Reklama

Reklama

Psychiatrička Rose vyšetřuje mladou pacientku na pokraji nervového zhroucení. Žena trpí halucinacemi, pronásledují ji velmi znepokojivé vize, ovšem není to nic, co by zkušená terapeutka nezvládla. Jenže pak se jí po tváři rozlije podivný úsměv a s bohorovným klidem si střepem z rozbité vázy přímo před doktorkou přeřízne krční tepnu. Taková událost by rozhodila každého a Rose není výjimkou. Přestože ji všichni uklidňují, že sebevraždě nemohla zabránit, vracejí se jí psychické problémy z mládí a dětství. Pronásledují ji zneklidňující vize, pod jejichž vlivem se čím dál častěji chová jako blázen. Aspoň její blízcí to tak vnímají. Rose si navíc v hlavě přehrává poslední slova mrtvé pacientky a uvědomuje si, že to, co před smrtí prožívala ona, jí právě klepe na dveře. Zjištění, že mrtvá byla zatím posledním článkem v podivném řetězci sebevražd „usměvavých lidí“, jí také na klidu nepřidá. Je to iracionální, nevysvětlitelné a šílené, ale Rose dojde k závěru, že pokud se jí nepodaří najít začátek řetězce a zlo zastavit, je další na řadě. Že s touhle teorií nenajde u nikoho pochopení, asi nepřekvapí. Jenže zoufalé Rose jde o život a zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Děsivé věci. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer 5

