Otec & otec
Komedie
Francie, 1983, 92 min
Francis VeberHudba:
Vladimir CosmaPlakáty
Tristan uteče z domova, což není v šestnácti letech zas tak překvapivé, avšak přidá se k pochybné partě. Otec mladíka nedokáže nic podniknout, a tak se bezradná matka uchýlí k riskantní lsti: přesvědčí své dva někdejší přátele - rozcitlivělého smolaře Pignona a mužného sangvinického novináře Lucase, že oni jsou skutečnými otci ztraceného chlapce, a je tedy jejich povinností syna zachránit a vrátit do matčiny náruče. Oba otcové, kteří samozřejmě o sobě vzájemně nevědí, okamžitě podlehnou volání krve. K ctižádosti najít syna se připojí nevraživá ješitnost, co se otcovství týče. Četná úskalí a nebezpečí nutí oba soupeře vzájemně se ochraňovat a tak se mezi nimi postupně vytvoří až dojemně ohleduplné pouto, které mnohé překoná a je na celý život. (oficiální text distributora)
Tosim
Komické situace stojí pouze na kontrastu obou figur, ale vychází to přesně na 100% :-) Stoprocentní, Francisi! Opravdu.(22.7.2003)
gouryella
Francouzska klasika s naprosto dokonalym Richardem (opet nas okouzluje svoji roztrzitosti) a nemene dobrym Depardieum. Jen skoda, ze si americani opet neodpustili nepovedeny plagiat.(4.8.2002)
Djkoma
Francouzská průměrná komedie s dvěma národními (skoro) hrdiny Pierrem Richardem a Gérardem Depardieu. Sekunduje jim Anny Duperey. Komedie, která neurazí, ale zapomenete na ni hned jak přepnete program.(6.8.2005)
Anthony
Prostřední z trojice snímků Francise Vebera s Dépardieuem a Richardem (ještě Kopyto a Uprchlíci). Oba hrají skvěle a film je plný opravdu vtipných scén. Vtipnost je většinou založená na rozdílnosti charakterů obou postav, hlavní zdrojem smíchu je pak především jako vždy smolařský Richard.(15.7.2003)
Enšpígl
Snít o tom, že můj otec je Pierre Richard a můj otec je Gérard Depardieu nemůže být bráno, po skončení tohoto mile komediálního příběhu, jako neúcta ke skutečným biologickým rodičům. Podlehnout toitž citlivě vystavěnému humoru Francise Vebera, upřimným očím Pierre Richarda a přirozenosti Gérarda Depardieuho za podpory další hudební geniality Vladímra Cosmy je přece tak snadné .(3.11.2007)
Pohrobek
Slabší především scénářem, který není zrovna nejnápaditější. A překvapivě i vztah Richard + Depardieu tolik nefunguje. Ale například vzájemná "bojová spolupráce" obou otců rozesměje spolehlivě.(13.8.2005)
AngelAngie
TV klasika. Asi moje nejoblíbenější Richardovka, i když určitě není nejlepší...(1.9.2008)
monolog
Vztah otce a syna, mé oblíbené téma. V tomto případě ještě doplněný notnou dávkou nostalgie, protože to byl jeden z mých nejzamilovanějších filmů na kazetě už od mala. Když nad tím tak přemýšlím, asi jsem trávíval u filmů spousty času, protože mám doopravdy hodně zamilovaných filmů z té doby. Není to obvyklá bláznivá, ale spíš rodinná komedie s několika momenty k hlubšímu zamyšlení a pár dojímavými okamžiky. Teda aspoň mě ten konec vždycky dostával, protože i když jsou to oba každý svým vlastním způsobem svérázní chlapíci, k roli nečekaného otce se postavili víc než dobře. Je to prostě taková dospělejší bláznivá komedie. Co se týká formy, ať už herectví nebo scénář nebo režie, nedá se těmto fachmanům naprosto nic vytknout. Kam se hrabou dnešní bláboly z první hollywoodské ligy.(11.8.2007)
B!shop
