Reklama

Reklama

Jen pro tvé oči

  • Česko Přísně tajné! (více)
Trailer

Obsahy(1)

James Bond neztrácí dech, ať už má zdolat alpský ledovec nebo Středozemní moře. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Britská špionážní loď Svatý Jiří najede u albánských břehů na starou válečnou minu a potopí se. V tom okamžiku jsou v nejvyšší pohotovosti jak britská tajná služba MI6, tak sovětská KGB. Na palubě Svatého Jiří byl totiž supertajný kódovací systém A.T.A.C., používaný pro komunikaci s jadernými ponorkami. A obě strany železné opony jej chtějí za každou cenu získat. Britský agent James Bond se napřed vydá vypátrat kubánského nájemného zabijáka Gonzálese, který v albánských vodách zavraždil námořního archeologa Havelocka se ženou. Havelock totiž v hlubinách pracoval pro Brity právě na hledání Svatého Jiří. Bond požádá o spolupráci bohatého řeckého magnáta a spolupracovníka MI6 Kristatose. Zatím netuší, že Kristatos je dvojitý agent, který se chce zmocnit zařízení A.T.A.C. a prodat je Rusům. Než se s ním James Bond bude moci vypořádat, musí zvládnout zabijáky Locqua a Krieglera, stejně jako rychlou jízdu na lyžích, skalní stěnu nebo mořskou hloubku... (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (39)

  • Celosvětová premiéra proběhla 24. června 1981 v Londýně. (Varan)
  • Natáčelo se v Řecku, Itálii, Anglii a na Bahamách. Točilo se od 15. září 1980 do 13. února 1981. (M.B)
  • Na konci filmu přilétá generál Gogol (Walter Gotell) ve vrtulníku Mil MI-2, výrobce WSK PZL Świdnik Polsko. Tento vrtulník byl zapůjčen přímo výrobcem, kde sloužil v AgroTechnické sekci a pilotoval ho Czesław Dyzma v uniformě této Agro sekce. Původní imatrikulace SP-SAP byla lehce změněna na 8P-8AP, nátěr zůstal původní. (PaulxH)
  • V této bondovce se původně měl objevit i Jaws neboli obr s kovovou protézou. Plánovalo se, že Jaws ožení. (BOSSTFK)
  • To, aby Emile Leopold Locque nosil osmihranné brýle, navrhl jeho herecký představitel Michael Gothard. Chtěl aby Locque vypadal hrozivě. (p.a.douch)
  • Postava agenta, s níž se Bond (Roger Moore) setká v Cortině, nápadně připomíná šéfinspektora, který v místě operoval před ním. (keyzersoze)
  • Pro filmovou honičku byly upraveny čtyři Citroëny 2CV. Místo původního motoru měly zastavěny dvakrát silnější z vozu Citroën GS. Na výfuku byla soustava tlumičů, aby nebyl pozměněn zvuk motoru. Jednomu prototypu byla naměřena maximální rychlost 164 km/h. (Martin_Happy)
  • Úvodní píseň s názvem "For Your Eyes Only" zpívá Sheena East. (Benjamin-L)
  • Klášter na skále se ve skutečnosti nachází v řecké oblasti Meteora. Natáčel se zde také například film Ukradli torzo Jupitera. (Colonist)
  • Při natáčení scény na bobech tragicky zahynul kaskadér. (Colonist)
  • Ve filmu se neobjeví postava "M" Bernarda Lee, který tuto postavu ztvárnil v předchozích jedenácti filmech, totiž začátkem roku 1981 zemřel na rakovinu žaludku. (Colonist)
  • Caroline Cossey, jedna z dívek, která se mihne ve scéně u bazénu, byl ve skutečnosti transsexuál, který podstoupil změnu pohlaví. Ačkoli tato postava ve filmu ani nepromluvila a objevila se v pár záběrech, tehdejší noviny z toho udělaly velkou aféru, kdy se objevovaly titulky jako "James Bond Girl Was a Boy". Caroline Cossey byla touto kauzou otřesena natolik, že přemýšlela o sebevraždě. (Colonist)
  • Po předchozím filmu, Moonraker, který byl laděn do žánru sci-fi, se tvůrci u této bondovky snažili o návrat ke kořenům bondovek z 60. let a větší realističnosti. Proto je například Bondovo superauto zničeno a on musí prchat v obyčejném Citroënu 2CV. (Colonist)
  • Slovo "melina" v řečtině znamená med (anglicky honey). Jedná se tedy o narážku na jméno první bondgirl Honey Ryder z filmu Dr. No. (Colonist)
  • Postava Meliny Havelock se v románové předloze jmenuje Judy. V předloze se také vražda jejích rodičů neodehrává v Řecku, ale na Jamajce. (Colonist)
  • Scéna, ve které jsou Bond a Melina táhnuti lodí jako návnada pro žraloky, pochází ve skutečnosti z románu Žít a nechat zemřít. (Colonist)

Související novinky

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

18.12.2020

Ve věku 75 let zemřel herec Jeremy Bulloch, původní představitel námezdního lovce Boba Fetta z Impérium vrací úder a Návrat Jediho. Stalo se tak jen týden poté, co zemřel jiný herec ze Impéria, David… (více)

Reklama

Reklama