku mimo byl Tichonov, ale to nebyla nějak zvlášť podstatná postava, ale jeho výraz při porážce byl dokonalej a ten americkej patriotismus taky nebyl tak stršnej, jak se tady v některých komentářích uvádí. Rozhodně je to jeden z těch lepších sportovních filmů, ale na úplnou špičku se to nedostalo ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tým outsiderů vs. neporazitelná mašina, motivační proslovy trenéra plné okřídlených frází, velký obrat v klíčovém zápase a nenáviděný soupeř na kolenou. Snůška sportovního patosu? Kdepak. I Američané mají svůj "Miracle on the ice“. Důstojná pocta pro Herba Brookse s dokonalou autenticitou hokejových záběrů, která vás především díky střihu a zvuku vtáhnou do hry. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že zázraky sa v profesnom živote nestávajú. Za každým ozajstným úspechom je tvrdá práca, ktorú nikto nevidí. Príjemná oddychovka. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

A to som si myslel, že kvalitné športové filmy sa už ani netočia a tu málo chýbalo k piatim hviezdičkám! Ozaj strhujúci film o hokejovej nádeji, priateľstve a tvrdej drine. Síce zase jeden z filmov, ktorý vyzdvihuje ich národ, preto Amíkov (niekedy) z duše nenávidím, no cez to všetko som im držal palce, dokonca aj keď hrali proti našim. Skvelo natočené hokejové zábery, kamera, dramatické zábery z lavičky, proste dráma ako má byť! Vytkol by som len niektoré zle natočene zákroky brankárov a lepšiu, dramatickejšiu hudbu. 80%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

"Tak už věříte na zázraky?!" Památná věta amerického komentátora, když výběr kluků z vysokých škol dokázal v zemi, která ani neznala hokej, zvítězit na olympiádě. Dokonalý příklad toho, jak se dá s neznámými herci natočit skvělý film podle skutečných událostí, který mi v závěru vehnal slzy do očí. Olympiáda v Lake Placid je pro Američany asi tak posvátná jako pro nás Nagano. Dnes už mají světové hráče typu Mika Modana, Bretta Hulla, Deriana Hatchera, Jeremyho Roenicka, Chrise Cheliose, Keitha Tkachuka... ale tým snů, to byl výběr v Lake Placid. Výběr, který dokázal, že i s průměrnou věkovou hranicí 21 let, ale s obrovským sportovním potenciálem, se dají dělat zázraky. I ty hokejové. ()

Související novinky

Hugh Jackman a skoky na lyžích

Hugh Jackman a skoky na lyžích

21.01.2015

Sportovních filmů nikdy nebyl nedostatek, jen málo z nich se ale věnuje zimním sportům. Hokejový zázrak, Kokosy na sněhu nebo Sjezdař s Robertem Redfordem teď ale nafasují dalšího celovečerního… (více)

Kurt zase trenérem?

Kurt zase trenérem?

01.02.2005

Poté co Kurt Russell ztvárnil legendárního hokejového trenéra Herba Brookse ve filmu Miracle, asi patrně našel v tomto pro film vděčném řemesle zalíbení. Od hokeje si tentokrát odskočí ke koním ve… (více)

Reklama

Reklama