Reklama

Reklama

Gérard Depardieu, Philippe Noiret a Sophie Marceauová ztraceni v poušti svých citů a ctižádosti. Dramatický příběh Charlese Saganna (Gérard Depardieu), muže pocházejícího z obyčejných poměrů, který dobrovolně vstoupí do francouzské armády a svou pílí a přesvědčením se vypracuje na důstojníka. Ke svému poslání v africké Sahaře přistupuje s nejčistšími úmysly nastolit na Sahaře mír. Z obyčejného důstojníka se postupně rodí vojenský vůdce, který si svou rozhodností a odvahou získává respekt po celé Sahaře, mezi arabskými kmeny. Saganne slouží pod aristokratickým plukovníkem Dubreuilhem (Philippe Noiret), a zamiluje se do Madeleine (Sophie Marceauová), dcery místního regionálního správce. Avšak brzy je Charles jako válečný hrdina vyslán zpět do Paříže na diplomatickou misi, kde se setkává s krásnou novinářkou Louise Tissotovou (Catherine Deneuveová)...
Film Pevnost Saganne, který je adaptací stejnojmenného románu Louise Gardela, byl ve své době nejdražším filmem francouzské kinematografie. Vynikající výprava a především podmanivá kamera Bruno Nyuttena, která dává divákovi pocítit samotu i horkost Saharské pouště, stejně jako herecké výkony všech hlavních aktérů dávají filmu výjimečnou atmosféru a velikost. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (38)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Krásná poušť. 1) Film exceluje v první polovině v záběrech z pouště - mauritánská Sahara je podmanivě krásná a klidný neuspěchaný pomalý každodenní život vojenské posádky je velmi působivý. 2) Spoiler. Milostná linka příběhu je slabá. Sagannův pobyt v Paříži mě nudil a ani po svém návratu na poušť to už není jako dříve. Závěrečná změna bojiště pak je jen hřebíčkem do rakve slibně započatého díla. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

...tedy, chvilku jsem si myslel, že se příběh dostane až do současnosti. Neuvěřitelná stopáž, která je trochu na obtíž dynamice a v některých momentech jsem měl trochu problémy udržet pozornost. Nicméně Depardieu podal výbroný výkon v tomto výpravném snímku a zároveň jsem ocenil postavu, kterou ztvárnil Noiret, trochu schovaného byrokrata v hodnosti plukovníka. Takoví zpravidla války přežívají a sbírají smetanu oproti těm, kteří nabízejí své schopnosti a nastavují své životy. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Pro mě neuvěřitelná nuda. Kdybych neviděl mladého G.Depardieu, tak bych si myslel, že se ten film natočil nedávno. slovba jako - miluji tě - jako by už mělo znamenat, že jde o vážnou záležitost. Slyšel jsem to tolikrát, a většinou šlo jen o planá slova. Hodí se do červené knihovny, ale ne to filmu, které má umělecké ambice. Takhle odflinknutý part o lásce dvou lidí, to už jsem dlouho neviděl. Co se týče zvedání si zásluh v armádě, taky pěkná bouda. Na místa se tlačí řada vojáků, ale nadřízení si oblíbí zrovna takového nevýrazného vojáka, který ani divákům dostatečně neprokáže, že je hoden povýšení, a buch, z vojína je důstojník, a z důstojníka "vojenský vůdce". ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Saganne z Arábie. Ako tu čítam, jedná sa dovtedy o najdrahší film francúzskej kinematografie a ja si myslím, že je to na ňom vidno. Je to rozvláčne, ale mne tento typ rozprávania podobných príbehov sedí. Filmu absolútne dominuje Depardieu, ktorý bol vtedy dosť sympatický a divák chápe, prečo tu sú doňho bezhranične zaľúbené krásne Marceau a Deneuve. Všetci známi herci majú výrazné party, ale je zrejmé, že ich funkcia je akcentácia hlavnej postavy, aby sme sa prostredníctvom nich k nemu viac priblížili. Na púšti je nám spoločne s ním osamelo, cítime všade horúčavu, ale s vedomím, že toto dobrodružstvo sledujeme z domova, veľmi príjemne. Možno sa dala látka uchopiť umelecky precíznejšie, ale režisér sa vyhol pátosu a sentimentu a romantika funguje. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nízke hodnotenie ma dosť prekvapuje, ale to bude skôr malým počtom hodnotiacich. Veľký podiel na tom môže mať i trochu prestrelená stopáž , z ktorej by sa rozhodne strihať dalo, viď director´s cut. Na ČT2 bola odvysielaná dlhšia verzia a mnoho dlhších záberov putujúcich kolón, rozpálenej Sahary, či hrajúceho violončelistu si skrátenie doslova pýtali. Podobné zábery sú pre atmosféru filmu veľmi dôležité, ale s ich dĺžkou to netreba preháňať. Mladý Depardieau predvádza tradične skvelý výkon a oko poteší úplne mladučká, až detsky nevinná tvár S. Marceau. Pevnosť Saganne v mnohom pripomenie slávny film Lawrence z Arábie a kvalitou za ním veľmi nezaostáva. Ak by bol film o 20-30 minút kratší, ako director´s cut, ktorý by som rád videl, bol by rozhodne známejší a pôsobil by kompaktnejším dojmom. 80%. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama