Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Silné devadesátkové drama, které ukázalo geniální herecký trojlístek v té nejčistší podobě (De Niro, Barkin, DiCaprio) a zároveň odvyprávělo dobové drama z padesátých letech, které je navíc založené na skutečných událostech. Není vlastně, co vytknout. Ten vztah mladého floutka DiCapria a jeho násilnického otčíma a alkoholika De Nira byl čisté niterné peklo. Oči jsem mohl vykoukat nad tím, jak DiCaprio si krade film pro sebe a De Niro mu to vrací neméně geniálním herectvím. Jen se připravte na to, že kromě dokonalého herectví je příběh přeci jen dost jednoznačný a nikam se moc neposune. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Výborný film o maskách, které nosíme, a o běsech, které se za nimi skrývají. Drama o složitosti dospívání, kterému nic neusnadní efekt umělé iluze harmonické rodiny a tyran, který ji postupně rozbijí a rozbije. Herecký koncert Leonarda DiCapria - hrál lépe, než jak hraje v dospělosti. A Robert De Niro je jako tradičně skvělý... ()

Reklama

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Autobiografický snímek, což se dozvíme až na konci. Ovšem takovéhle ztvárnění autobiografie je naprosto skvělé. Leo jako vždy na vrcholu. Velmi výraznou roli zde hraje Robert De Niro, sice ne příliš kladnou, ale přesto ji zahrál výborně. A Ellen Barkin? K té jde snad jen dodat, že má charisma a je krásná a nikdo jiný by se do tohoto filmu více než ona nehodil, je sice z pohledu ženy smutné, že je skoro celý život sama a když už je s nějakým chlapem tak je to hajzl, ale přesto je její povaha nadmíru volná a optimistická. Nejvíce mě pobavil účes dospívajících chlapců dané doby, museli mít Elvise opravdu hodně oblíbeného. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Pěkný, celkem nijak nevybočující malý film, který však posouvají o třídu výš skvělé herecké výkony snad všech zúčastněných - především pak De Nira, který byl v roli neskutečně sobeckého a krutého "otce" tak přesvědčivý, že vidět ho v tomto filmu poprvé, možná bych k jeho herecké osobnosti získala menší averzi! Moje největší poklona však patří už tehdy úžasnému Leonardu DiCapriovi, který mi svým hereckým uměním opět jednoduše vyrazil dech - tak mladý a už...dokonalý - smekám! ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Souboj filmařských es a bravurně vykreslený vztahový propletenec maloměšťácké famílie z nižší střední se všemi zápory, které si jen můžete představit. Caton-Jones je naštěstí i solidní řemeslník, ale o to tady ani moc nejde. Pracuje se s herci na pár metrech a to, oč tu jde, se povedlo náramně. V průběhu filmu čím dál tím větší sympatie k postavám a emoce. Charaktery nebývale plastické a nejen ty hlavní ! ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Ve scéně po vítězství Carol (Ellen Barkin) ve střelecké soutěži je možné zaznamenat, že Pearl (Eliza Dushku) nemá nasazené brýle. Hned v dalším záběru je však má. (bfa)

Reklama

Reklama