Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Emil a Oleg, oba kriminálníci s bohatým trestním rejstříkem, přijíždějí do New Yorku zinkasovat svůj podíl na dávné loupeži. Když zjistí, že peníze už dávno zmizely v nenávratnu, stojí to jejich kumpána krk. I cynický newyorský detektiv Eddie Flemming je šokován brutalitou dvojnásobné vraždy a bezohledností, s níž se oba zločinci pokusili zahladit stopy obrovským požárem. Jediné, čeho se při pátrání může chytit, je informace o dívce, které se podařilo z bytu uprchnout. V nesourodé dvojici s mladým idealistickým vyšetřovatelem z hasičského sboru se pouští do hledání záhadné svědkyně. A musí postupovat rychle, protože o dívku mají z pochopitelných důvodů zájem i oba zabijáci. Jejich metody jsou oproti policejním mnohem drastičtější a záhy se tak roztáčí kolotoč hrůzných vražd, které Oleg natáčí ukradenou kamerou. V zemi, kde se televize v honbě za atraktivním materiálem nezastaví před ničím, se může stát mediální hvězdou i masový vrah. Stačí, když je efektně brutální a dostatečně inteligentní na to, aby předstíral blázna... (Magic Box)

(více)

Recenze (293)

POMO 

všechny recenze uživatele

15 minút je filmom v štýle Stonových Takých normálnych zabijakov. Jeho najväčším kladom je Čech Karel Roden, ktorý brilantným spôsobom stvárnil postavu vyšinutého neurotického vraha a kriminálnika, ktorý svoje problémy nerieši hlavou, ale nožom v ruke. A spolu s Olegom Taktarovom vytvorili práve dvojku typu Malory a Nickie zo spomenutej stoneovky. Ústrednú dvojicu hrdinov, ktorí sú síce odpornými živlami, no zároveň plnia úlohu ikôn, nositeľov a strojcov myšlienky snímky. Na rozdiel od Stonovho diela, kde i tí, na strane zákona, boli rovnakými "pošukmi" ako ústredná dvojica vrahov, v 15 minutách stoja v ich opozícii skutoční americkí hrdinovia s veľkým koltom a ešte väčším srdcom. Ich postavám držíme palce, tak ako je to pre naše divácke vnímanie podobných súbojov dobra so zlom prirodzené – a práve preto dostaneme nejednu facku, kritizujúcu práve tento konzumný a naivný, hollywoodskymi klišé rozmaznaný pohľad na vec. Amerika, "pravidlá" pre úspech v jej showbiznise a vôbec celý jej právny systém, to všetko je podľa filmu skazené a choré. To, čo snímke bráni stať sa niečím viac, než len štiplavým špendlíkom v zadku, je žánrová rozorvanosť a mierna vnútorná rozporuplnosť. Chvíľu sa zabávate na blbosti a naivite dvojice európskych imigrantov a následne ste šokovaní brutalitou, ktorá sa odohráva pod čepeľou noža jedného a pred kamerou druhého z nich. Neskôr si zamilujete De Nira pri romantických scénach s jeho snúbenicou a následne... uvidíte sami. Skrátka dosť nesúrodý mix protikladných emócií. Je otázne, či chcel Herzfeld svoj film pojať týmto spôsobom, alebo sa mu len režijné pojatie projektu vymklo z rúk. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Amíkovi s od hambáče umaštěnou pusou by se z viděného mohlo zdát, že z Čech migrují do jeho země jen šlapky a vyšinutí zabijáci. Takhle to samozřejmě není, ale vysvětlujte to někomu, když Karel Roden je ve své roli tak přesvědčivý. Bohužel, je to to jediné, co je na této téměř parodii kvalitní. Přála bych mu lepší příležitosti. Zasloužil by si. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Průměrný film s vynikajícím Karlem Rodenem v hlavní roli - ke spokojenosti už mi snad jen chybí, aby v nějakém filmu přehrál Luděk Sobota Al Pacina, tak jako Roden přehrál De Nira. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Mohla to být velice dobrá satira na všechna ta krvelačná média. Takhle zůstala jen kousek nadprůměrem a to hlavně díky dokonalému záporákovi Karla Rodena. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Robert De Niro dokazuje, že to v poslední době jde s ním z kopce, jelikož bere role ve stále průměrnějších filmech. 15 Minutes není vyjímkou. Karel Roden s gustem přehrává a vedle odporně klaďáckého Edwarda Burnse si zachovává sympatický odstup. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kdyby film končil o takových 15 minut dříve, byl by to šokující a strhující snímek:). Karel Roden je ve své roli vyšinutého psychopata perfektní, vedlejší roli hraje spíš Robert de Niro (i když producenti tvrdí opak:)). Příběh je opravdu zajímavý, netradiční co do obsahu i vizuální podoby. Mimochodem věděli jste, že představitel Olega Razgula je v reálu dvojnásobný mistr Ruska v sambo? (nepleťte si to s latinskoamerickou sambou, to by mohlo dopadnout opravdu nehezky:)) ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Ani vynikající výkony Roberta De Nira a Karla Rodena nezastíný průměrný scénář, který, krom jediného skutečně povedeného (a nečekaného) zvratu, nemá prakticky co nabídnout... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Snaha o vytvoření pokračovatele Takových normálních zabijáků se zdrcla v křečovitou nudu, jenž z prachu zapomnění nepozvedává stále stejný Robert De Niro ani zoufale nevýrazný Edward Burns, nýbrž psychopatický Karel Roden, úspěšně do své slovanské hatmatilky pašující sem tam i nějaké to české slůvko. A jedna připomínka tvůrcům: Dafné vskutku není typicky české jméno. 60% Zajímavé komentáře:kleopatra, tron, genetique, Deverant ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jsem na Karla Rodena samozřejmě taky hrdý a tak... ale nejvíc mě zaujal Oleg Taktarov...jeho role je doslova chameleonská... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Za 15 minut je jasné, že filmové umění sledovat nebudu, byť námět o úloze medií v dnešním světě se mě moc zamlouval. Ještě dříve než za 15 minut je jasné , že Karel Roden je pan Herec a on za svůj výkon by mohl mít nárok na 15* ,ale hodnotí se celý film a nikoli jen Karel Roden. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Veskrze průměrný film, který zaujme snad jen kvalitním hereckým výkonem Karla Rodena v roli psychopata. Bohužel ale nic víc nenabízí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pro Karla Rodena zásadní film jenž se díky němu vryl americkému divákovi do paměti svým bezprostředním chováním...takového psychopata jsem dlouho neviděl. Pak se nemůžu divit, že zabije i Roberta de Nira, který hraje superpoldu, kterého mají všichni rádi. Pro mě jako Čecha je to film s mnoha nesrovnalostmi, ale budiž pro Rodena zlom, v USA film oblíbený tak proč to dál pitvat. Jinak bych filmu ještě vytknul délku která přesahuje bezmála dvě hodiny, ale zato akcí sršící a málokdy nudící i když dvě hodiny na akci jsou dvě hodiny... Jinak během této doby mě stihnul zaujmout ruský sympaťák Oleg, který hraje Rodenova parťáka (ano stále jsme bráni jako východ Evropy takže tu máme dvojku čech + rusák) a bylo mi ho nakonci docela líto i když dosáhnul toho co si vždy přál. --- Takže oni uhoří, ale přitom se milují? - No lidé mají jiné priority. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Celkem napínavý a trošku jiný, než běžný thrillery především proto, že je zaměřen na dvojici vrahů, ne policajtů. Roden je maximální borec, Burns maximální prudič a dohromady mi z toho vyšel pohodový nadprůměrný film. ()

