Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vincent je jeden z posledních lidí, který se narodil z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Nedokonalý Vincent je "odsouzen" k práci uklízeče ve velkém centru pro pěstování dokonalých lidí Gattaca, ačkoliv sám tolik touží stát se kosmickým navigátorem. Nakonec volí cestu podvodu. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (870)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Gattaca je doslova ztělesněním žánrové podstaty sci-fi a jde v každém ohledu o vysoce nadstandardní snímek, kde jsou skvěle sladěny a vyváženy všechny ingredience, ze kterých se skládá dobré umělecké dílo. Nápaditý scénář využívající nejnovějších vědeckých objevů a domýšlející, kam tyto poznatky a nové technologie můžou společnost dovést. Citlivá, vysoce profesionální režie, která bez laciných efektů dokáže vyvolat silné emoce, herecké obsazení, které nemá žádné viditelné slabiny a přináší spoustu skvělých hereckých výkonů. Gattaca už je ve skutečnosti tady, jen si to ještě plně neuvědomujeme, ale za nějakých dvacet let budeme v plné míře čelit tomu, co je v Gattace zobrazeno. Celkový dojem: 100 %. Je až s podivem, s jak malým rozpočtem mohl vzniknout tak výjimečný film. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Není nad to narodit se pěkně postaru i když to nese jistá genetická rizika. Na postavě Vincenta se mi líbila nezlomná vůle překonat všechny překážky, které ho předurčily k životu invalidy s brzkým datem konce. Tady je vidět, že ne všem předpovědím alá vědecky podloženým se dá věřit a když se opravdu chce, tak cesta ke hvězdám je otevřená. ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě, že jsem film neviděl v době jeho vzniku...v dnešní době plné neskutečných digitálních efektů a všelijakých vymožeností byl pro mě tento film jaksi ... nechci říkat nudný, ale jiné slovo, které by aspoň trochu vystihovalo můj dojem, asi nenajdu...neříkám, že potřebuju v kadém filmu choreograficky vypiplané souboje, přestřelky a kamerové symfonie, ale tenhle sci-fi snímek mi nic nedal, pravděpodobně si na něj pozítří nevzpomenu a to je asi chyba...připomnělo mi to film Cifra...herecké výkony byly také dobré, budoucnost vykreslena patřičně chladně a strojově...ale oba filmy ve mně nevzbudily nic...ale možná jsem teď jenom nenašel tu správnou filmovou notu... ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Na sci-fi velmi uměřený až komorní film. Nejde tu totiž ani moc o ty fantastické prvky - hlavním tématem je ukázat sílu lidské vůle, která se může a dokáže vzepřít nalinkovanému osudu. Film se skvělou hudbou Michaela Nymana mi přišel krásně dojímavý - jak v závěru, tak třeba při krásné scéně souboje v plavání: aneb když člověk chce, dokáže i zdánlivě nemožné - možná otřepané poselství mnoha filmů je zde podáno tak působivě až mrazí. A Ethan Hawke je skvělý. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Jasný důkaz toho, že kvalitní sci-fi s přesahem se dá natočit bez megalomanských rozpočtů utápějících převážnou část peněz do triků, ale stačí taková „maličkost“. Silná myšlenka, následně umně přetavená v kvalitní scénář (razící navíc heslo: "nejlepší scénář pro film je takový, který si napíšeš sám"), to vše navíc jdoucí "ruku v ruce" s hutně vystavenou atmosférou. Upřímně řečeno, zdejší nastavená vize budoucnosti nahání hrůzu už pouze při prvotním zamyšlení se (nad důsledky). A je to o to horší, že v současné době pohrávání si s klonováním, (kdy navíc nezůstává u samotné myšlenky), ale světlo světa spatřují ovečka Dolly…..je tento snímek aktuálnější než v době svého vzniku. Upřímně mě děsí současný trend snahy (touhy) po dokonalosti za každou CENU. Vždyť krása spočívá právě a jenom v nedokonalosti a odchylkách. Kdoví, jak by dopadla Cindy Crawford nebýt jejího pověstného znaménka. Na druhou stranu, představa 7miliard dokonalých Sparťanů………ale NE, mně by ty „nedokonalý“ sešívky scházely. V neposlední řadě, krása a kouzlo spočívá právě v okamžicích, kdy např. „nedokonalý“ Liberečáci přejedou jak zamrzlej rybník „dokonalé“ Sparťany. Byť přiznávám, nekouká se na to zrovna dvakrát příjemně :o) Konec blbostí….Gattaca, to je především silná myšlenka, skličující (spalující) atmosféra (navíc umocněna hudbou M. Nymana), silné ústřední trio E.Hawke-U.Thurman-J.Law a nad tím vším dohlíží velmi jistá režie A.Niccola. Pro mě osobně (společně s Blade Runnerem R. Scotta a snímkem Solaris A.Tarkovskij(e) je právě Gattaca třetím do party na pomyslnou bednu žánru (komorní) sci-fi. P.s. Gattaca je snímek, kde vše působí tak sterilně a neosobně, (přičemž ani na okamžik nepochybuju o tom, že právě tohoto chtěl A. Niccol dosáhnout), nicméně nenechte se mýlit, je to právě a pouze neobyčejná LIDSKOST a zejména NADĚJE, které tento snímek nejvíce charakterizují a povyšují nad běžný rámec žánru. 95% s dovětkem: tomu říkám režijní debut jako řemen a že nešlo pouze o labutí píseň a štastnou souhru náhod dokazoval Andrew v každém následujícím snímku. Velká škoda (alespoň co se mě týče) těch poměrně dlouhých pauz mezi jednotlivými snímky a s tím souvisejícím menším počtem filmových zářezů. Na druhou stranu, na nevšední zážitky se oplatí si počkat........ ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • Postava Umy Thurman se jmenuje Irene Cassini podle italského astronoma Giovanniho Domenica Cassiniho, který v 17. století zkoumal Saturn a jeho měsíce. (Morien)
  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 1997 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (Varan)
  • Mnoho "futuristických" budov, které jsou ve filmu k vidění, je ve skutečnosti velmi starých. Některé interiéry pochází například z domu Marin County Civic Center navrženého slavným americkým architektem Frankem Lloydem Wrightem v letech 1957-9 (na jeho střeše, například na začátku filmu, uklízí Ethan Hawke ještě jako Vincent). Obrovský betonový dvorec, na kterém Irene nabízí Jeromovi (Ethan Hawke) svůj vlas, je ve skutečnosti výpust přehrady Sepulveda v Los Angeles a byla postavena ve třicátých letech dvacátého století. (Morien)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Sci-fi detektivek není nikdy dost

Sci-fi detektivek není nikdy dost

21.05.2015

Obzvlášť těch ambiciózních, mezi něž se bude chtít zařadit i Genus. Co si pod tímhle slůvkem máte představit? Hodně depresivní příběh z futuristického Londýna, v němž si můžete předem koupit… (více)

Reklama

Reklama