Reklama

Reklama

VOD (1)

Patrick Bateman je mladý ambiciózní finančník, který je tam, kde chtěl být. Žije na Manhattanu, má snoubenku, pracovní postup. Co ho však vede k tomu, stát se krvavým zabijákem, ví jen on sám. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (823)

Shit 

všechny recenze uživatele

Christian Bale je prostě skvělej herec, jeho podání naprostýho psychopata je vynikající a ta arogance, kterou ve filmu předvádí z něj úplně sálá.V podstatě na něm stojí celej film, kterej je až na pár zaváhání dobrej . Sice film neni až zas tak drsný, jak jsem si myslel, ale provedení vražd je docela originální a několik scén ve kterých Bale běsní nemaj chybu. Jenže v ději a i v některých z těch vražd jsou občas docela velký nedomyšlenosti a některý scény jsou až přehnaný a konečná pointa je nějaká divná. Taky je škoda, že nedostal víc prostoru William Dafoe, kterej je v roli vyšetřovatele dobrej, ale vůbec svoje pátrání nemohl rozvinout, možná se taky ještě dalo rozvést proč je Bale tak úchylnej, ale jinak jsem se bavil výborně ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na to, že som čítal román, oceňujem, že si Mary Harronová dala pohov (tj. na nastreľovač klincov v akcii ani nepomyslela) a nesnažila sa byť taká "ellisovská", ako sa len dá. Slovom "ellisovský" tu označujem jednak extrémne vysoký stupeň násilia, jednak rafinovanú naratívnu skladbu románu. Z popisovaného násilia mi prišlo fyzicky zle , takže som si povedal, že ten román je buď geniálny alebo je to absolútny šrot. Keď som sa spamätal a román dočítal, usúdil som, že a) je správne. Ellis používa tri línie (vo filme použité veľmi uvážlivo): lineárnu schému príbehu kombinuje s estetikou extrémneho kontrastu, ktorú na jednej strane predstavujú dráždivo nudné pasáže vyžadujúce skôr abstraktné vnímanie a pasáže dráždivo "akčné", v ktorých je dôraz položený na neznesiteľnú konkrétnosť. Tento postup perfektne reflektuje "emocionálne kubistický" svet antihrdinu. Harronová (mimochodom feministka) tento svet rešpektuje, nesnaží sa byť "lepšia" ako Ellis a vyberá si z neho jednotlivosti, ktoré ju dovedú k parádnemu finále, ktoré väčšine ľudí z nejakého dôvodu pripadá enigmatické. Chápem, že mnohí majú s literárnym i filmovým Americkým psychom problém, ktorý má čiastočne na svedomí žánrový mix, ktorý navyše postupne naberá ďalšie vrstvy - príbeh čoraz väčšmi prechádza zo sociálno-kritickej drámy s prvkami vlažného hororu do patetickej frašky, čo vrcholí v závere, kedy je antihrdina úplne perplex - jeho ego je absolútne ponížené, keďže mu nikto neverí. Áno, s určitými ľuďmi sa spájajú alebo naopak nespájajú určité modely konania a myslenia. Mne toto posolstvo pripadá absolútne mrazivé. Prostredie wallstreetskych monštier odrazu ustupuje a vnímame len masku s dokonale blazeovaným výrazom, ktorá má ku skutočnosti bližšie, než si v prvej chvíli myslíme. I keď to je maska naozaj krásna. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela psycho film. Christian Bayle tu má skvělou roli. Je neuvěřitelně posedlý krásou a dokonalostí. Má svou práci na Wall Street a ve volném čase rád zabíjí lidi. Nejoriginálnější je asi hod motorovou pilou. Nakonec ale zjistí, že je všechno jinak, než si myslel... Menší roli tu mají i Jared Leto a Reese Witherspoon. :) Místy je to i docela vtipné. "Ted si zkus udělat rezervaci v Desire!" :D ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Několik hodnotitelů se zde rozčiluje nad tím, že vraždy v tomto snímku nemají smysl ani opodstatnění a jsou sem zakomponovány jen proto, aby se něco dělo. S tím absolutně nemohu souhlasit. Každá vražda zde byla vysvětlena, respektive to, co jí předcházelo. Když si prostě nějaký zrzavý retard z Buzuluku troufne mít lepší vizitku než mám já, tak svůj zvednutý adrenalin musím nějakým způsobem vyventilovat. Ještěže se po světě potulují bezďáci a kurvy. Tyto dvě skupiny jsou přímo vzorovým materiálem k likvidaci. Lidé mají různé koníčky, kterými utíkají z šedi a stereotypu vlastního zaměstnání. A čím se koníček od náplně práce odklání více, tím pro duševní zdraví člověka lépe. Velmi příjemně mě potěšila celá plejáda super herců v čele s Balem, který si skvěle střihl roli Patricka Batemana a vysloužil si v budoucí roli Batmana. Dost mě zaskočilo, že měla něco podobného na svědomí žena. Ještě více mě zaskočilo, jak je v tomto filmu s něžným pohlavím nakládáno. V podstatě zde reprezentují roli zbytečného obalu kolem vaginy na čtyři - žena. Je fajn vidět snímek, který není dílem emancipované feministky. Taktéž si myslím, že se režisérce skvěle podařilo přenést na plátno duševní prázdnotu hlavního hrdiny. Jen se to nedočkalo pochopení u diváků. Považují to za nedostatek filmu a ono se přitom jednalo o autorský záměr. Za mě lepší tři kousky. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Popravdě není to špatné, když člověk zná knihu. Ta je opravdu děsivá. Na jedné straně ubíjí čtenáře tím, když na několika stranách čte o věcech spojených se značkami a firmami, které je vyrábí - například popis ranní toalety vás přímo zničí nekonečným výčtem toho, co má hlavní postava všechno v koupelnové skříňce, na druhé straně se snaží šokovat brutálně naturalistickým popisem mučení, které jde až na hranu. Z toho důvodu jsem si říkal, jak pak se režisérka s filmem popasuje. A věru, dobře. Vytáhla hlavní dějovou linii, ubrala násilí (pouštění živých vyhladovělých krys do mučených žen bývá přeci jen doménou spíše asijské kinematografie) a zaměřila se na vnitřní rozpolcenost postavy, kterou velmi dobře ztvárnil Christian Bale... Ať si říká, kdo chce, co chce, určitá výpověď o americké společnosti, potažmo už i naší, to je. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (53)

  • Ačkoliv je Patrick Bateman (Christian Bale) prezentován jako velmi bohatý muž, nikdy jej není ve filmu vidět dělat žádnou práci. (Angelic-77)
  • Na konci filmu můžeme spatřit nápis: THIS IS NOT AN EXIT. Stejnou větou končí i román. (Ai.ma)

Reklama

Reklama