Reklama

Reklama

Černočerná tma

  • USA Pitch Black (více)
Trailer

Obsahy(1)

Během letu po odlehlé cestovní trase dojde k nehodě a osobní loď se čtyřiceti pasažéry je nucena nouzově přistát na planetě, kterou zvolí počítač jako tu nejvhodnější. Již během přistání většina pasažérů zemře. Přežije jen malá skupina poněkud nesourodých pasažérů. Pilotka Fryová, pár civilistů, žoldák Johns, který převáží do vězení vraha Riddicka, jenž má zvláštní schopnost vidět ve tmě. Všichni se vydají hledat vodu. Cestou míjejí kostry obrovských zvířat a dojdou až na starou geologickou základnu, kde objeví záchrannou loď, s kterou by mohli z planety odletět. Když jeden z trosečníků zmizí, Fryová se spustí do jeskyně a najde tam už jen jeho ostatky. Planetu totiž obývají létající masožravé příšery, které útočí jenom ve tmě, protože je světlo odpuzuje. Postupně zjišťují, že nestvůry vylézají z podzemí jen při zatmění místních sluncí. Jednou za 22 let postihne planetu totální zatmění. Ten den se blíží... (TV Nova)

(více)

Recenze (735)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborně natočená "vetřelecká" Sci-Fi s dobrou atmosférou a velmi slušnými hereckými výkony (ani ten Vin Diesel mi tentokrát moc nevadil :) ... takovýhle flmy jsme kdysi sháněli na videu - a moc se nám líbily... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Pitch Black je nízkorozpočtové sci-fi béčko, režijnými nápadmi sa povyšujúce na lahôdku pre milovníkov žánru. Už len samotný pohľad na vylietavajúcich "drakov" cez Riddickove okuliare strčí do kapsy celofilmový zážitok väčšiny iných sci-fi kúskov. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Skvělá kamera, hra se světlem, spousty režijních nápadů a charismatický Vin Diesel - to vše je charakteristické pro toto velmi kvalitní béčko, které musí být pochoutkou pro všechny příznivce alienovských sci-fi hororů. Např. scéna, kdy Riddick upřeně hledí na predátora a kopíruje pohyb jeho hlavy, patří mezi nezapomenutelné. A takových momentů je tu více. Vin Diesel, kterého jsem do té doby znal jen z camea ve Spielbergově "Ryanovi", mně tu velmi příjemně překvapil - svaly spojené s hereckým nadáním a charismatem. Pokud bude i v dalších jeho filmech tak zatraceně cool, nemám o jeho budoucnost obavy. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tak jo. Chápu, že si tímhle filmem Vin Diesel vytvořil image naprostého husťáka a tvrďáka - a taky mu to žeru, protože Riddickovi nejde nefandit a ani k tomu nepotřebujete moc hrát. Chápu, že z mála peněz v rozpočtu vzešlo celkem dost muziky. Ale nechápu jak by mě (byť sebenabušenější a sebetvrdší) Richard B. Riddick přiměl zapomenout na těch pár nelogičností a zázračných náhod, které se v Černočerné Tmě uděly (předtím než padla tma, i potom). Na čtyři hvězdy to není, zas tolik jsem se nebavil, a teď když znám všechny zvraty, nemám důvod dívat se znovu. Game over. PS: OST od starého filmařsko-muzicírského harcovníka Graema Revella zní přinejmenším dobře, alespoň ve spojení s obrazem. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Není to nic originálního, kterak skupinku ztroskotanců ohrožuje zlo neznámého původu. Není to nic příjemného ztroskotat na planetě se třemi slunci bez vody a s masovým vrahem v zátylku. Není to námět, hodný filmu s velkými ambicemi. Spíš by pasoval k nevyhajpovanému béčku, kterým Černočerná tma skutečně je a bohudík ničím víc být netouží. První „slunečná“ část je skvělá! Nevíte, co očekávat, obraz je nepříjemně vybledlý (občas modrobílý, občas nažloutlý), Riddick vzbuzuje úctu a respekt, přičemž to pravé zlo jenom tušíte někde pod povrchem. A pak přijde tma a originalita odejde společně se světlem za Riddickovým drsňáctvím. Ale pořád je to zábava. Laciná vyvražďovačka, klopýtající od Vetřelce k Vetřelcům nemusí nutně být špatným filmem. Byly by to bývaly lepší ***, ale díky sex-appealu Radhy Mitchellové a svalům Vina Diesela to jsou horší ****. 75% Zajímavé komentáře: Kaka, Visáč, jondzavid, Frankie ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Mne Černočerná tma popravdě moc nezaujala. Nenudil jsem se asi až posledních 20 minut a ani ta vesmírná monstra se mi nelíbila. Scénář je už stokrát omletý a tak celej film zachraňuje Vin Diesel, kterej je tu opravdu cool. