Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (229)

Lima 

všechny recenze uživatele

Na kost vyhublý Dafoe podává herecký výkon, pozoruhodný hlavně svým fyzickým nasazením, u zobrazení emocí bych superlativy šetřil, občas prostě trošku přehrával :o) Mystifikačně laděný námět je skvěle vymyšlený, bohužel ho zabíjí toporné vyprávění. Ten film mohl být vzhledem k originálnímu námětu MNOHEM, mnohem lepší. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Mystifikacím je v mé mysli přáno, obzvlášť když v ní budou takovým způsobem jako zde exhibovat páni herci jako Malkovich a Dafoe, kteří jsou naprosto úchvatní. Dokonce i Cary Elwes si to tu dává hezky od podlahy. Kouzlo doby je prostě tu, Nosferatu opět ožívá. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ve stínu upíra je nízkorozpočtovou hříčkou, kterou natočili lidé milující film. Černobíle, zrnité záběry kopírující s jinými herci scény z původního Upíra Nosferatu, u kterých slyšíte „navigování“ režiséra jsou skutečně roztomilé a můžete klidně věřit, že podobným způsobem vznikla nejedna legenda němého filmu. Stejně tak můžete věřit, že F.W. Murnau byl feťák a Max Schreck upír, ale je to pouze vaše volba. Prostředky, jakými vás o těchto faktech tvůrci „přesvědčují“ byly nicméně vybrány s bravurou opravdových „starých mistrů“. 75% Zajímavé komentáře: Nick Tow, mm13, jamilarov ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Willem Dafoe - klobouk dolů. Jeho herecká kreace byla opravdu grandiózní. Vpodstatě totéž se dá říci i o Johnu Malkovichovi, jehož ztvárnění Murnaua je velmi pozoruhodné, hlavně pak při natáčení závěrečné scény. Jinak jde o velice netradiční pokus o retrospektivu ve stylu "Jak to taky tenkrát mohlo být". ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $8miliónovTržby USA $8,293,784Tržby Celosvetovo $11,155,214║ Willem Dafoe je excelentný, som s prvoty čakal nudu ale tá atmosféra je dokonalá /80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Film, který si v plnosti a ve vší hloubce vychutná především znalec Murnaova veledíla Nosferatu. Scénář Stevena Katze je neobyčejně zasvěcený a staví dramatiku příběhu na jedné z možných intrepretací klasického expresionistického filmu – jako metafory filmového vampírství. O tom svědčí hned několik scén: Grétina slova o tom, že jí kamera vysává duši, Orlokovo fascinované hledění na ubíhající film, jeho slova o tom, že Murnau je stejný jako on a především naprosto strhující závěr, ve kterém už si divák nutně klade otázku, kdo je vlastně tou život vysávající stvůrou, zda je to brilantní Daniel Dafoe v kůži prastarého hraběte, nebo démonický John Malkovich v kůži muže za kamerou. Za kamerou, mimo níž přestávají věci existovat a v jejímž obskurním oku přežívají obrazy, kterým vysála život. Tyto myšlenky jsou Merghigem uchopeny dovedně a přeneseny do filmu se vší plností a provokativností. Za poněkud horší považuji střední pasáž filmu, která působí zmateně a nesoustředěně, zacykleně a místy bohužel jaksi prázdně. Je tu však stále přítomný černý humor, o který se stará fakt, že Murnauův štáb považuje Orloka za fanatického příznivce Stanislavského metod. Určitý cynismus, který to generuje v každém záběru z placu, je neodolatelný. Ve stínu upíra tak dovedně prolnulo mystifikaci, nadsazenou autbiografii (o "Herr Doktorovi" jako osobnosti film říká hodně, otázkou je, zda pravdivě... :o)), vizuálně dokonalou citaci Nosferata a tím pádem i jakýsi intelektuální horror. Navzdory všem výtkám jsem na konci zůstal konsternovaný. Tohle je velký film, který mnohé pije ze stínu své předlohy. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Netradicne pojaty horor uspava dosti pomalym vypravenim, ale presto zaujme originalnim pribehem a spoustou vybornych hereckych vykonu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná one man show Willema Dafoea. Takhle precizní a sugestivní herecký výkon se v dnešní době už jen tak nevidí. John Malkovich a Udo Kier jsou také dobří, ale Dafoeovi prostě nemohou stačit. Skvělá (možná :-) mystifikace a skvělý film. