Reklama

Reklama

Jemeljan Pugačov

  • Sovětský svaz Jemeljan Pugačjov (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Příběh legendárního donského kozáka, který vedl selské povstání proti osvícené panovnici Kateřině II. a šlechtě Ruska v šedesátých letech osmnáctého století. Při palácovém převratu zbaví Kateřina II. manžela Petra III. vlády a ten je poté zabit v souboji carevniným milencem. Toho využije Jemeljan Pugačev a prohlásí se za cara. Kateřina II. posílá do boje elitní vojáky k potlačení bouří. (tahit)

(více)

Recenze (3)

gumli 

všechny recenze uživatele

Tak tento film sa boľševikom celkom podaril. Osoba Jemeliana Pugačova je dosť známa z knihy Kapitánova dcéra od Puškina. V skutočnosti sú svetovo známy len dvaja kozáci, Tatas Buľba a Jemelian Pugačov. Film je zameraný na posledné dva roky toho donského kozáka, ktorý sa dokonca v roku 1773 vyhlásil za zosnulého cára Petra III. Samozrejme na veľkú zlosť Kataríny II Veľkej, ktorá bola manželkou zosnulého cára Petra III. V septembri 1773 Pugačov vydal manifest, ktorý spustil sedliacke povstanie. Ale treba povedať, že v začiatkoch povstania tvorili jadro rebelov staroortodoxní kozáci, až potom sa pridali Baškiri a obyvatelia Povolžia, až nakoniec obyčajný robotníci a sedliaci. Ale nakoniec skončil ako väčšina rebelov na popravisku. V Kazani ho chytili a sťali ho v Moskve v roku 1775. Veľmi smutný bol pohľad na Pugačova, ktorého v klietke odvážajú do Moskvy. Ale popravy sa vo filme nedočkáme. Na ruské pomery skutočne dobrý historický film. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Legenda o caru Petrovi III., který uprchl a ukrývá se mezi prostým lidem se rozšířila i mimo oblast Ruska. V Černé Hoře vládl v letech 1766-1773 samozvaný car Štěpán Malý. I o něm se tradovalo, že je to svržený ruský car Petr III. Také postava Štěpána Malého (stejně, jako postava donského kozáka Jemeljana Pugačeva) zaujala filmaře. Velimir Stojanović natočil v roce 1955 historické drama Lažni car. O dvě desetíletí později se ke stejné látce vrátil Veljko Bulajić v podivuhodném fantasy filmu Čovjek koga treba ubiti. ()

Související novinky

XX. ročník Semináře ruských filmů

XX. ročník Semináře ruských filmů

08.11.2013

Jubilejní  20. ročník semináře ruských filmů se uskuteční v Hodoníně v kině Svět ve dnech 15. – 17. listopadu 2013. Hlavním tématem 20. ročníku se stala dvě výročí: před 85 lety začal vycházet román… (více)

Reklama

Reklama