Reklama

Reklama

Modlit se, poslouchat, neodmlouvat

(seriál)
  • USA Keep Sweet: Pray and Obey
Trailer
USA, 2022, 3 h 15 min (Minutáž: 46–53 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Dokumentární seriál o vzestupu Warrena Jeffse v církvi známé pod zkratkou FLDS a jeho neuvěřitelných zločinech. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Náboženství zase jednou vybíralo desátky na lidských životech. Jakmile někde zazní slovo církev, tak správný Čech ví, že je něco špatně a je třeba vzít nohy na ramena. Sledování bandy pánbíčkářů, kteří se dobrovolně nechají tyranizovat, způsobuje vykroucení hlavy. Síla dokumenty tkví ve zkažených životech naivních jednotlivců, kteří v tom bordelu vyrostli a celkem děsivý je i fakt, že FLDS není projekt z poloviny minulého století, ale vesele funguje i v novém tisíciletí. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý mini seriál. Sem tam seriál ponúkne chvíľkovú úľavu, vie udalosti odľahčiť, hoci nikdy ich nezľahčuje. Skôr ide o istú katarziu z až absurdných rozhovorov, ako to v sekte chodilo. Na tvári jednej zo žien sa objaví neskrývané pobavenie, keď líči, ako sa s ňou pokúšal mať sex muž takmer na prahu smrti a ako to pripomínalo až výjav z nejakej paródie. Na smiech to ale pochopiteľne nie je. Tým skôr, že režisérky síce vracajú hlas mnohým ženám, ktoré v sekte trpeli, ale zatknutím Warrena Jeffsa v roku 2006 nič neskončilo. Seriál nie je len vyobrazením toho, ako niekoľko neistých manipulatívnych mužov chcelo premeniť ženy na večne usmievavú a láskavú komoditu, ktorá je im vždy k dispozícii, ale aj ponorom do povahy americkej spoločnosti, kde takéto počínanie môže dlho unikať spravodlivosti. (30.7.2022) ()

Reklama

Arkagas1989 

všechny recenze uživatele

FLDS - odnož mormonské "církve" v Americe. Warren Jeffs jako Prorok. Co je posláním téhle víry? To, že žena je určena jen proto, aby rodina děti a byla vzornou manželkou. Muži jsou naopak vyvolení a čím více manželek mají, tím jsou lepší. Sám Warren jich měl 65. Po smrti svého otce přebírá jeho proroctví a nastavuje nová pravidla - ženy smí nosit jen 4 účesy, je zakázána červená barva, tělo musí být zahaleno od krku až po kotníky, z učebnic se vytrhávají stránky, které nejsou vhodné, stýkat se s lidmi mimo komunitu je zakázáno a sňatky určuje on. Není tak výjimkou, že si sestřenice musí vzít svého bratrance apod.  Přes to všechno tihle lidé neznají nic jiného a povětšinou jim to vše přijde v pořádku. Až na pár výjimek, které ze společenství utečou a začnou vyprávět svůj příběh.  Poslední kapkou je odebrání dětí matkám a poslání je na tajné místo do "Sionu".  Waren je sice odsouzen, ale svoje prorocká kázání poskytuje z vězení dál skrze svoje ovečky a jeho Sionská komunita dodnes čítá tisíce členů, kteří žijí ve svém uzavřeném světě, kde stále nutí k manželství děti a kde vznikají příbuzenské svazky.  Kdo o FLDS nikdy neslyšel, ten bude asi šokován. Tenhle dokument ale hezky ukazuje dvě strany - pro nás absolutně nepochopitelnou sektu, kde by všechny měli pozavírat a na druhou stranu jednání obyčejných lidí, kteří se v tomhle společenství už narodili a tak nic jiného neznají. Nemají tudíž potřebu něco měnit a absolutně si nemyslí, že je něco špatně, protože oni přece žijí tak, aby se zavděčili Bohu a neví, že tam venku je svět.  Je to drsné koukání, ale stojí za to.  Moje hodnocení: 9/10 ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mě tak nepochopitelné a zároveň pochopitelné, že pokud v tom vyrůstáte a nevidíte jinou formu života a jiné situace a projevy, tak Vám to prostě přijde běžné...Ale fascinuje mě, že projevy těch mladých dívek, které pochopily, že to, co s nimi muži chtějí provádět, není obvyklé a nemá to tak být - to je zvláštní, že to pak prostě vědí, že to není správně...Nedostal podle mě Jeffs řádný trest...zasloužil by si mnohem více - ve formě hanby, zostuzení a trestu...Je mi z toho zle a proto jsem ráda, že o tom je tento dokument, aby se něco obdobného třeba i "rozkřiklo", že existuje i jinde na světě a zakročilo se proti tomu.... ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Ťažko uveriť, že človek, ktorý vyzerá ako obyčajný úradník alebo poisťovací agent bol schopný niečoho takéhoto a bol v top 10 najhľadanejších zločincov v USA. Náboženstvo je zlo a mormóni sú divní, ich fundamentalistická podoba je však ešte horšia. Človek si aj povie ako je možné, že to tí, ktorí zostali v sekte nevideli, ak vám ale od útleho detstva vymývajú mozog, je ťažké si to uvedomiť. ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama