Slavík a růže
Československo, 1967, 10 min
Josef KábrtHudba:
Wiliam BukovýHrají:
Eduard CupákObsah
Filmová adaptace známé povídky Oscara Wildea o slavíku, který obětoval život pro jedinou růži, jež má zamilovanému studentovi získat přízeň vytoužené dívky. (oficiální text distributora)
Ej Hlemýžď
Nesmyslný děj, lze-li o nějakém vůbec mluvit, jakási násilná poetika. Chudák slavík. Takové pohádky si může O .W. nechat.(15.10.2006)
LiVentura
Krásné.(30.12.2009)
miklaras
Prakticky nesehnatelná animovaná pohádka, která mě provází od dětství jako "znáte tu pohádku na motivy Oscara Wildea, která je animovaná jako stínohra a nejde sehnat?"(16.3.2010)
fragre
Oscar Wilde platil za zábavného cynika a přitom jeho pohádky jsou plné citu a melancholie. Snad se sám pokládal za slavíka, jehož oběť (vinou obecné lidské povrchnosti a hrubosti) příjde vniveč. Působivá je i výtvarná stránka filmu, kdy se podařilo rozpohybovat nádherné ilustrace dekadentního kreslíře A. Beardsleye(14.2.2010)
klima777
Není co dodat. Myslím, že Oscar W. by mohl být potěšen. Pohádka navzdory všem dogmatikům. Láska. A taky: All beauty must die (ale to je vedlejší...).(26.10.2010)
Rypley
nádherná klasika, smutná tragedie. Tento příběh mě dosti zasáhl a zároveň mi připoměl, že nejen z usekaných nohou, prostřílených těl či jinných monster, může mít člověk mrazení v zádech a skoro depresivní stavy :-) a může to být i třeba romantická báseň.(7.1.2007)