Reklama

Reklama

Rok 1662 je v Paříži poznamenán velkou bídou a nespokojeností lidu. Zatímco obyvatelé nemají co jíst, mladý král Ludvík XIV. pořádá ve Versailles okázalé slavnosti. Slavní mušketýři zestárli, ale to nic nemění na jejich bojovném duchu. Aramis našel novou cestu ve víře, Athos se těší ze svého syna Raoula, Porthos dál prohání pěkné dívky, přestože si stále stěžuje na neduhy a nepříjemnosti stáří, a d´Artagnan nadále věrně slouží králi. Aramis obdrží zprávu, aby se dostavil do zámku, kde ho král pověřuje tajným úkolem: protože jezuité štvou lid proti němu, má Aramis najít jejich vrchního představeného a zabít ho. Ludvík ovšem ani zdaleka netuší, že tímto představeným je právě Aramis. Athosův syn Raoul je zamilovaný do krásné Christine, která ale padla do oka také králi, jenž z ní chce učinit svou milenku. D´Artagnan varuje krále před nebezpečím, protože mezi lidem panuje velká nespokojenost, ale král nedbá, přestože brzy dojde k útoku na jeho osobu. D´Artagnan mu zachrání život. Athos se s překvapením dozvídá, že jeho syn stáhl žádost o přijetí k mušketýrům a nechal se naverbovat do války. Je zděšený, stejně jako Christine, oba vědí, že král ho do války poslal proto, aby ho oddělil od Christine; d´Artagnan ale slibuje, že s králem promluví a pokusí se zajistit Raoulovi bezpečí. Král se za to zaručí, ovšem slib nedodrží: Raoul je naopak poslán do útoku v první řadě a umírá. Porthos, pološílený žalem nad smrtí milovaného dítěte, přísahá pomstu a d´Artagnana obviňuje ze zrady. Král mezitím zve Christine do Versailles a učiní z ní svou milenku. Aramis se schází se svými přáteli mušketýry a pod tlakem posledních událostí navrhuje, aby krále vyměnili. Nikdo zatím netuší, oč se bude jednat, ale d´Artagnan přesto odmítá: svému králi bude sloužit dál. Mušketýři se rozcházejí. Aramis zavede své dva přátele do Bastily, kde je už šest let držen neznámý vězeň, který má na obličeji železnou masku. Když ji mušketýři sejmou, objeví tvář navlas podobnou Ludvíkově. Dozvědí se, že královna porodila dvojčata, ale ze strachu před případnými bratrskými rozmíškami a spory o trůn jednoho chlapce oddělili, vychovali na venkově a poté vsadili do vězení. Nyní hodlá Aramis, trýzněný výčitkami svědomí, protože o těchto skutečnostech věděl, a dokonce pomáhal chlapce ukrýt, násilnického Ludvíka vyměnit za jeho dvojče Philippa. Toho se lstí podaří dostat z vězeňské cely, kam mušketýři dopraví jakousi mrtvolu s maskou na tváři, kterou pod záminkou šíření moru zapálí. Nyní je třeba nešťastníka, který žil šest let pod maskou, naučit královským způsobům, čehož se mušketýři horlivě ujmou. K samotné výměně králů má dojít za tři neděle, během maškarního plesu, kde budou mít všichni účastníci masky. Christine teprve nyní dostává dopis od Raoula z fronty, a protože byl doručen do Versailles, pochopí, že její milý věděl o tom, co se stane po jeho smrti. Sžírají ji výčitky svědomí a králi řekne, že vždy milovala jen Raoula… (TV Prima)

(více)

