Reklama

Reklama

Ceremonia sangrienta

  • Itálie Le vergini cavalcano la morte (více)

Obsahy(1)

Stárnoucí hraběnka zjistí, že krev služebné jí může přechodně vrátit mládí a velikou krásu. Zamilovala se do šviháckého mladého vojáka, ale je nucena znovu a znovu vraždit, aby si udržela svou přitažlivost a zabránila úniku tajemství. (Karlos80)

Recenze (5)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se zdá, že hlavním motivem filmu jsou upíři, o nichž je koneckonců řeč po celou dobu. Lid je v zajetí pověr, a tak není divu, když je lékař po smrti usvědčen z vampirismu a náležitě posmrtně ztrestán. Markýz z blízkého hradu má však jiný názor a demonstrativně si u soudu vezme prokletý amulet, který má z člověka udělat do roka upíra. Vedle toho běží paralelně příběh jeho ženy, markýzy Erzebeth, jejíž příjmení se objeví až v závěru. Její stará služebná jí prozradí tajemství mládí - koupel v krvi panen, které kdysi vyzkoušela už jedna z jejích předků. Netrvá dlouho a markýza začne mládnout. Pohledné herečky, pěkné interiéry hradu, hřbitov, noc a výborná hudba. Ženy se dost svlékají a koupají se, ale jejich tělo viděl naplno jen kameraman s režisérem. Trocha rychlé nahoty probleskne, s krví je to podobné. Gotický horor s dobovým vizuálem dnes uspokojí spíše skalní fanoušky. ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

Poutavá a notně zneklidňující variace na téma legendy o Čachtické paní. Drsné historické drama ve formě krvavého gotického hororu. Souhlas s Gorehoundem, pohled na tehdejší pověrčivost, lidskou omezenost, zlo, zvrácenost a sobeckost byl opravdu zajímavý. Natočeno je to kvalitně, Jorge Grau byl zdatný režisér. Hlavně scény vykrvení panenských obětí a následné záběry na mrtvá těla dívek byly nádherné a dokonale naaranžované. Nápad s otvorem ve stropě rovněž výtečný. Musím říct, že mě film doslova pohltil i přes to, že je tu jen jediná nezavrženíhodná postava a to ještě ne příliš důležitá (hraje ji Silvano Tranquilli). Teda jednu výtku bych tu měl a tou je velice nepříjemná scéna s mučením netopýra. Samozřejmě to chápu v kontextu doby a místa natočení, do scénáře to pasovalo, ale ani tak tvůrcům takové doslovné a kruté ztvárnění neodpustím. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci španielsky historický chiller, skvelo natočený, zahraný. Kostýmy a lokácie krásne, zaujímavý je kontrast poverčivosti tej doby a skutočného ľudského zla a vypočítavosti. Film ponúkne aj pomerne prekvapivý záver, Ewa Aulin je tradične krásna, inšpirácia Báthoryovským mýtom výborne použitá a fascinujúca. Omladzovanie krvou nezabudnuteľné a perfektne natočené. Výborný, neunáhlený, premyslený film. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Španělský režisér Grau nebyl znám jen svým děsivým "Video Nasty" zombie flickem "Living Dead at Manchester Morgue", ale například i touhle tou o rok mladí gothickou variací známé-nechvalně proslulé legendy o "čachtické paní", protínající se s činností španělské inkvizice a klasického vampířího mýtu. Žádné překvápko se ale nekonalo, film jakoby se stále spíše nesl v duchu Hammerské produkce, viz o rok mladší "Countess Dracula" (s Ingrid Pitt v hlavní roli) a z části nesl i rukopis klasické gothic/horor Itálie, zastoupené např. mistrem Bavou. Ocenit ale musím elegantní autentické-dobové prostředí, přesvědčivou pochmurnou a ponurou středověkou atmosféru, která ve mě perfektně navozovala pocity strachu a tísně - to vše tu funguje na jedničku, podobně jako to nepravidelné odbíjení kostelních zvonů (čas od času), tohle je skutečně velmi zneklidňující a suverenní zvuk, který tu značně napomáhá atmosféře a dává filmu hne dle větší rozměr strachu, kdy nakonec i v divákově mysli zanechává velmi zřetelnou stopu v podobě nezaměnitelného pocitu mravenčího šimrání, ocenit musím i velmi dobré obsazení a celkem důvěryhodné výkony všech zúčastněných (především Lucia Bosé v roli hraběnky zazářila, netradiční byla ale i Ewa Aulin), některé krvavé krvavé sekvence (ač jich tu tolik nebylo) ale stály za to (tekoucí krev do nádrže otvorem ve stropě, dekapitovaný upír spálený v ohnivém kotli). Celkově tento EuroCult nedopadl z mého pohledu až zas tak špatně, chtělo to ale možná i tak přeci jen více originality a jednotlivých nápadů, a méně statických záběrů, u kterých jsem se občas nudil, lepší asi vidět více filmů na toto téma a pak teprve porovnat. Viz http://www.csfd.cz/film/101047-countess-dracula/ (71), http://www.csfd.cz/film/132238-levres-rouges-les/ (71), http://www.csfd.cz/film/124321-noche-de-walpurgis-la/ (71), http://www.csfd.cz/film/124331-retorno-de-walpurgis-el/ (73), http://www.csfd.cz/film/122845-plenilunio-delle-vergini-il/ (73), nebo http://www.csfd.cz/film/169823-contes-immoraux/ (74). ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama