Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teprve devítiletý Hogarth zachrání obrovského robota, který na Zemi přiletěl z vesmíru. Hogarth se snaží svého nového geniálního kamaráda ubránit před vládním agentem a vojáky. Ve zdánlivě klidném městečku Rockwell ve státě Maine žije v roce 1957 devítiletý chlapec Hogarth, který sní o invazi vetřelců a bitvách s komunistickými agenty. Jednoho dne se mu jeho sen splní - do nedalekého jezera prý spadl obrovský robot z vesmíru. Hogarthovi se podaří robota vylovit a navzdory protestům své matky Annie ho schová u kamaráda Deana. O robotově přítomnosti se brzy dozví vládní agent Kent Mansley, který chce vetřelce zničit za každou cenu. A bude jen na Hogathovi, jestli se mu to podaří. (HBO Europe)

(více)

Recenze (374)

golfista 

všechny recenze uživatele

Když už zrovna "řádí" v kinech "Incredibles", tak jsem si musel předchozí film Brada Birda půjčit. Nezklamal mě ! Výborný scénář na téma "velkého E.T.", příjemná animace .. no prostě se mi Iron Giant moc líbil :) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Někde jsem četl rozhovor s Bradem Birdem, ve kterém se svěřoval, že jeho hlava je přímo zahlcena nápady na příběhy všeho druhu, stačí "pouze" sehnat peníze a realizovat je. Nyní pod ochrannými křídly Pixarů se můžeme těšit, co z tohoto zajímavého invenčního chlapíka v budoucnu ještěvyleze a své kvality prokázal ne až v jeho užasně úspěšných Úžasňákových, ale v tomto debutujícím propadáku (neprávem, distribuční společnost poněkud zaspala s propagací). Vtipný i dojemný příběh, nijak světoborná, ale oku lahodící animace a až do závěrečných deseti minut naprostá spokojenost. Pouze militantně laděný závěr mi příliš nesedl, všechny ty ultra-mega-hyper-super zbraně, vylézající z každé robotovy končetiny. Pár vtipných filmových odkazů potěší, ovšem s jejich "neskutečným množstvím" to zase tak žhavé není , pokud je tam v některých scénách mermomocí nechceme vidět sami. Á propós, Dieslův chraplák se pro robotický hlas hodil dokonale. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Brad Bird stvořil masterpiece, který ocení spíše vyzrálejší publikum. Už díky své podstatě to není běžná masová záležitost, jakou můžeme označit například jeho novější počiny. Ovšem podotýkám, že i ty v sobě mají punc podobný tomuto dílu. Zdařilé krytí do dětského filmu se dá směle srovnat s lehkým podvůdkem na nejmenšího diváka. I ten si ale ve snímku dokáže najít to své a plně se ponořit do fantazijních devadesáti minut. Tam kde neználek vidí patetickou a dojemnou kaši, objevuje milovník kinematografie neskutečné množství odkazů , jenž dokážou zahřát u srdce. Pokud navíc obdivujete jistá kinematografická období a žánry, garantuji vám, že budete přímo hořet. Už dlouho jsem neviděl tak chytrý americký animovaný film z konce dvacátého století. Pozor na rudou hrozbu a mozek z planety Arous, který nechtěl zemřít. Smekám, před Warner Bros, že se odhodlali pustit Železného obra do výroby. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

King Kong, E.T. a Superman dohromady – to celé ručně animované a nadabované Jennifer Aniston nebo Vinem Dieselem. Šílenost? Nikoliv! Železný obr se ve všech možných ohledech liší od "klasické Disneyovky" (tm) a vlastně nemá ani moc společného s celorodinnými 3D hity jako Hledá se Nemo. V první řadě je dobré vědět, že tohle není film pro nejmenší diváky (asi by se nudili a dost věcí nepochopili). Je to film pro dospělé, ve kterých ještě přebývá kousek dětské duše. A docela dobře si Obra dokážu představit coby normální-hraný snímek. Železný obr neoplývá kdovíjakým příběhem, jeho síla tkví v prokreslených postavách (včetně titulního plecháče) a spoustě odkazů na staré komiksy, filmy a studenou válku. Blíž dospělým japonským animákům se američtí filmaři zatím zřejmě nedostali. 90% Zajímavé komentáře: Lima, InJo ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ještě předtím, než se Brad Bird upsal Pixaru, natočil svůj vysoce osobitý projekt, který se však bohužel nedostal do širšího podvědomí divácké obce. Na jednoduchém scénáři patetického přátelství 50-ti metrového robota a osamělého kluka, jsou skvěle navinuté motivy období 50-tých let, závodů ve zbrojení, strach z rudé jaderné hrozby, prvního dobývání vesmíru, ale taky období, kdy na nočním stolku každého kluka ležely sešity s dobrodružstvím Supermana. Nic z toho Bird neopomněl a výsledek je naprosto ohromující směsí, která se v žánru animovaného filmu pro děti jen tak nevidím. Možná právě proto jej ocení spíše dospělí než samotné děti, kterým by jistě nebyl po chuti ultramilitantní závěr, který však k tomu všemu patří, jelikož robotovu charismatu, které je přímou měrou nasáklé „dabingem“ Vina Diesela, zřejmě neodolá nikdo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $70miliónovTržby USA $23,159,305Tržby Celosvetovo $80,000,000║ __Famózne dielo, čo dokáže v niektorých momentoch svojou nosnou témou vyraziť dych! __Brad Bird natočil niečo tak živočíšne silné, že to prekonáva všetko čo som mohol doteraz vidieť v rozprávkovom žánry. Jedným slovom sa to dá označiť ako Fenomenálne! /100%/ ...tak toto pokorilo všetko čo som doteraz videl z kreslených a CGI rozprávok "Neuveriteľné dielko!" -film, ktorý zaradím do mojej Top 10 a moc zaslúžene, toto mala byť jasná Oscarová záležitosť, nie ako kreslený film ale v hlavnej kategórii pre najlepší film roka 1999 ()