Recenze (435)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tohle je zářivý příklad filmu, kdy s velmi hvězdným hereckým obsazením úpravou velmi povedené knižní předlohy natočí tvůrci velmi nepovedený film (a to je ještě velmi slabý výraz pro to, co nám tady vzniklo). Scénář je strašný a nic s tím neudělají ani někteří snažící se herci. Jediná věc se povedla - tou je hudba Nicka Glennie-Smithe, kterou si tohle dílko snad ani nezaslouží. Mimochodem, ta hudba vysloužila ode mě filmu hvězdičku navíc. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Z DiCapria ublinkávám už když je jeden, a tady je dokonce dvakrát, klučík jeden roztomilá, herecky zdatná:) No, pominu-li, že z historického hlediska je Železná Maska blbost, nebudu plýtvat slovy na několik naprosto novátorských autorských licencí, jen se zmíním, že můj profesor historie se málem zadávil, když viděl jak v oboru vzdělaní pigheaded amíci přihodili takovou perlu jako že Ludvík XIV. se stal nejmilovanějším a nejlépe panujícím králem francouzské historie. Co říct k hereckému obsazení? Je naprosto famózní, tolik skvělých hvězd v jednom filmu... Rve mi to srdce, bohužel tak trapné výkony jsem od těchto gerojů snad ještě nezažil. Tak špatně uvěřitelné výkony opravdu nemají obdoby, a nezachrání to ani úžasná výprava. Jediným skutečným kladem tedy zůstává kvalitní hudba. Ale je tu jeden problémek...pokud jste viděli Skálu, víte přesně o co jde... Ale co, na kráse to té hudbě příliš neubere, spíš to ukáže jak žalostný film Muž Se Železnou Maskou je. 20% a ani o chlup víc. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem větší průšvih, ale tohle se dalo skousnout celkem v klidu. DiCapria nemusím, ani tady mě nijak nepřesvědčil, ale Malkovich, Byrne, Irons a Depardieu odvádějí alespoň průměrné výkony, což sice tyto jejich role nezařadí mezi nesmrtelné, ale zase na druhou stranu alespoň nestrhnou tento film do odpadu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $56,968,902Tržby Celosvetovo $182,968,902║ Historické filmy som vždy miloval a hoci je tento snímok viac rozprávkou ako lekciou z danej doby, nevadí, veď predsa sa jedná o román od Alexandra Dumasa, kde ide hlavne o dobrodružný príbeh aj keď nie s tvorcovskej strany využitý tak aby to bolo povýšené na niečo viac v tomto žánry. Ako režisérsky debut Randalla Wallace je to zručne natočené a je vidieť, že zúročil skúsenosti nabraté zo spolupráca na projekte Statočné srdce. Nedá sa mu uprieť jeho snaha o snímok pre širšie publikum a jeho zanietenie pre danú historickú tému. Z určitej časti sa vyžíva v súbojoch a danej choreografii, aj keď pri nej nemal až taký priestor asi ako by si prial, lebo knižný námet je viac podaný v dramatickom znení než v akčnom, následne je vidieť ako mu zapasoval o pár rokov vojnový snímok Údolie tieňov, kde mu to vyšlo tématicky ešte viac. Vo filme môžeme spatriť celú plejádu známych tvári DiCaprio-Irons-Malkovich-Depardieu-Byrne, čo sa dá chápať skôr ako marketingový než umelecký ťah, lebo ich úlohy nemajú až takú hĺbku aby sa to dalo označiť ako vypätá dráma ale čo prekvapuje najviac je plynutie snímky v takom vyváženom súlade, že nemá šancu nudiť a tým pádom ubehne ako voda. Výbornú opornú kulisu robí veselá mušketierska hudba od Nick Glennie-Smitha. /videl v kine 2x: 85%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Bezesporu šílená blbina a scénáristická zvěřina (zejména v úvodu, který mě donutil přehodnotit význam slova "pathos"), ale ke svému nemalému údivu jsem se od té dost divoce poslepované a násilně pointované záležitosti nemohl odlepit, i proto, že se v ní vyskytuje spousta výtečných herců (Malkovich, DiCaprio, Irons) a nechtěně zábavných míst (hadrářská a místy laciná výprava, Dipardieu, který Porthosem ladí formu na Obelixe). O znásilňování historie a Dumase raději pomlčím, o nedostatku nadhledu taktéž, nicméně ať kydám jak kydám, že mě to bavilo, to zakydat nelze. I díky soundtracku neobyčejně příjemný zážitek. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Takovéhle herecké obsazení si zasloužilo více než tři hvězdičky a průměrný film. Randall Wallace dostal životní šanci, ale nepovedlo se mu to a navždy zůstane "bezejmenným" režisérem. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Smutný příklad průměrné komerce takřka zcela oproštěné od "filmu". Milovnice DiCapriovy tvářičky byly zřejmě uspokojeny, širší spektrum diváctva odešlo z kin s již poněkud rozpačitějšími pocity. Jestli chcete k filmu zaujmout o něco příznivější postoj, doporučuji stejnojmennou americkou verzi ze stejného roku Man in the Iron Mask, The, jež se do našich kin ani videopůjčoven zatím nedostala. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Naprosto superhvězdné obsazení a vznikne něco tak ubohýho a trapnýho. Jak je to možné? To nevim a doufám že se to nikdy nedozvim. Ta jedna hvězda je za ty herce jinak by to byl odpad! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Nick Glennie-Smith: 1. Surrounded [3:48] ,2. Heart Of A King [3:19] ,3. The Pig Chase [3:28] ,4. The Ascension [0:50] ,5. King For A King [6:21] ,6. The Moon Beckons [2:15] ,7. The Masked Ball [1:28] ,8. A Taste Of Something [3:58] ,9. Kissy Kissie [2:08] ,10. Training To Be King [1:38] ,11. The Rose [2:20] ,12. All Will Be Well [1:07] ,13. All For One [4:40] ,14. Greatest Mystery Of Life [1:48] ,15. Raoul And Christine [1:51] ,16. It Is A Trap [2:46] ,17. Angry Athos [1:55] ,18. Raoul's Letter [1:01] ,19. The Palace [0:27] ,20. Raoul's Death [1:32] ,21. Queen Approaches [1:52], ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