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Skupina spejblů musí nouzově přistát na neznámé planetě a ještě ani nevylezou ven a už jsou strachy posraný až za ušima. Naštěstí mají sebou ranaře z největších Vin Diesela, kterýho sice ještě na začátku trapně věznej, jakože prej zločinec, ale spejblové poměrně brzy zjistej, že na týhle planetě se bude hrát především o jejich koule a tak ještě rádi Vin Diesela pustěj. Ten si změnu situace náležitě vychutnává a cedí jednu drsnou hlášku za druhou. Nejlepší byla ta, když k Dieselovi naklusal jeden z vyděšenejch spejblů a Riddick (Vin Diesel) si ho pěkně dal "Co je tak užásnýho na tvým životě, že se bojíš smrti ?" To sem chcípal smíchy. Opravdu zajímavá planetka, tři slunce, lítající sráči co vypadali jak okřídlenej maxipes fík s velkým zobákem. Jo a taky bylo dobrý tohle, spejblové zjistili, že letající maxipsové se bojí světla a tak hned udělali světla tři prdele, ohně a tak a jeden spejbl byl pobožnej a začne s bohem otravovat Riddicka, jakože bůh pomůže a podobný kecy, no a jak to jdou tou planetkou, najednou začne pršet a louče, který sbejbli chránili před maxipsama pomalu zhasínaj. Riddick se otočí, frajersky se usměje na pobožnýho a zahlásí "A kde je teď, ten tvůj, bůh?" Zkrátka bezchybná napínává a vizuálně dokonalá drsná akční jízda, kde hlavní hrdina je ostřejší než čerstvě vyrobená žiletka a naprosto nikdo netuší co stane v další minutě. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ultimátne béčko, ultimátne guilty pleasure. Pri každom ďalšom pozretí (doteraz ich bolo asi sedem) sa bavím lepšie a lepšie. Jeden z najúprimnejších sci-fi nárezov za posledných desať rokov. Vin Diesel už nikdy nebude taký cool. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Scifárna tohle není vůbec špatná. Vin Diesel tu sice moc nenamluví, a ani mi nepříjde, že by nějak extra hrál, ale je tu kurevsky drsnej, a to se do týhle posraný tmy dost počítá, jelikož ve filmu se s hlavními postavami vůbec srát nebudou, a to je na tom to hezký. Jinak je to teda klasický vymlátička, kterých je plno, jen s tou výhodou, že se všecko odehrává na planetě, na kterou se v životě nedostanu, a proto se mi na to tak hezky koukalo. Každopádně pokračování už tak drsný nebylo, možná taky tim, že Vin Diesel se tam dost změnil. Díky jeho drsnosti je právě tenhle film tak kvalitním, že se rozhodně u mě cpe na přední místa nejlepších sci-fáren co jsem kdy viděl, a kvalitní sci-fi je skutečně problém natočit, proto mě každé další těší, včetně Černočerné tmy. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $23miliónovTržby USA $39,240,659Tržby Celosvetovo $53,187,659Tržby za predaj Blu-ray Chronicles of Riddick and Pitch Black v USA $741,392 //počet predaných kusov 37,088 ║ Skvelá nízkorozpočtová sci-fi, ktorá sa atmosférou asi najviac priblížila kultovému Votrelcovi. Trestanec Riddick v podaní Vin Diesela je neskutočný ťahúň filmu, kde mu výborne sekunduje Radha Mitchell. Trikovo veľmi dobré, temnou atmosférou to dýcha po celý čas, takže napätie a nejaká ta akcia tam nechýba. /videl v kine: 80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pitch Black je film, který mě baví. Navzdory tomu, že scénář, herecké výkony i triky indikují béčko jako prase, Twohyho interesantní režijní ztvárnění a jistá řemeslná rutina v práci se střihem a barevnými filtry tuhle podívanou zajímavě posouvá. Atmosféru má snímek taktéž velice slušnou a chemie skupinky "přežívajících a umírajících" je nad úrovní většiny survival horrorů. Navíc Vin Diesel je coby "hrdina" Riddick sympaticky nevypočitatelný a bezskrupulózní, i jeho chladnokrevné skutky spíše svědčí o choré mysli než pravé heroické podstatě. Trochu paradoxně tak Černočerná tma navzdory vstupnímu potenciálu vychází áčkověji než kdejaké žánrově spřízněné áčko... Výtvarné řešení je pěkné, tempo dobře stupňované a závěr trefený bez zbytečného patosu. Důkaz toho, že i pitomoučký scénář může při troše zručnosti poskytnout základ pro slušné horrové sci-fi. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Možná je 5* moc, ale podle mě je ta zábava až neuvěřitelně chytlavá. Jedno velké překvapení, které vytvořilo zajímavou postavu kvalitně využitou nejen ve filmech, ale i v počítačových hrách. Skromná jednička představuje další perlu do kolonky "zázraky skoro zadarmo".... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Je to béčko, ale skvěle natočené se skvělým Dieselem, jenž zde předvádí svůj nejlepší akční výkon, jemuž se zdaleka nepřiblížil ani v XXX. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně potrefený scénář, který nás na druhou stranu alespoň oprostí od přílišných požadavků. Film byl točen v dost zajímavém, atmosférickém prostředí, takže se dokázal vyvarovat častých žánrových slabin a skutečně slušné a poměrně drahé triky jsou využity pouze na správných místech, čímž nechci říci, že by jich snad bylo jakkoli málo nebo, že by nepůsobily dostatečně efektně. Z hereckého hlediska je ale jenom špatným vtipem tady hledat nějaký opravdový výkon a zahrál-li Diesel třeba i zatím nejlépe, neznamená to vůbec, ale naprosto vůbec nic! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

