Reklama

Reklama

Černočerná tma

  • USA Pitch Black (více)
Trailer

Obsahy(1)

Během letu po odlehlé cestovní trase dojde k nehodě a osobní loď se čtyřiceti pasažéry je nucena nouzově přistát na planetě, kterou zvolí počítač jako tu nejvhodnější. Již během přistání většina pasažérů zemře. Přežije jen malá skupina poněkud nesourodých pasažérů. Pilotka Fryová, pár civilistů, žoldák Johns, který převáží do vězení vraha Riddicka, jenž má zvláštní schopnost vidět ve tmě. Všichni se vydají hledat vodu. Cestou míjejí kostry obrovských zvířat a dojdou až na starou geologickou základnu, kde objeví záchrannou loď, s kterou by mohli z planety odletět. Když jeden z trosečníků zmizí, Fryová se spustí do jeskyně a najde tam už jen jeho ostatky. Planetu totiž obývají létající masožravé příšery, které útočí jenom ve tmě, protože je světlo odpuzuje. Postupně zjišťují, že nestvůry vylézají z podzemí jen při zatmění místních sluncí. Jednou za 22 let postihne planetu totální zatmění. Ten den se blíží... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (736)

tron 

všechny recenze uživatele

„Kde je Johns?“ – „Ktorá polovica?“ Banálna historka o sériovom vrahovi a banálna historka o stroskotancoch na planéte plnej agresívnych príšer. Jedinečnou Čiernočiernu tmu však robí práve to, že dve veľmi odlišné zápletky narvala do jedného filmu. Výsledok vďaka tomu skutočne nie je banálny, ale naopak originálny a nečakaný (svoje robí i alergia monštier na svetlo, s čím scenáristi v podaní jednotlivých hrdinov šikovne pracujú). Minimálne do chvíle, kým nad planétou nevyjdú tri slnká, sa dá napätie krájať. Postavy konajú realisticky (ľudia, ktorí sa v krízovej situácii snažia zachrániť v prvom rade sami seba), silácke dialógy odsýpajú („Už môžeme konečne vypadnúť?“ – „Nie bez rozlúčky.“), vzťahy medzi postavami sú prepracované (od nenávisti po lásku) a Vin Diesel, ktorého Riddick celosvetovo preslávil, je skvele charizmatický. Taký svalnatý Hannibal Lecter. Bohužiaľ, druhá polovica je bežný akčný sci-fi horor, kde poteší občasný originálny twist a poctivé animatronické votrelecké obludky Patricka Tatopoulosa (americká Godzilla). Napriek nedokonalému scenáru by som sa ho odvážil prirovnať k podobne osviežujúcim a "nečakaným", aké mali napr. Vreskot alebo Zradná hlbočina. Hoc sa o filme zvykne hovoriť ako o trháku, realita zas až taká ružová nebola. celosvetová tržba 53 miliónov nie je nič ozrutné, ale faktom je, že od nenápadného filmu s béčkarským kastingom nikto nič nečakal a pri rozpočte skromných 23 miliónov je to vlastne napokon celkom fajn. Kino Považan NMnV 2000 ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě na tomhle filmů rozesmívá, že Riddickovi říkají, že je nejhorší vrah a člověk vůbec. Jenže kromě zahořklosti z něj žádný zlo cítit není. On se dokonce chová tak, že by ani mouše neublížil, pokud by ho nejdřív nenapadla. Většina ostatních jsou mnohem zavrženíhodnější osoby. Pravda, jeho vzezření a chování je drsný, ale ne zlý. Jen chlapsky uzavřený. Do horroru tenhle film má dost daleko, protože ani dnešní nejdůležitější horrorové rekvizity tu skoro nejsou (krev a lekačky) a postupně budovaná temná atmosféra už vůbec. Nejzajímavější mi na tom filmu přišel začátek, kterej byl trochu takovou snahou o robinsonádu z vesmíru, jenže se to příliš rychle zvrtlo v obyčejnou akční vyvražďovačku. Myslím, že se tvůrci pokusili udělat podobně horrorovej akčňák jako je Predator, jenže to se jim tu moc nepovedlo. Je to jen laciný akční béčko, který je sicé dobrá vycpávka času, ale to je tak všechno. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„They say most of your brain shuts down during cryo-sleep. All but the primitive side, the animal side. No wonder I'm still awake.“ Pozměněný původně zamýšlený závěr s Riddickovou smrtí ukázal, že hoši z Universalu myslí nejen politicky, ale hlavně ekonomicky, protože Černočerná tma posloužila Dieselovi jako báječný odrazový můstek pro další kariéru. Jenže.. To by se o něj nesměl při nedotočeném saltu v podobě xXx a dalších podobných tragédií udeřit do hlavy a pak už jen bezvládně padat a padat.. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Na to, že tento film byl velice levný, je úžasně chytlavý a věrohodný. Klasické likvidování vesmírné posádky připomíná Aliena 2, na který jsem si při sledování tohoto filmu nostalgicky vzpomněl. Vinu Dieselovi jsem konečně uvěřil jeho "tvrdost" a na konci filmu mu v duchu řekl: "jseš machr". Děj si ponechal mírnou decentnost a nic zbytečně nehnal do extrému, což je jednoznačné plus. Nemám co vytknout, mírná levnost se občas skutečně projevila, ale vzhledem k tomu, že jsem byl silně vtažen do děje, byla to poslední věc, kterou jsem řešil. Pěkně zachycené bylo i noční vidění Riddicka (čekal jsem klasické zeleno-bílo-černé). Spousta hlášek a klasické psychické zhroucení hlavních postav se také dostavilo, film si žánrově splnil vše do posledního puntíku. Jsem velice spokojený, kéž by bylo takovýchto povedených sci-fi více. 90%. můj TOP 10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem plně neporozuměl přetrvávající oblibě Černočerné tmy, která přerostla v malý béčkový kult. Objevují se dokonce hlasy, které označují tento kousek za levnou verzi Vetřelce, i když při hlubším pohledu je jasné, že oběma tvůrcům šlo evidentně úplně o něco jiného a přes zdánlivě podobné východisku v podobě motivu nebezpečného mimozemského organismu dělí kvalitu obou snímků světelné roky. Tam, kde Scott angažuje špičkovou divadelní herečku, tam Twohy dává přednost modelce bez filmových zkušeností. Tam, kde Scott pečlivě buduje atmosféru a pracuje s širokou škálou lidských emocí od vzrušení z objevu neznámého přes nervozitu a napětí až po čistokrevné zoufalství, tam Twohy redukuje především v druhé polovině svůj snímek na rutinní akčňák s nezranitelným hrdinou vybaveným drsnou skořápkou, ale dobrým srdcem.:-) Jediným plusem je pro mě přítomnost půvabné Radhy Mitchell v pro ni netypické roli. Celkový dojem: 25 %. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (28)

  • Tržby ze severoamerických kin činily 39,2 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 53,2 mil. (NIRO)
  • Podle filmu vznikla i hra „The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay“. (asdfasdf)

Související novinky

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

13.02.2023

Zatímco Vin Diesel mluví o rodině a čelí novému nepříteli v čerstvých ukázkách na desátý díl již mírně utahané série Rychle a zběsile, myslí herec a producent bokem i na svoji druhou významnou… (více)

Riddicka čeká pokračování

Riddicka čeká pokračování

22.11.2015

Vin Diesel sliboval třetího Riddicka mnoho let. A když jsme ho předloni nakonec dostali, byl z něj téměř stomiliónový hit, u kterého se okamžitě začalo spekulovat o pokračování. Jaká je situace nyní?… (více)

Třetí Riddick je konečně na cestě

Třetí Riddick je konečně na cestě

18.02.2010

Už to dobře známe. Řeči o návratu k postavě, která oba proslavila, tasí Diesel a Twohy pokaždé, když chtějí upozornit na nějaký svůj nový film. Protože ale v blízké době žádný jejich snímek premiéru… (více)

Legendy o slavných návratech

Legendy o slavných návratech

14.08.2009

Dnes si dáme tři drby, které jsou natolik zajímavé, že je neobejdeme i navzdory vysokému faktoru kachnovitosti. První tvrdí, že Bryan Singer by rád režíroval celovečerák Battlestar Galactica. Někdy… (více)

Reklama

Reklama