Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podzim 1943. Nacistická armáda okupuje Krakow a nelítostně likviduje zdejší židovské ghetto. Dvanáctiletému Romkovi (HALEY JOEL OSMENT) se podaří zachránit z pekla útěkem na venkov. Ve východním Polsku ale malého židovského uprchlíka nepřivítají dvakrát pohostinně. Nic mu není platné, že se ho zastane katolický kněz (WILLEM DAFOE), Romek je sám uprostřed neznámých lidí. Nepřátelsky naladění vesničané, strach, pronásledování... válka dospělých je všude kolem. A radosti dětství zůstaly v jiném světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Film, který mi připomněl Karla Kachyňu - židovské dítě schované na venkově v rodině, kde se jedno z dětí vidí v postavě Ježíše, ve vesnici, která má své zrádce, zašitá prasátka, faráře a strach, v partě dětí, kde je vetřelcem a kde bez ohledu na zdánlivé závětří probíhá "jeho válka". Karel Kachyňa by mě ale rozplakal, rozesmál, vystrašil, přiměl k odpuštění .... bohatě a na dlouho by mě obdaroval. Bohužel, ON tento film nenatočil. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem potkal Moji válku v televizi, když jsem ponocoval s nemocným synem. Takže jsem zachytil jen část filmu, nemlich od chvíle, kdy Willem Dafoe vyrábí hostie a s jejich odřezky v puse pragmaticky uklidňuje Romka, že „Ty ještě nejsou posvěcené“. I pokračování filmu mě zaujalo (ale aspoň to dokoukat mi zabránila horečka, která zase probudila našeho malého). Takže, až jsem si po čase film sehnal, jsem očekával, jak se mi dostane pod kůži. Po zhlédnutí jsem bohužel měl naprosto stejný pocit, jaký popsala ve svém komentáři Faye. Vlastně jediná scéna, která mi opravdu zůstane dlouho v paměti, bylo zneužití Márie tím pubertálním vražedným monstrem. Asi předtím nebyl moc dobrej nápad vysmívat se mu kvůli jeho sexu s ovcemi... Ale na nějaké vyšší hodnocení to je dost málo. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Prijemne prekvapeni, ale presto jsem se porad nemoh zbavit dojmu, ze sleduju Zelary s detma. Pak jsme si ale uvedomil, ze tohle je natoceno o dva roky driv, takze kdyz uz, tak obtahovali Zelary. Namet je hodne slibnej, ale docela nevyuzitej, tri ctyri silny sceny a jinak se nic moc nedeje, jen proste zivot deti na vesnici za valky, kde se valka ani skoro neobevuje az na par vyjimek a nekolik vojaku. Zelary jsou bohuzel lepsi, protoze jsou vic dramaticke, kdezto tohle je proste takove zjemnene nez by to asi doopravdy bylo (coz neznamena, ze by tu nebyli drsne a dramaticke sceny, par nich tu je) a navic tu je i nekolik vtipku. (prdici prase, nejake hlasky a par dalsich scen). Ale diky vybornejm detskejm predstavitelum (Dafoe nedostava bohuzel moc prostoru, takze vse stoji na detech) v cele s Osmentem (sere me, ale hrat proste umi), nadherne hudbe a pekne kamere jsem se ani na chvily nenudil. Bal jsem se jak to dopadne a i kdyz bych si predstavoval jinej zaver, ten co mi reziser predlozil byl jeste docela v pohode. Celkove jsem byl spokojenej, takze pekne 4*. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mně neznámý polský režisér Yurek Bogayevicz názorně demonstroval fakt, že i od hodně slibného námětu přetaveného v celkem povedený scénář je ještě hodně dlouhá cesta k povedenému filmu. Za rozhodnutí točit tohle válečné drama v mezinárodní koprodukci sám režisér patrně nemůže, tenhle fakt sám vlastně ani není (obecně) na závadu, v případě Mé války to však bylo rozhodnutí determinující - režisér se rozhodl obsadit hollywoodské herce a výsledkem byl neuvěřitelně devastující kompromis - celý film natočit v angličtině! A tak sledování tohoto paskvilu bylo mou diváckou válkou, kterou jsem ale bleskově prohrál, jako angličtinář nejsem sice žádná extratřída, ale poslouchat polské herce, když mluví anglicky s šíleným východním přízvukem, bylo skutečné utrpení a nechat dokonce promlouvat německé vojáky stejnou řečí je úplná zvrhlost. O dramatickém deficitu ve válečném filmu nemluvě... Proč se TOHLE vlastně v roce 2001 ještě děje? ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tvůrci zřejmě věděli o čem točí. Polský štáb v čele s polským režisérem totiž natočil příběh o polském klukovi a jeho těžkém životě za 2. Světové války. Možná věděli o čem točí, jenže už nehleděli na to, jakou formou to všechno dokáže zapůsobit na diváka. Zajímavý námět je výrazně podsekáván až na kolena dost nudným a nic neříkajícím průběhem, ve kterém se nic moc neděje a ani atmosféru války nedokáže výrazně naladit. Jediné co stojí za zájem jsou samotné herecké výkony dvouch hlavních představitelů. Nic víc, nic míň. Jako historické drama rozhodně nepostačující a dost nudné. --- To nebylo od pana Lipy moc chytré schovávat prase a Žida v jednom domě. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama