Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rychlovlak Shinkanzen nemůže zastavit a ani nesmí zpomalit, protože je v něm nastražena citlivá výbušnina. A tak do toho, zda vlak vyletí do povětří, mohou zasáhnout jen pasažéři a osádka vlaku. (sator)

Recenze (11)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

S tímto snímkem jsem si prožil opravdu nekonečný večer a noc. Těšil jsem se na kaskadérské a bojové eskapády japonské akční hvězdy Sonnyho Chiby a místo toho jsem dostal těžce průměrný snímek o vlaku s náloží, který nesmí spomalit, aby nevybuchnul. K tomu nějaké to vydírání gangsterů o peníze atd. Chiba si na začátku nasadí strojvůdcovskou čepici a pak na konci odvaří autogenem kus plechu na stěně vlaku. To je asi tak vše, co zde předvede. Ve filmu hrají sice tehdejší významní herci, ale je to příšerná, nezáživná nuda, nic se zde vlastně akčního neděje, občas se rozčílí cestující, občas se pohádají páprdi na ústředí japonských drah, ale jinak nic ... bohužel jsem se nepodíval předem na stopáž filmu a to byla opravdu zásadní chyba. 150 minut o ničem je skutečně promarněný čas ... ()

stub 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasika, která se dočkala několika předělávek, z nichž asi nejznámější je Nebezpečná rychlost - je příznačné, že byť se jedná o špatný remake s ořezanou zápletkou a černobílým zjednodušením, je hodnocen o více než 20% lépe, než originál (asi diváci dávají hvězdy za Sandru Bullock apod;)). Režisér nic nehodnotí a nepřiklání se na žádnou stranu - členové záchranného štábu se několikrát zachovají houpě či nemorálně, pachatelé jsou líčeni jako normální lidé, kterým lze rozumět (mmch každý z nich představuje jiný archetyp losera, za některým z nich si určitě téměř každý umí představit svou "neúspěšnou variantu"). Zkrátka je patrné, že na obou stranách stojí lidé, nikoli na jedné straně hrdinové a na druhé plebs určený k likvidaci (jak to míváme rádi zde na "západě"). Plejáda skvělých herců je třešní na dortu snímku, který časem utrpěl méně, než jsem u podobného tématu očekával, vynikající je rovněž zakončení. Závěrem - nenapadlo by mě to zmiňovat, ale Flipnicova recenze mě přiměla: Upozorňuji Chibovy fanoušky, že Sonny hraje strojvůdce a karate zde rozhodně nepoužívá, ptákoviny typu bojových scén na střeše jedoucího shinkansenu se nekonají;) ()

Reklama

adam31 

všechny recenze uživatele

To je presne to, že dnešný divák nepochopí atmosféru filmu, z 50 tych rokov (Gamera kontra Gaos, Gappa a podobe a Bullet train z polovice 70tych rokov. V tej dobe, bol Shinkansen pre československého diváka, ako z Utópie. No v kine to bola ohromná podívaná.Bolo to niečo nedostižné a úžasné.Až natoľko, že som si dal takú námahu a originál film na DVD (japonskú verziu - určenú pre Japonkso) som zohnal v Tokiu. A nielen tento film, ale ešte ďalšie 3, ktoré boli natočené s shinkansenom. Je jedno, že dnes sú už "nudné" (podľa Flipnica), je to naplnenie životnej túžby, vlastniť tento film, ostatne tak, ako bol film Veľký autobus, ktorý bol takisto na tú dobu, mimoriadny. Hodnotiť akýkoľvek film starý 40-50 rokov očami dnešného diváka je úplne zbytočné! A nemá vobec žiaden význam. 20 ročný divák to ozančí za nudu, lebo v tých časoch sa netočili filmy v bláznivom rytme, keď akcia súčasnosti je niečo úplne iné, ako bolo pred 50 rokmi. A preto pre niekoho ten film je na 5*, pre iného (mladého, a za tým si stojím) 2-3*. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Japonská variácia na vlaky v ohrození je pecková téma, ktorá predbehla Nebezpečnú rýchlosť s Keanu Reevesom o 15 rokov. Hlavne keď sa v nej okrem možnej bombovej katastrofy rieši i policajné pátranie po kriminálnikovi. Ešte k tomu je film zo 70. rokov a môžme v ňom vidieť prvú sériu rýchlovlakov Šinkanzen (Šinkanzen 0 series), dosahujúcu v tej dobe málo predstaviteľných 210-220 km/h. Toto všetko je veľké lákadlo. Film je tiež podkutý viacerými známymi hercami, okrem Takakuru prekvapujúco aj hviezdami akčného, samurajského či dramatického žánru - Sonny Čiba, Tecúro Tanba či Takaši Šimura. Aj keď si príbeh drží dobré tempo, vďaka obrej stopáži sa v ňom vyskytujú hluchšie scény, hlavne pri flashbackoch, ktoré sú jednak slabo spravené a tiež sú zbytočne vysvetľújúce. Aj vykreslenie atmosféry má svoje muchy, napr. vo vlaku je napätá atmosféra spravená viacmenej iba formou panického vyvreskovania či expresívnejších dialógov. Celkovo je to však chuťovka, ktorá bola v tom čase svojim príbehom i akčným spracovaním asi prelomová. ()

knihovna 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jako mladý chlapec u nás v kině. Tenkrát se mi to zdálo dobré, ale je to už bratru 40 let. Inu čas letí. Pokud by se nějaký splašený český terorista rozhodl napodobit tento film, důrazně ho varuji - Pendolino není Shinkanzen, to by vyletělo do vzduchu na první výluce, tedy pokud by ho nesestřelil nějaký Pšonek s tirákem na přejezdu. ()

Reklama

Reklama