Reklama

Reklama

Zabiják

  • Francie Le Tueur (více)
Trailer

Obsahy(1)

Georges Gassot, čtyřnásobný vrah, byl převezen na psychiatrickou kliniku, kde se podrobuje léčbě elektrošoky. Gassotovi se s pomocí bratra Francoise podaří z psychiatrie uprchnout. Divizní komisař Le Guen, Který ho již jednou zatkl, odjíždí pátrat do Marseille. Tam se skutečně Gassot skrývá u svého bratra, který mu zařizuje i útěk ze země. Gassot se seznámí s prostitutkou Gerdou, kterou chce vzít do Ameriky s sebou, a proto zastřelí jejího pasáka. Le Guen záměrně pouští do novin informace, které mají Gassota dovést zpět do Paříže. To se sice podaří, ale Gassot, s další vraždou na kontě, opět prchá. Le Guen líčí další léčku, ale ani ta nevychází a Gassotovy oběti přibývají (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Marseille, pobřeží jižní Francie, všudy přítomná déeska a náhodně do záběru zatoulaná Škoda 100, která se zjevuje ve francouzských filmech sedumdesátých let relativně často. (Dnes kdy Francouzi okukují jak má vypadat auto subprémiové třídy, Škoda v fr. filmu nepřekvapí, ale že tam jezdily i v 70. letech asi teda ne v úplně velmi malé míře mě překvapuje.) Co nepřekvapí jsou Gabin a Blier - v jejich rozepřích o policejní taktice hrají to co od nich známe z počátku sedumdesátek. De La Patellière mohl odvést o něco lepší práci, střih a soundtrack taktéž není ideální, Vinklářův dabing je hrozný, ale jako jedna z kriminálek té doby se skvělým Gabinem a Blierem to rozhodně stojí za podívání. Další neopolar, kde dominuje realismus nad akcí. 70% Produkce: C.O.F.C.I. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Stara francuzska kriminalka, kde Jean Gabin /Heroin, Sicilsky Klan, Tochez-pas au grisbi/ vystupuje v roli divizneho komisara Le Guena a vysetruje vrazdy. Odsypa to vcelku slusne, len tempo je take, kadejake, v strede vladnu az vatovo plane plky a po dopozerani u mna film vysumel do prazdna.- proste len dalsia tuctova detektivka navyse hviezdne obsadena, so starym Gabinom a zacinajucim Depardieum /Jean Od Floretty, Otec a Otec/. Skoda, no, zacalo sa to dobre a potencial filmu bol velky : 50 % ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá francouzská škola s velmi dobrým obsazením Gabin, Blier, Depardieu. Z dnešního pohledu trochu postrádá dynamiku a gradaci napětí, ale jako to asi chodí ve skutečnosti? Supermanů bude asi dost málo, honičky a střílečky asi také nebudou na všedním pořádku. Snad právě ta uvěřitelnost příběhu, špetka omylů a kontroverzních praktik dávají této kriminálce správný šmak a sílu, díky které dalece přesahuje současnou bědnou produkci. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Realisticky ztvárněný film s atmosférou noir. Bezvýchodná situace hlavního aktéra, který prostě v sledu dramatických událostí neumí najít cestu zpět k normálnímu životu, Testi zde sehrál brilantně svou patologickou postavu a Gabin coby zkušený starý komisař Le Guen jen zazářil, opět a očakávaně. Je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů z dob dávno minulých, kdy ještě film znamenal opravdu film!!! Francie tehdy jen kvetla, měla herecké VELKOHVĚZDY a uměla jich patřičně využít a perfektní "muže pera", jenž dokázali napsat tak výborné scénáře, no a samozřejmě, že nesmím opomenout ani dokonalou hudbu Huberta Girauda, na které se podílel Velmistr ENNIO MORRICONE.! ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Francouzský kriminální thriller Zabiják mi připomíná naší oblíbenou dětskou hru na policajta a lupiče. I když u našich her nedocházelo k úmrtí, bylo naše schéma hry velmi podobné. V záplavě svého žánru zůstává stranou. Je strohý, sází na charisma osobnosti a bez ozdobných příkras kráčí spletitou cestou ke svému nevyhnutelnému vyústění. Bez slitování a nostalgie, tvrdě a přímo, živočišně a troufale. Neohromí, nezklame. Hlavní postavou naturalistické honby za štěstím je Georges Gassot (velmi zajímavý Fabio Testi s hlasem Marca Porela), nebezpečný zabiják na útěku. Pohnutka je pochopitelná, způsob chladnokrevný, cíle mámivé. Realita se ale nikdy nedrží svého plánu, ani představ a zahání bezskrupulózní sebevědomí do slepé uličky. Hvězdou filmu je divizní policejní komisař Le Guen (klasický Jean Gabin), muž ze staré policejní školy. K dopadení nebezpečného zločince lze použít rozmanité způsoby úskoků, pastí a kamufláží. A sic se myška snaží se sebevětším sebezapřením, má kočka již dopředu promyšlené tahy. Hlavní ženskou postavou je Gerda (půvabná Uschi Glas), německá prostitutka v Marseille. Podaná ruka ji vyvádí z noční ulice do naděje a vzepjetí života. Vděčnost se stává oporou a romance lásky slaví svůj jízlivý triumf reality. Výraznou postavou je François Tellier (dobrý Bernard Blier), policejní ředitel v rozpolcenosti pocitů představ a účinku zavrhovaného policejního postupu. Důležitou postavou je François Gassot (zajímavý Jacques Richard), bratr nebezpečného zabijáka. Vždy připravený s pomocnou rukou, přesto nechtěné výstřelky svého chráněnce není schopen vymýtit. Pozoruhodností je Frédo Babasch (netradiční Gérard Depardieu), poslední díl skládačky při utahování smyčky kolem psance. Z dalších rolí: svérázný policejní inspektor a spolehlivý Le Guenův zástupce Louis Campana (zajímavý Félix Marten), poslední pomocná ruka zločince na útěku Lulu (šarmantní Ginette Garcin), či provozovatel odlehlého hostince Laurière (Robert Lombard). I přes nebezpečnost je nezdolný zločinec nositelem romantického dobrodružství, které nabízí mnoho, ale často bere vše. Zabiják pobaví, někoho osloví a okouzlí svým strohým naturalismem. Gabin nezklame, a to stačí. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v ateliérech v Paříži. (Terva)

Reklama

Reklama