Reklama

Reklama

Jean-Paul Belmondo v roli muže, který se stal legendou.  Serge Alexandre Stavisky ukrajinský emigrant začínal ve Francii jako malý podvodníček a postupně se vypracoval na muže, jenž významně ovlivňoval francouzské hospodářství i politiku. Jeho finanční machinace, do kterých byli zapleteni nevýznamnější průmyslníci, stejně jako vysocí politikové vyvrcholila tzv. „Aférou Staviského“, která ve třicátých letech minulého století otřásla celou Francií a v roce 1934 vyvrcholila pádem vlády. Stavisky, muž mnoha tváří, elegán s vytříbeným vkusem, se obklopoval krásnými věcmi i ženami, měl pár přátel a mnoho nepřátel. Alain Resnais ve svém filmu Stavisky zachytil domnělý průběh této aféry, strmý vzestup jejího aktéra, který končil nejhlubším pádem. Stavisky spáchal sebevraždu. Do hlavní role obsadil režisér Jeana-Paula Belmonda, který se podílel zároveň na financování filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (31)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Zajímavé dílko o podvodníkovi nejvyšší ligy, natočené podle skutečné postavy francouzských dějin (Serge Alexandre Stavisky). Rozsah jeho podvodů, machinací a prokázání spojení na mnoho významných politiků, vedlo po vypuknutí tzv. Staviskiho aféry k pádu vlády premiéra Camilla Chautempse v roce 1934. Belmondovi ta šarmantní role podvodníka skutečně seděla (viz Banánová slupka či Záhadný kontraband), nicméně film mohl mít trochu větší švih. Trochu mi trvalo, než jsem se zorientval ve všech těch flashbeckách, postavách a souvislostech, zřejmě to budu muset shléhnout ještě jednou... ()

Baxt 

všechny recenze uživatele

Je vlastně dobře, že Resnais v druhé půlce Staviského postavu trochu opomíjí a zaměřuje se na vedlejší společníky, kteří hrají ve stále houstnoucích flashforwardech hlavní roli. Beru za samozřejmost, že vyberu-li si reálně existujícího člověku a hodlám jeho osudy přepracovat, zejména vyplnit mezery v jeho privátním životě, bude to osoba zajímavá a bohatá životem. Alexandre Stavisky, jak jeho kontury Resnais načrtává, je tak na půli cesty. Sice darebák z vysoké společnosti, inu, věčná inspirace, ale trochu okoukaná partie do dialogu s divákem. Výborný materiál do humorných scén, které jsou ale opomíjeny (nebo z 99% závisí na Belmondově šarmu), stejně tak nejsou přítomny vážnější podtóny. Zbyl tak patvar, jež si nemůže dovolit punc skutečného životopisu, ani hravé fiktivní podívané. Brilantně natočené, ale snadno zapomenutelné. ()

Reklama

altaica 

všechny recenze uživatele

PRO MUŽE:Joj, to byl život a takový to mohl být film. Jedna herecká super hvězda Jean-Paul Belmondo, sošná krása Anny Duperey, perfektní kulisy a kostýmy z třicátých let, k tomu takový námět!!! A tak dokonale to zesr*li. Ta nuda je k zešílení. Připomíná to podání ve vypjatém tenisovém mači. Vysoký nadhoz. Záda napružená v brutálním záklonu. Dynamicky výbušný švih provedený obrovskou silou. Raketa míček ani nelízne a setrvačností flákne do kurtu a ve zlomku sekundy se zpětně odrazí přímo do držky tenistovy. Gameball, setball, matchball – divák prohrál dvě hodiny svého času.         PRO ŽENY A *CITLIVÉ* MUŽE: Kameru vedl malíř, který často v kompozici obrazů byl inspirován díly slavných impresionistů. Bez digitálních fíglů jen s pomocí několika difúzních a hvězdičkových filtrů kreslil a kouzlil. Kamera a hudba jsou s herectvím JPB velkým pozitivem tohoto snímku, madame. Chvíle slávy kombinované s prostřihy z budoucího vyšetřování. Loď, která se potápí a kapitán jí přesto vede na hlubinu. Posledních 20 minut snímku zachraňuje jinak velmi zdlouhavý a těžkopádný film.          UKÁZKY: Nic zvláštního. Panička, co se považuje za milovnici. Vzdělaná venkovanka, není nic horšího. Řekl jsem jí rovnou: Svlékni se a nech si jen šperky. Chci se dívat. A ta husa se začala hihňat a recitovat Baudelaira! Děs. Ještě, že čte detektivky. Bylo o čem mluvit, když mi zhasnul... zápal.// Peníze získáš, když je ukazuješ. Kdybych nerozhazoval, lidi by ztratili důvěru.Řekli by, šetří, je na tom zle.// Jaký je to pocit, barone, promrhat takové jmění? Pocit naplnění, Sašo. Nádherný pocit. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Snímek drží nad vodou v první řadě nezpochybnitelné charisma Jeana-Paula Belmonda. Neboť základní osa příběhu je zbytečně rozdrobena a následně jen tak pro jistotu ještě řádně rozmělněna množstvím postav, nepodstatnými detaily a různými časovými rovinami, jejichž použití vyžaduje cit i určitou zručnost. Vyprávění se tak stává trochu těžkopádným a nezáživným, leč nostalgickou dobovou atmosféru mu upřít nelze, takže nakonec to vidím na solidní 3* ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Alain Resnais měl zůstat u nízkorozpočtových art filmů, protože jeho trademark - prolínání minulosti a budoucnosti v přítomnosti - se do velkorozpočtového retra vůbec nehodí. Mix velkých hvězd (přičemž Belmondo nepředvádí nic oslnivého, prostě se typově do role hodí) a opulentní výpravy zastiňuje filosofickou úvahu o identitě - Stavisky utíká před sebou samým, před svým původem a činy, zatímco herečka utíkající z Německa se hrdě na jevišti hlásí ke svému židovství, Trockému je jeho původ odpírán... Takto však film neuspokojuje ani milovníky art filmů, ani milovníky Belmonda. Nakonec si zapamatujete jen G. Depardieu, který tu má sice pár vteřin, ale je hubeňoučký a sympatický. Kdeže ty doby jsou. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Jean-Paul Belmondo se z vlastní vůle stal i producentem filmu. O tom ale Alain Resnais neměl ani tušení. Po celou dobu natáčení žil v domnění, že produkci zajišťuje Ariane Films, tedy Alexandre Mnouchkine. Jean-Paul ale skutečně sám do filmu nastrkal peníze a zařídil to tak, aby režisér o ničem nevěděl. Mnouchkine to také po celém průběhu natáčení držel v tajnosti. Resnais se to dozvěděl až 3 dny před koncem natáčení. (Pierre)
  • V době příprav filmu si Jean-Paul Belmondo přečetl všechy dostupné materiály o Staviskym a jeho době. A to proto, že chtěl svou historickou postavu co nejlépe poznat a nasát předválečnou atmostféru. (Pierre)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Paríž a Biarritz. (dyfur)

Související novinky

Zemřel skladatel a textař Stephen Sondheim

Zemřel skladatel a textař Stephen Sondheim

27.11.2021

Svět hudby přišel o jeden z velkých talentů. Ve svém domě v americkém Roxbury včera zemřel oceňovaný textař a hudební skladatel Stephen Sondheim. Médiím zprávu předal umělcův právní zástupce.… (více)

Reklama

Reklama