imf 

všechny recenze uživatele

Brade, Brade... konečně jsem si na tebe po letech udělal čas a bylo to... neuvěřitelný. Ať už mě sejmul kýč nebo moje slabost pro roboty, ať už sem nemohl odlepit oči od poctivé "ruční" animace nebo roztomilých nápadů, je to vcelku jedno, protože jsem se zas cítil jako ten kluk v hlavní roli a chtěl jsem se po večerce vyplížit z okna a odběhnout do lesa za dobrodružstvím. Asi se budu muset přestěhovat z desátého patra uprostřed Prahy. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi podcenovaný film a to hlavně diváky. Divím se, že na takovýto krasný film se nedostalo a nešlo podívat více lidí. takto dobrá propadák se často nevidí. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Parádní film o megarobotovi dobrákovi, co ho chtěj kokoti lidi zničit. 50. léta jsou tam perfektně vykreslená. V kavárně hraje Elvis, v novinách lidi děsí rudá hrozba a v televizi černobílé vraždící mozky s chapadly. Samotné sbližování chlapečka s robotem i jejich blbnutí je nápadité a konec dojemný. Prostě obří filmová nádhera. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Přiletělo to z vesmíru. Možná vetřelec, možná Sputnik….. Udělat si domácího mazlíčka z obrovského robota co žere železo a kterému by jeho dovednosti mohl ET a podobné mimozemské návštěvy závidět, je snem každého kluka. Film neoslní animací, ale příběhem. Drží se známých a osvědčených pravidel, je vtipný, až se mladej ,,trhá“ smíchy. Pohádka o obrovi co má duši, zahrávající si se studenou válkou, mimozemšťany a hajzlama z tajný služby celkem spolehlivě vybuduje v dětech nenávist vůči americké vládě :-)), a možná i mnozí dospělí při ní uroní ,,kroupu“. P.S: Věnováno památce Železného obra. PŘÍBĚH ***** HUMOR *** AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl příběh trošičku klikatější (jako třeba v Ratatouille), nic by mi nezabránilo v pětihvězdičkovém ohodnocení. Železný obr představuje Brada Birda už jako zralého tvůrce, který nepodceňuje dětského diváka a má ambice zaujmout i dospělé. S obrem si musí užít spoustu zábavy i ti, kteří jinak dřevní sci-fi nemusí - je to film hravý, vizuálně vytříbený a se smyslem pro humor. Závěr mě dojímal stejně úspěšně jako v případě jisté kuchtící krysy. 90% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pěkná pohádka. Škoda, že jsem na ní nenarazil, když jsem na ní měl věk. Takhle si jí můžu jen užít, tenkrát by to bylo něco! ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Sakra, tomu říkám animák pro děti, u kteréh se zasměju, slza mi ukápne a neřeknu ani půl křivého slova! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

E.T. v plechovém barelu.. Kombinace klasické a počítačové animace, dojemný konec a hlavně důkaz, že v jednoduchosti se skrývá síla, což chytrý pták Brad dobře ví. Nápadem za všechny peníze považuji zasazení příběhu do období brakových komiksů, ohřívající se studené války, komunistické paranoie a hrozby atomového holocaustu, neboť současnost by Železného obra připravila o veškeré kouzlo. „I´m not a gun..“ ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Na akom jednoduchom naivnom príbehu sa dá vystavať taký milý, dojemný a usmievavý filmík. Obor si svojim vzhľadom musí získať jednoducho každého a jeho samotného považujem za jednu z najdokonalejších anime postavičiek. Kus železa s perfektným spracovaním pôsobí tak nevinne a zároveň hrozivo. Presne ako sa to do filmu plánovalo. Film založený na priateľstve sa zdá byť ohraný, no neotrepanými myšlienkami bol na zožratie. 85%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Krásny animáčik podfarbený atraktívnym humorom, vynikajúco zachytenými charaktermi postáv a dobrodružstvom medzi malým chlapom a robotom s mierne citovou odozvou na diváka. Užívala som si strašidelného, no za to dobrosrdečného robota a všetky úskalia s ním spojené, Birdovu tvorivú ruku bolo k tomu poznať v každej jednej scéne. Ten chlap je neskutočný talent - svedčí o tom aj Rodinka úžasných (moja srdcovka) či Ratatouille. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Co chystá režisér Úžasňákových?

Co chystá režisér Úžasňákových?

22.06.2018

Režisér Brad Bird se proslavil zejména svými animovanými filmy Železný obr nebo Úžasňákovi, má na kontě ale třeba i čtvrtou Mission: Impossible – Ghost Protocol či dnes již zapomenutý Tomorrowland.… (více)

Reklama

Reklama