No, dalsi Veberova komedie postavena na drsnym Depardieu a desne citlivym Richardovi a jako vzdy to skvele funguje. Navic zapletka o dvou otcich nabizi spoustu vtipnejch situaci a hlasek. Dobre jsem se bavil.(7.8.2005)
canakja
jo(17.12.2009)
Mr.Apache
V 70. a 80. letech se u nás hodně chodilo na Pierra Richarda. Člověk si tady připadal jako blázen, a tenhle každým coulem sympatický kudrnáč mu dodával uklidňující pocit, že i v daleké Francii je na tom někdo podobně. A k tomu ještě dokázal člověka slušně rozesmát, což se cení vždycky. Z jednoho i druhého důvodu vidím proto tyhle filmy jako nadčasové. Pamětník je zároveň taky rád lehce nadhodnotí, a to bez přílišných výčitek svědomí - nostalgie mu už takto velí. Otec a otec možná není úplně nejlepším filmem Velkého blondýna, ale já ho mám nejradši. Vzpomínka na skvělý rok 1986 (osmnáct je vám holt jen jednou), na návštěvu krnovského kina s přáteli (dávno zmizelými v propasti času), a konečně na samotný film (myslím, že je fakt dobrý) - to všechno dělá svoje. [Dokonce si dodnes pamatuju na předfilm: Byl o Haileyově kometě. Zpívali tam něco jako "blíží se kometa, bude konec světa". Moc pěkné představení to bylo léta onoho, jen co je pravda.](1.5.2007)
Lynn
Bezvadný scénář s vydařenou zápletkou a gagy, standartně dobré herecké výkony Pierra Richarda a Gérarda Depardieu, režie Francise Vebera...to jsou ingredience ze kterých se skládá skvělá francouzská komedie. Snad už konečně jednou Američani přestanou s tím nepovedeným kopírováním.(16.8.2005)
molotov
Docela příjemná francouzská komedie.(5.8.2005)
sud
Hodně dobrá komedie dvojice Richard-Depardieu. Nejvíce se mi líbila scéna s otevíráním dveří. "Otec a otec" je možná nejslabší film této dvojice, ale i tak je to nadprůměr.(6.8.2005)
sepp
P.Richard byl genius, G.Depardieu mu zde pouze zdatne sekunduje. Naprosta klasika franc. komedie.(7.9.2003)
lesumir
Nejlepší spojení Pierra s Gérardem!(17.6.2006)
Gilmour93
Zatímco Francois Pignon zůstal v následných Uprchlících stejným plačtivým smolařem, investigativní žurnalista Jean Lucas přešel na dráhu zločinu. Nejvíc mě zaráží, že se pak při přepadení banky oba tvářili, jako by se viděli poprvé v životě.. Teď vážně. Nemohu si pomoci, ale spolupráce Veber, Richard a Depardieu na mě působila o tři roky později právě v Les Fugitifs mnohem kompaktnějším a cílevědomějším dojmem. A nyní mě omluvte, jdu si dát na oběd Mc Tie Burgera s hořčicí..(18.12.2009)
Xmilden
Další vynikající komedie z dílny Francise Vebera, tentokrát nás dokázal situovat do situace, kdy matka vyšle dva údajné otce aby našli svého syna. Oba samozřejmě souhlasí aniž by tušili že se jedná o tutéž hledanou osobu. Nastává tak vodopád komických situací, není nouze o rány pěstí a ke slovu se dostanou i Depardieho známé hlavičky.(18.9.2007)
johnys
Stará dobrá fr. komedie, vynikající Richard, skvělý Depardieu, film který vždy pobaví a naplno rozesměje...(26.12.2005)
Smok
Citlivý a samovraždami posadnutý Francois Pignon (Pierre Richard) a prchký bitkár Lucas (Gérard Depardieu), hľadajúci svojho syna. Obaja však toho istého, čo je zdrojom mnohých komických situácií. Je pravdou, že tieto oldschoolové francúzske komédie majú svoje nenapodobiteľné divácke čaro.(18.11.2009)
| Na DVD od: | 01.08.2007 Intersonic |
|---|---|