T2 

všechny recenze uživatele

„Návod ako sa stať veľkým hollywoodskym filmárom a mediálnou hviezdou.“ V celku zaujímavo stvárnený thriller s prvkami trošku čudnej neobvyklej čiernej nadsázky v podaní dvojice Karel Roden a Oleg Taktarov, prichádzajúcich z Európy do Ameriky z bývalého východného bloku Česko - Rusko za kariérou rýchlych zbohatlíkov a to vďaka tomu že sa budú chvastať koľko zabili ľudí a že bolo to pod nepríčetným stavom a aby sa nepovedalo všetko to aj natočia na kameru ... ich nápaditosť a postupnosť v nejakých tých pascách a hlavne zabíjaní je z radu nevšedných, takže v tejto rovine je to nad mieru pestré až nervovo vypäté vďaka psychopatickému výkonu Karela Rodena. Ale na šťastie nie je to len o ústrednej dvojici tých dvoch psychopatických bláznov, ich náprotivky sa tu stávajú v sympatických úlohách hrajúci policajt Robert De Niro ako veľká vyšetrovacia mediálna hviezda a Edward Burns ako zástupca vyšetrovateľa od požiarnikov ich spolupráca a pracovné postupy sa navzájom dopĺňajú a do príbehu vnášajú určitú pestrosť a vďaka týmto spomínaným hercom nám film zapadá do výborného vygradovaného celku kde sa dajú miestamy emócie aj krájať. Televízne média a zákony sú to ukázané ako doslova na hlavu padnuté a bohužiaľ aj v skutočnosti to skoro podľa toho ako nám to film predvádza funguje. Film mohol byť nadpriemerný ale to by nemohol prísť zlý zlomový bod, ten nastáva asi v posledných desiatich minútach keď zo zabijaka Tomáša Slováka (Roden) sa stáva nová mediálna hviezda a ten čo doslova nechtiac pod nátlakom zabíjal a to nie je všetko, už o pár okamihov tento neúnosní dej zbehne do zbesilej prestrelky medzi trojicou Burns-Roden-Taktarov čo pokazí dobre budovaní dojem z filmu len zbytočný povrchný pátos, čo malo asi aj za následok určitý komerčný neúspech. ║Rozpočet $60miliónovTržby USA $24,403,552Tržby Celosvetovo $56,359,980 ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Velky Hollywoodsky debut Karla Rodena je zajimavy opravdu pouze pritomnosti a skvelym hereckym vykonem naseho herce, ktery jasne prevysuje i bozskeho Roberta De Nira. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Sám Karel Roden si u tvůrců prosadil, aby jeho role psychopatického zabijáka byla české (pro Američany spíš československé) národnosti a vyplatilo se - zahrál ji tak přesvědčivě, že jako jediný zástupce české herecké školy prorazil a uchytil se příslovečným drápkem v Hollywoodu. Mimo uhrančivého Karla Rodena ale 15 minut mnoho jiných svodů nenabízí - zápletka je hollywoodsky průměrná a ani Robert De Niro nejde nijak vysoko nad svůj obvyklý standard. Tedy hlavně díky Karlu Rodenovi zajímavý (sic průměrný) americký akční film... A Karlu Rodenovi lze jen přát ještě mnoho takových hollywoodských rolí... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Tvůrci tohoto filmu si troufli na opravdu hodný kus práce, na poměrně široké pokrytí moderní tématiky médií, manipulací, falešné popularity a slávy. A dá se říci, že většinu příběhu se jim to i daří, problémy přijdou až s přílišnou překombinovaností děje a silně potrhlým závěrem. Možná měl být film i jakousi sondou do tak neamerické, východoevropské duše a mentality, čemuž pomáhá tady tolikzmiňované angažování Karla Rodena. Mimochodem asi je pravda, že Roden tu snad i přehrál De Nira, ale v současné době už se bohužel není čím chlubit, tolik povyku, kolik se tady kolem něj nadělalo, mi však případne jako silně nadsazené. Na druhou stranu - až 6. místo v titulcích si také nezasloužil. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Kdo by si kdy pomyslel, že nějaký český herec dá jednou solidně na držku idolu ženských i mužských srdcí De Nirovi - a přece! Roden si celý film ukradl pro sebe a já mám chuť dát mu za ty jeho neskutečné kreace snad i ty 4* - žel bohu, nehodnotí se jeden herec, nýbrž celý film (a Roden ho vytahuje z 2*). ()

Reklama

Reklama