Recenze (385)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Vykradený nápad, špatní herci, špatný scénář, nelogické chování postav, občas slušná atmosféra zničená trapnýma lekačkama a vztahy mezi postavami, u kterých by člověk blil. Sestra absolutně nechápe, manžel nepodpoří, šéf na pěst. Divím se že je hlavní hrdinka dávno všechny neposlala někam a neodstěhovala se do toho opuštěného baráku rovnou. Kdo čeká kvalitu, ať se raději poohlédne jinde. Barbar mě velmi potěšil, ale Úsměv je neskutečná trapnost. Nevím v jaké realitě se tento příběh odehrával, ale mě přišlo že policie zde snad ani neexistuje, jak jinak si vysvětlit že po zvláštních sebevraždách dávno někdo nepátrá. Jsem svědkem sebevraždy a za 4 dny jsem sám mrtvý, tohle se opakuje minimálně 20x a nikomu to není divné? Pravděpodobně největší slátanina roku. 30% PS: Muselo být umění sehnat takhle spíše nepěknou holku, co neumí ani hrát. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Až někdy příště budu chtít podobný divácký zážitek, ty dvě kila za lístek do kina dám nejbližšímu bezdomovci za to, že na dvě hodiny půjde ke mně domů a co dvě minuty na mě udělá „baf“. Ušetřím si cestu do kina, udělám dobrý skutek a s jeho alkoholovým dechem to budu mít i rovnou jako 4DX. Technicky je to natočené pěkně, efekty jsou solidní, ničím to vyloženě neurazí a i přes nulovou originalitu to skrývá solidní hororový námět, ale k čemu to je, když tvůrci vyměňují hororovou atmosféru za neustálé laciné lekačky? I přechody mezi scénami jsou tu střižené rychle a za silného zvukového efektu, ať to za to stojí. Z tohohle já mám fakt nicotný divácký zážitek, nebaví mě to. Ty dvě hodiny byly útrpné. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Stejný úsměv máme, když madam Pekarová-Adamová mluví o cenách energií a o svetrech.  Nutno říci, že film mě dvakrát vylekal, což v době, kdy si člověk přečte zprýávy ze světa i domova a následné z toho šoku potřebuje 8 hodinové relaxační cvičení rozhodně není marná bilance. Mě se film líbil, zápletka byla zajímavá, příjemně mě taky nebylo v této době sice standartní pocit, ale u filmového napínáku je to velký plus. Chování hlavní hrdinky nějak neřeším, už jsem zažil teda mnohem blbější, nevím jak bych se choval, kdyby se na mě někdo pořád pitomě usmíval, ale dost možná podobně. Jediný co to posralo, byl závěr, mě přišlo že sami tvůrci nevěděli jak z toho ven, ale jak řekl klasik "je třeba zapojit mozek" a kdyby na to šli přes linii vlastního vědomí od začátku do konce, bylo by to lepší než skluz do béčkově směšnýho závěru. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Po tomhle filmu si zavedenou frázi "vždy s úsměvem" každý rád rozmyslí. Ve výhodě budou bručouni, protivní a neláskyplní jedinci. Parker Finn přišel s neotřelým námětem, který měl obrovský potenciál, kterému ale chybí kvalitnější scénář. V hlavní roli sémě Kevina Bacona a Kyry Sedgwick, které neoslnilo extra zajímavým herectvím. Sosie Bacon ale úplně není na vině. Problém tkví jednoznačně v nedotaženém a málo propracovaném scénáři, který neumožnil, aby to režisér na dvě hodiny udělal stoprocentně záživné. Táhlý dojem, film povětšinu času nemá tempo, podporuje především absence nějaké poutavé legendy spojené s kletbou. Mladá psychiatrička se po smrti své pacientky, která si se zlověstným úsměvem od ucha k uchu před jejími bulvami podřízla krční tepnu, pouští na vlastní pěst do vyšetřování okolností, které vedly k tomuto úmrtí. A náhle zjišťuje, že zdaleka nejde o jediný případ takto bizarně orientovaných sebevražd. A podle všeho to vypadá, že démon/entita má přímo spadeno na ni. Co začínajícímu režisérovi nevycházelo v jeho scénáři, to doháněl poměrně zdatnou a technicky vycizelovanou režií, kdy nabídl porci šťavnatých scén, v nichž se krví nešetřilo. Stále ale filmu chyběl nějaký opravdu působivý vrchol, který by mě coby diváka strhl. Skvěle se soustředil na vylekání diváka, kdy některé lekačky mají infarktové rozměry. A jelikož jich není málo, má divák o zvýšený tep postaráno. V závěru jsem doufal ve větší gradaci událostí. Finální část mně přišla celkem nenápaditá. Tenhle horor mohl patřit k tomu nejzajímavějšímu, co se na hororovém poli urodilo. Nevěřil bych, že mě celé to počínání vlastně poněkud znudí. 6/10 ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Tak jo, tohle mně dostalo, ale v dobrém slova smyslu. Film jde proti proudu, takže to na co jste ve velké většině hororů zvyklý, to tady neni a nebo je, ale je to zpracováno chytře, film tedy nemá potřebu z diváka dělat hlupáka. Co tedy film nabízí ? Čistý teror, hlavní hrdinka je psychicky a fyzicky ničena entitou, která útočí na její mysl a tak hlavní hrdinka pomalu přestává rozeznávat realitu a fikci. Sem rád že tenhle film, se snažil ukázat jak křehká je lidská psychika, sice to dělá jen okrajově, ale i tak je vidět, že si někdo dal záležet a snažil se dohle filmu, nacpat co nejvíc faktů o psychicky nemocech. Za pochvalu rovněž stojí herečka Sosie Bacon, která předvádí parádní výkon, dále pak kameraman který zde předvede fantastickou práci s kamerou a rovněž střih je zde udělán výborně a né jako u velké většiny hororů. Hudba je zde prostě vyniklající a brnká na nervy. Tenhle film, mi ani tolik nepřipomíná It Follows, ale spíš jako prequel Bird Boxu, i tam na lidi útočí něco, co běžný člověk nevidí, ale vidí to lidé s psychyckými problémy. Víc takových hororů. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (11)

  • Prokletí „lidé s úsměvem“ nosí jasné pastelové barvy, zatímco Rose (Sosie Bacon) nosí tmavé kontrastní barvy, které ukazují rozdíl mezi šťastným a smutným. (noelcoward73)
  • Natáčení probíhalo v americkém státě New Jersey. (noelcoward73)
  • Paramount původně natočil film jako streamovaný film a plánoval premiéru pouze na Paramount+. Film byl však promítán pro testovací publikum a skóre bylo ještě vyšší, než se očekávalo, což přimělo společnost Paramount k uvedení filmu v kinech. (noelcoward73)

Reklama

Reklama