možná hodně lidma kritizovaný film.. ale pro můj skromný vkus mi padl do noty... co po akčním/dobrodružným filmu s dramatem čekám?? aby tam byl nějaký ten souboj mezi dobrem a zlem.. aby měl zápletku a aby něčím šokoval... to vše film splnil... sice DiCapria nějak zvlášt nemusím.. ale v tomhle filmu mě dokonce bavil... plus obsazení mušketýru moje očekávání ještě více předčilo.. bavila jsem se u toho.. byla jsem napjatá.. a konečná scéna byla sice přitažená za uši.. ale na mě udělala veliký dojem... :-) ()

tron 

všechny recenze uživatele

Vidieť v jednom filme Ironsa, Depardieua, Malkovicha, Byrnea, DiCapria a Hugha Laurieho, je čosi neuveriteľné. Je to tak divne a bombasticky nakombinované, že určite ide o jeden z najčudnejších (najlepších?) kastingov roka. Keď som si to kedysi požičal na VHS, bola to tragédia, ale postupne sa to zlepšuje. Ono tí herci sú fakt dobrí a zjavne si to užívali. DiCapria sem obsadili len preto, že vďaka Titanicu bol megaúspešnou hviezdou s celosvetovým dosahom a áno, jeho (dvoj)výkon asi fakt nie je na Oscara. Lež ono to proste tak limonádovo a povrchne MALO pôsobiť: Filip mal byť dobrý a statočný a Ľudovít zlý a zákerný. Chápem, že mnohým nesadne scenár. Ale mňa bavilo, že predstavil štyroch mušketierov zostarnutých. Takže bonviván Porthos nie je schopný dosiahnuť erekciu (Depardieu vyzerá byť v predpríparvke na roli Obelixa, ktorého stelesnil o rok neskôr) a benjamínek D ´Artagnan má v podaní neveľmi sympatického Gabriela Byrnea „len“ 48 rokov. Vôbec, scenár obsahuje viacero pozoruhodných momentov. D´Artagnan je relatívne vedľajšou postavou a väčšinu času paradoxne stojí proti svojim priateľom. Skvelý je i nápad postaviť dobré dvojča do spoločnej scény s matkou, ktorú X rokov nevidel. Skvelé je i to, že DiCapria prezradí paradoxne to, že sa správal slušne. A na konci sa na povrch vyderie fantastický rodinný twist, z ktorému by sa zatočila hlava aj starej dobrej Esmeralde. Už ten kuriózny spôsob, ako ho prepašujú v „bruchu“! To fakt filmárom prešlo? Ozaj im TOTO bolo umožnené nechať vo finálnej kinoverzii? Wow! Akcie je málo, čo je dobre, lebo finálne strieľanie je WTF. Herci sa bavia a po vizuálnej stránke (kostýmy, výprava, zbrane) to rozhodne nevyzerá len na 35 miliónov. Vlastne sa mi to z roka na rok páči viac a viac. Ale súhlasím, zázrak to ozaj nie je. Diváci na film počuli, celosvetová tržba bola 182 miliónov. To je prekvapivé, v tých dobách frčali najmä akčné trikové trháky od Touchstone a spol. v čele s Armageddonom, Skalou, Con Air, či Tvárou toho druhého. Na strane druhej, v rovnakom roku slávil parádny komerčný úspech aj iný kostýmový film a to Zorro s Banderasom. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Rozhodne to neni tak hrozny jak tady kazdej tvrdi. Sice to neni jedno z nejlepsich zpracovani tri musketyru, ale na druhou stranu ani nejhorsi, asi tak prumer. Hlavni rozdil je v tom, ze musketyri jsou pekne stary a kuli tomu tu je spousta vtipnejch momentu. Problem je, ze to asi vsude reziser jako vtip nemyslel. Herecke vykony mi prisly slusne, samozrejme, ze kazdy ze zucastnenich predved uz lepsi vykony, ale ja si nemuzu pomoct me to tak spatny neprislo a navic Irons a Malkovich jsou moji oblibenci. O necem jinym uz je DiCaprio, kterej je tady opravdu strasnej. A kdyz je tady navic dvakrat tak to je fakt k posrani. Hvezdicku navic davam za hudbu, ktera se mi opravdu moc libila. Sice by to mohlo bejt kratsi, ale ja se bavil dobre. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

zajímalo by mě, kdy už konečně americký filmaře přestane bavit točit pořád dokolečka remaky filmů, který prostě natočit líp nejdou (viz třeba King Kong, japskej Kruh a ostatní šikmý filmy, Sedm Statečných, Sabrina, Omen atd). to je jako kdyby třeba Soukup nebo Troška od nás se rozhodli natočit znovu Spalovače mrtvol nebo S čerty nejsou žerty nebo Záskok od Cimrmanů. kdyby se o to u nás někdo pokusil, tak by ho všichni považovali za cvoka a idiota a výslednej film za sračku. a už by si pravděpodobně nikdy neškrtl ani o krabičku sušických sirek. ale já vím, proč to dělají. co už jednou fungovalo jako tahák na peněženky, bude fungovat zase a pravděpodobně ještě líp, protože všichni budou zvědaví, jak to vypadá tentokrát. je strašná škoda, že se peníze plýtvají na takovýhle hovadiny a ne na něco užitečnýho. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem mnohem větší průser. FIlm zachraňuje skvělá hudba a hvězdné herecké obsazení, jinak by po snímku nikdo ani nevzdechl..... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Byl to sám Dumas otec, kdo kdysi řekl, že je povoleno znásilnit historii, ale s podmínkou, že jí uděláte dítě - čili že výsledek bude stát za to. Tady je historie nejen znásilněna přímo sadisticky, ale pachatelé tohoto znásilnění ještě dávají jasně najevo, že je to pro ně jen prostředek na zaplacení hypotéky. Tudíž mušketýrská čtveřice, která se navíc brzy rozpadne a pánové jsou na tu fušku ve výsledku opravdu jen tři, hraje standardně, ale nic víc, což u takových jmen docela zamrzí. Jestli z tohohle aktu nějaký potomek vzešel, tak uslintaný kretének. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Pěkná blbost, na to že to má velice slušný herecký zastoupení, tak se žádnýho dobrýho výkonu nedočkáte. Di Carpio je tam spíš trapnej a tu dvojroli vůbec nezvlád, snad jenom depardieu hrál slušně, ale od takových hereckých es jako je John Malkovich nebo Jeremy Irons bych čekal mnohem víc. Co se týče příběhu tak je dost blbej, ale aspoň úplně nenudí, jediný co se dá hodnotit celkem kladně jsou kostýmy, ale to na lepší než slabý 3* stačit nebude ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Nehistorické spracovanie Wersailleského dvora so sympatickými mušketiermi v pružnej jednohubke. Najprv som bol za 3*, ale keď sa nepozerám prvorade (ako obvykle) na film ako celok, ale na herecké výkony, je to určite za 4. ()

Související novinky

Poslední irský král Leonardo

Poslední irský král Leonardo

17.09.2007

Je to jen pár dní, co jsme tady psali o návratu Vikingů na plátna kin v historickém eposu Last Battle Dreamer s Ryanem Phillippem a Seanem Beanem v hlavní roli a ejhle, je tady další projekt, v němž… (více)

Reklama

Reklama