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zápletka je geniálna (čo ak mal režisér dohodu so skutočným upírom?), ale nakoniec ma to neuchvátilo až tak, ako som čakal. Pritom objektívne tomu ťažko niečo vyčítať. Všetci herci, vrátane malých rolí, podávajú skvelé výkony, hlavne samozrejme Malkovich a najviac Dafoe. Výprava ja krásna, mnohé scény skvelé, je to sympaticky krátke (hodina a pol, z toho 5 minút tvoria úvodné titulky) a po vizuálnej stránke sa režisér fakt hrá (nádherná pasáž, v ktorej gróf sprostredkovane, cez natočený materiál, sleduje denné svetlo). Ale aj tak ma to nejak nedostalo, nechalo ma to chladným, miestami ma to vyložene nudilo a napriek zaujímavého finále to v mojich očiach na 4* nemá, hoci je to istým spôsobom unikát. Nás poteší, že sa tu často spomínajú tunajšie končiny. Produkcia: Nicolas Cage. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film me nikdy moc nebral, patrne z toho duvodu, ze jsem ho videl jen dabovanej v televizi bez znalosti Nosferatu. Oboje se ted zmenilo, Nosferatu uz sem videl a film jsem si pustil v originalnim zneni a i kdyz ani tentokrat me to vylozene neoslnilo, urcite se mi to libilo daleko vic. Film totiz funguje i jako slusne atmosferickej horor, tak jako "dokument" o nataceni Nosferatu. Pricemz nektery zabery skutecne jak kdyby z Nosferatu vypadly. Jinak film stavi hodne na hercich, paradnim Malkovichovi a radne uchylnym Dafoeovi, ale u nej si nemuzu pomoct, Schreck to proste neni, porad vypada jen jako namaskovanej uchylne koukajici Dafoe. Celkove slusne atmosfericka zalezitost s dementnim koncem za lepsi 3*. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Téměř bezchybný snímek. Občas uspává, ale dokonalé herecké výkony a velmi originální scénář to vše vynahrazují! ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Ono to ani nie je horror, skôr dokumentaristicko-životopisná fikcia. Inteligentné filmy o upíroch milujem a toto je jeden z nich. Willem Dafoe (ktorý mimochodom toho Oscara dostať mal) nám po Ježišovi opäť servíruje extrémne ťažkú postavu s geniálnou ľahkosťou, John Malkovich zahrá čokoľvek, takže mu zdatne sekunduje. Čo ma núti nedať plné hodnotenie je to, že film je (aj na mňa) extrémne pomalý. Záverečná scéna filmu, i keď je geniálna a stále si kladiem otázku čo keby ten pás nezhorel už predchádzajúcu absenciu dynamiky nestíha zaplátať. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tak trochu dokumentární dílo sledující natáčení slavného Upíra Nosferatu. Tvůrci díky některým faktům a pověrám přivedli na svět svou vlastní teorii, jak to tehdy mohlo možná být. Kultovní snímek si zaslouží jen to nejlepší připomenutí (aniž by z toho vzniknul remake), takže tu září dvě hollywoodské hvězdy. John Malkovich coby režisér Murnau, jenž je tu zobrazen trochu jako feťák, teplouš i šílenec, a démonický Willem Dafoe jako Max Schreck, který tu podává pod maskou opravdu excelentní výkon, vlastně si ani neumím představit v jeho roli někoho jiného. Nejlepší zážitek ze snímku je, když si nejprve pustíte starého Nosferatu a hned po něm tento. Zábava zaručena. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Zhlédnout tuhle zábavnou filmovou spekulaci by mělo být pro každého, kdo se zajímá o (nejen horrorovou) filmovou historii, v podstatě povinností. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

dlouho sem váhal mezi 4ma a 5ti, ale při poslední pasáži, kdy fanatický Malkovich točí a točí a točí... Naprosto skvělý, hodně drsná, a opravdu depresivní a znepokojující exkurze do duše člověka, posedlého svojí prací. Když F.W.Murnau prohlásí "Myslím, že to máme" tak mě tak nehorázně zamrazilo... ()

Reklama

Reklama