seznamte se. richard b. riddick - uprchlí vězeň a vrah. další obsazení - TO co dostalo zena. a taky aliho. a taky....... . je fakt, že dřív by jsme na takovýto film čučeli s otevřenou pusou. já můžu napsat, že po hodince všemožného seznamování s čímkoliv, se mi film začal líbit. pak totiž začíná boj o přežití, V.D. konečně začíná dostávat prostor akčního hrdiny a hlavně podobný prostor dostávají též ONI !! nikdo nás neláduje přehršlem efektů, ale hrůzu a napětí mají vytvořit zvuky (nebo hlavně SKŘEKY), hudba a ,,proměnlivost" obrazu. ale za horor, bych to nepovažoval. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: USA Films // Počet premietajúcich kín v USA: 1,930 // Otvárací Víkend v USA: $11,577,688 // ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Kde je Johns?“ – „Ktorá polovica?“ Banálna historka o sériovom vrahovi a banálna historka o stroskotancoch na planéte plnej agresívnych príšer. Jedinečnou Čiernočiernu tmu však robí práve to, že dve veľmi odlišné zápletky narvala do jedného filmu. Výsledok vďaka tomu skutočne nie je banálny, ale naopak originálny a nečakaný (svoje robí i alergia monštier na svetlo, s čím scenáristi v podaní jednotlivých hrdinov šikovne pracujú). Minimálne do chvíle, kým nad planétou nevyjdú tri slnká, sa dá napätie krájať. Postavy konajú realisticky (ľudia, ktorí sa v krízovej situácii snažia zachrániť v prvom rade sami seba), silácke dialógy odsýpajú („Už môžeme konečne vypadnúť?“ – „Nie bez rozlúčky.“), vzťahy medzi postavami sú prepracované (od nenávisti po lásku) a Vin Diesel, ktorého Riddick celosvetovo preslávil, je skvele charizmatický. Taký svalnatý Hannibal Lecter. Bohužiaľ, druhá polovica je bežný akčný sci-fi horor, kde poteší občasný originálny twist a poctivé animatronické votrelecké obludky Patricka Tatopoulosa (americká Godzilla). Napriek nedokonalému scenáru by som sa ho odvážil prirovnať k podobne osviežujúcim a "nečakaným", aké mali napr. Vreskot alebo Zradná hlbočina. Hoc sa o filme zvykne hovoriť ako o trháku, realita zas až taká ružová nebola. celosvetová tržba 53 miliónov nie je nič ozrutné, ale faktom je, že od nenápadného filmu s béčkarským kastingom nikto nič nečakal a pri rozpočte skromných 23 miliónov je to vlastne napokon celkom fajn. Kino Považan NMnV 2000 ()

Související novinky

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

13.02.2023

Zatímco Vin Diesel mluví o rodině a čelí novému nepříteli v čerstvých ukázkách na desátý díl již mírně utahané série Rychle a zběsile, myslí herec a producent bokem i na svoji druhou významnou… (více)

Riddicka čeká pokračování

Riddicka čeká pokračování

22.11.2015

Vin Diesel sliboval třetího Riddicka mnoho let. A když jsme ho předloni nakonec dostali, byl z něj téměř stomiliónový hit, u kterého se okamžitě začalo spekulovat o pokračování. Jaká je situace nyní?… (více)

Třetí Riddick je konečně na cestě

Třetí Riddick je konečně na cestě

18.02.2010

Už to dobře známe. Řeči o návratu k postavě, která oba proslavila, tasí Diesel a Twohy pokaždé, když chtějí upozornit na nějaký svůj nový film. Protože ale v blízké době žádný jejich snímek premiéru… (více)

Legendy o slavných návratech

Legendy o slavných návratech

14.08.2009

Dnes si dáme tři drby, které jsou natolik zajímavé, že je neobejdeme i navzdory vysokému faktoru kachnovitosti. První tvrdí, že Bryan Singer by rád režíroval celovečerák Battlestar Galactica. Někdy… (více)

Reklama

Reklama