Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento příběh, který byl inspirován mnoha podobnými případy, se odehrává v londýnském West-Endu. Mel, matka dvou synů, je závislá na heroinu. Její desetiletý syn Paul se musí starat nejen sám o sebe, o svého mladšího bratra Leeho, ale i o svou matku. Film začíná scénou, kdy desetiletý kluk připravuje matce dávku heroinu a přinese jí jehlu na podnose přímo do ložnice, protože si myslí že je nemocná…ona se mu pak omlouvá, že zapomněla na jeho narozeniny. Mel nachází útěchu v náručí Lennyho – drogového dealera, který ne vždy za drogy vyžaduje jen peníze. Další postavou ve filmu je servírka Louise, která je s Lennym těhotná a kouří crack (hraje ji, dnes již slavná, Keira Knightley). Malý Paul se ocitá v nelehké situaci: jeho otec je mrtvý a matka jej možná také brzy “opustí“…jak se s tím desetiletý kluk vyrovná? Nejdřív začne bojovat, s vlastním strachem i s matčinou závislostí a chce vzít vše do vlastních rukou… Mel se nakonec rozhodne se svou závislostí skončit. Zavírá se ve svém domě a děti posílá ke známým. Jenže to není tak úplně nejlepší nápad, protože Paul zůstává bez matky, za kterou nesmí, a tak volný čas většinou tráví s Louise…nakonec, unaven čekáním, rozhodne se na vlastní kůži zjistit, jak se vlastně jeho matka cítí, když je pod drogami... Strhující snímek o nevinnosti dítěte a jeho střetu s tvrdou realitou, o závislosti, překonávání, zoufalství, lásce a vůli zvítězit. (Frakira)

(více)

Recenze (9)

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Nedám plný už len za ten happyend. Inak to ušlo. Hlavne ten uhol pohľadu zo strany malého chlapca sa mi veľmi páčil. Nie že by som mala tak strašne konzervatívny pohľad na drogy, ale z ničím sa to nemá preháňať a ak je jasné, že človek závislosť neudrží na uzde, nie je dovod sa s tým zahrávať hlavne ak má dve malé deti. ()

dwbmb 

všechny recenze uživatele

Aneb výchova chlapců ve feťácké společnosti. Velice silný a vážný námět, který byl však v tomto případě přetaven do velice naivní podoby, za což může především nevyváženě napsaný charakter malého Paula. Film je ale zároveň docela sympatický plejádou herců typu "jé, toho jsme už viděl v...", samozřejmě vedle docela slušně hrající Keiry. Zato výraz Molly Parker byl ustrnulý i v emotivně hodně vypjatých scénách. Úvodní scéna je svým tragickým způsobem velice vtipná, což vzbudí vysoká očekávání i od zbytku filmu, ta však zůstanou nenaplněna. Snímek se celou dobu plácá v průměrnosti. ()

Reklama

monaMis 

všechny recenze uživatele

Bylo pro me velice obtizne dialogum rozumet, i kdyz i tak se daly souvislosti samozrejme pochopit. Bohuzel spravne titulky na film neexistuji, ceske rozhodne ne a anglicke se hodne lisi. Nicmene co se tyce samotneho snimku, hodne syrova vypoved o zivote junkies v Londyne. Mlady Harry Eden zvladl svoji roli absolutne dokonale. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Silné téma, zpracování nikoliv. To, z čeho by se dalo vyždímat spoustu emocí Britové obvykle pojmou s tak zvláštním odstupem, že to v divákovi příliš nezanechá - Pure maximálně posílí odpor k závislým, kteří se nebojí vážně ničeho, ani manipulace s dítětem - jen aby si mohli šlehnout. Je mi úzko při představě, že v takových - a horších - sociálních podmínkách některé děti mohou skutečně vyrůstat. Celý děj je ale neskutečně chladný a přitom byly momenty, které opravdu mohly hluboce zapůsobit - nakonec však vyzněly naprázdno.. Drogovou závislost pohledem desetiletého kluka jsem však ještě nikde neviděla a proto se mi líbí působivý námět, přestože nakonec jen tvůrci klouzali po povrchu a opravdu se do toho neopřeli. Mimo jiné bylo zajímavé vidět Keiru Knightley v roli těhotné šlapky-narkomanky. Příběh odsýpal a proto možná časem zvýším na slabé čtyři hvězdičky. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Vynikající snímek o rodině, heroinu a důvěře. Příběh je naprosto strhující a odsoudíte Molly Parker, Davida Wenhama a také Keiru Knigthley za to jaký život žijí a jaké neštěstí způsobují malému Harrymu Edenovi, který v tomto snímku předvedl dle mého názoru naprosto nemožné na tak malé dítě, jako byl v době natáčení. Emoce zde hrají velkou roli, je tady vidět jak je někdy těžké udržet si zdravý rozum a dělat věci správně, ale nakonec stačí jen chtít. Pro mě film s obrovskou morální hodnotou. ()

Zajímavosti (2)

  • Harry Eden vyhrál na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu cenu Manfreda Salzgebera v kategorii nejlepši mladý herec ve filmu. (Terva)
  • Mezinárodní filmový festival Emden udělil Gilliesu MacKinnonu svou cenu v kategorii nejlepší film. (Terva)

Reklama

Reklama