Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Herb Brooks byl jmenován trenérem amerického hokejového týmu pro Olympijské hry v Lake Placid v roce 1980. Nastiňuje svůj plán, kdy chce hru postavit na kanadsko-ruském hokejovém stylu, což hned v úvodu vzbuzuje nejistotu. Brooks říká, že tímto způsobem lze porazit i dosud neporazitelné Sověty. Od vedení dostává volnou ruku ve výběru týmu a v tréninkových metodách. Brooks přizve do realizačního týmu jako svého asistenta Craiga Patricka a poté vybírá na kempu v Colorado Springs 26 hráčů z řad amerických universit. Začátky přípravy jsou těžké. Hráči mají mezi sebou nevyřízené účty. První přípravný zápas absolvuje tým v Norsku s místní reprezentací a ten končí remízou. Brooks zuří, nevidí v týmu zápal pro hokej, a tak po zápase nenechá hráče odejít do kabiny, ale dá jim velmi těžké a náročné tréninkové dávky. Hráči tak pochopí, že Lake Placid nebude jen výlet a zábava. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (22)

  • Před začátkem natáčení herci absolvovali šestitýdenní kemp, kde se učili základním hokejovým dovednostem, například jak si rychle obléknout výstroj, udržet balanc a zachytávat puky, ale i základní hokejové taktiky. (Flack007)
  • Skutečná olympijská arena, ve které se odehrávali olympijské zápasy, byla po smrti amerického trenéra Herba Brookse přejmenována na Herb Brooks Arena. (Zavy)
  • Na konci filmu po zápase se Sověty říká Herb (Kurt Russell), že za 2 dny byl zázrak dokonán, když porazili Finsko. Mnoho lidí se domnívá, še žlo o finálový zápas, v závěrečném ceremoniále je ale na pozici 2. a 3. místa vyvěšena švédská a ruská vlajka, přestože USA sehrálo poslední zápas s Finskem. Důvodem je fakt, že na OH v Lake Placid 1980 se nehrálo klasické semifinále a finále, ale finálová skupina, do které postoupili z každé skupiny dva nejlepší a do tabulky se počítal vždy vzájemný zápas se soupeřem ze stejné skupiny (V případě USA je to úvodní duel se Švédskem, ve kterém vyrovnalo Bill Baker 27 vteřin před koncem). Památný zápas se SSSR byl tak zápas finálové skupiny, do které zároveň postoupilo Švédsko (ze skupiny s USA) a Finsko (ze skupiny s SSSR). (Zavy)
  • Kurt Russell se vzdal části svého honoráře, aby mohl 800-1000 hlavý komparz jíst teplé jídlo, namísto svačiny. (HellFire)
  • O roli 20 hokejistů se ucházelo přes 4.000 lidí. (HellFire)
  • SPOILER": Snímek se od skutečnosti v některých detailech odlušuje. Například ve filmu se Jack O´Callahan (Michael Mantenuto) při posledním přípravném utkání se Sověty před olympiádou zranil a během olympijských utkání nastupuje až při zápase finálové skupiny proti Sovětům. Ve skutečnosti se však skutečný O´Callahan objevil již v zápasu základní "modré" skupiny proti Rumunsku, kde si připsal asistenci k brance, kterou Rumunům vstřelil Steve Christoff. (bigwendy)
  • Není pravda, že by šlo o vyjukaný tým nezkušených chlapečků z amerických univerzit. Brooks s hráči pracoval nikoli šest měsíců, ale téměř rok a půl. Osm hráčů z jeho výběru absolvovalo i MS 1979 v Moskvě. (Robbi)
  • Buzz Schneider v zápase s ČSSR brutálním zákrokem zlomil klíčovému hráči Vladimíru Martincovi ruku. To se ovšem filmařům do jejich díla nevešlo. (Robbi)
  • Historická chyba ve filmu: Rumuny porazili Američané 7:2 a ne 7:3, jak je uvedeno ve filmu. (Robbi)
  • Historická chyba ve filmu: V utkání s Norskem na OH je jako jeden z autorů gólu uveden Buzz Schneider. Ve skutečnosti tomuto soupeři na turnaji žádnou branku nedal. (Robbi)
  • Všichni soupeři USA ve filmu kromě Sovětského svazu (CCCP) mají neautentické dresy. (Robbi)
  • Herb Brooks (ve filmu ztvárněný Kurtem Russellem) zemřel těsně před uvedením filmu, a proto film nikdy neviděl. (xxSmoldaxx)
  • Režisér Gavin O'Connor nevěděl, že Billy je Buzzův syn, dokud mu nenabídl sénář. (Huntelaar)
  • Útočníka Buzze Schneidera si ve filmu zahrál jeho syn Billy. (MarekT)
  • Jako komparsista si zde zahrál bývalý brankář Bill Ranford (15 sezón v NHL). Nahrazoval zde Eddieho Cahilla, představitele Jima Craiga, kvůli větší věrohodnosti brankářských zákroků. (MarekT)
  • V originálním znění filmu je použit autentický záznam věty od komentátora ABC Ala Michaelse "Věříte na zázraky?". (MarekT)
  • Olympijská utkání se natáčela ve stejné hale jako boxerský souboj ze čtvrtého dílu Rockyho - tehdy Balboa čelil Ivanu Dragovi. (MarekT)
  • Film sice pojednává o olympiádě na území USA, ovšem natáčení proběhlo v sousední Kanadě. (MarekT)

Související novinky

Hugh Jackman a skoky na lyžích

Hugh Jackman a skoky na lyžích

21.01.2015

Sportovních filmů nikdy nebyl nedostatek, jen málo z nich se ale věnuje zimním sportům. Hokejový zázrak, Kokosy na sněhu nebo Sjezdař s Robertem Redfordem teď ale nafasují dalšího celovečerního… (více)

Kurt zase trenérem?

Kurt zase trenérem?

01.02.2005

Poté co Kurt Russell ztvárnil legendárního hokejového trenéra Herba Brookse ve filmu Miracle, asi patrně našel v tomto pro film vděčném řemesle zalíbení. Od hokeje si tentokrát odskočí ke koním ve… (více)

Reklama

Reklama