Reklama

Reklama

Finist, jasný sokol

  • Sovětský svaz Finist - Jasnyj sokol (více)

Obsahy(1)

Slavná ruská pohádka, ve které se chrabrý bohatýr s dobrým srdcem postaví krutém vládci, který napadl ruskou zem. Kdysi žil v ruské zemi nejsilnější ze všech bohatýrů, Finist - jasný sokol. Když jeho rodnou zem ohrožoval mocný čaroděj Kardaus, vybral se Finist spolu s ostatními bohatýry bránit rodnou zemi. Svojí silou však vzbudil strach i u samotného Kardause a ten ho proto přeměnil na lesní strašidlo, kterého se lidé bojí a zdaleka se mu vyhýbají. Jen láska mladé děvy mu může vrátit podobu člověka. A jak to už v pohádkách bývá, Finista miluje krásná Aljonuška a svého milého pozná i v podobě lesního strašidla... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Kdyby se trochu více zapracovalo na námětu, který byl velmi zajímavý, byla by tato pohádka konkurencí i bezchybného Mrazíka. Takto však zůstane jen u příjemného zpracování, již tradičně kouzelné atmosféry, avšak pouze průměrného příběhu. Hlavní plus tak zůstává na skvělém čaroději, jenž opravdu nemá chybu. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejkrásnějších sovětských pohádek s kouzlem jedinečného východního provedení. Poetika a láska k vlasti protkává bohatýrský příběh s humorem i důstojností. Nemůžu opomenout báječné písně této skvělé muzikálové zkazky. Škoda, že tento pěkný film není už na našich obrazovkách k zahlédnutí, mohl by důstojně stát vedle Mrazíka a jiných výtečných kousků. ()

Reklama

Meow86 

všechny recenze uživatele

Ruské pohádky jsou někdy až velmi strašidelné, ačkoliv oni tvrdí totéž o těch našich a nikdy nám asi neodpustí princem Trávníčkem zastřelenou chudinku lišku ve Třech oříškách. Každopádně obluda z Finista neboli ''Čudiše lesnóje'', je tou nejděsivější, kterou jsem jako malá na VHS viděla. Kladně hodnotím hudbu a písně. Rusi to holt s garmoškama umí. Tenhle kousek se mi líbí i víc než stokrát omílaný Mrazík. Смотришь и отдыхаешь. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Je neuveriteľné, čo sa môže stať ruskou klasikou. Napríklad takýto rozprávkový muzikálový hororový chaos. Deti z neho môžu získať fóbiu z pavúkov alebo aj zo sekier. Časy ruských bohatierov sú späť, dnes opäť musia bojovať proti tureckým zbojníkom. A okrem toho proti zlým čarodejníkom, čo ich premenia na gorilo-medveďov. Hlavný hrdina, bohatier obsadený nehercom s pohľadom dezorientovanej osobnej ochranky, to som nevedel stráviť. Jednu hviezdu si zaslúži originálna Baba Jaga z Mrázika, ktorá sa v tomto filme dostala až do siene slávy. Ale v roku 1975 prísť s niečim takým? ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Typický Rou s jeho bohatiermi-silákmi, čarami a zvieratami (typicky medvede), jednoduchými filmovými trikmi a samozrejme jednoduchým detským humorom. V rozprávkach by malo dobro víťaziť nad zlom, v sovietskych rozprávkach ale často dobro víťazí nad smiešnym alebo smiešnotrápnym zlom a tak držať palce tým dobrým je celkom fuška. Postavy sú ale sympatické, švárna deva nie je na zahodenie, takže ide ľahko prepáčiť celkovú pitoresknosť, naivnosť a jednoduchý dej. S obrovským množstvom pesničiek som už menší problém mal. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Agafon (Georgiy Vitsin) počas spievania svojej pesničky mení držanie balalajky. Na poli ju drží ako pravák, zatiaľ čo v lese hrá ľavou rukou. (Hudino)

Reklama

Reklama