Samurajský zvěd (festivalový název)
Ibun sarutobi sasuke
Samurai Spy
Akční / Drama
Japonsko, 1965, 102 min
Masahiro ShinodaHudba:
Tôru TakemitsuHrají:
Jitsuko Yoshimura, Eiji Okada, Seiji Miyaguchi- komentáře
kinej
Tento film mě nějak úplně minul. Problém je ten, že je zde ve hře mnoho klíčových postav, některé snad i jen zmíněné a všechny ty postavy mají, jak jinak, pro mě neproniknutelná japonská jména. A tak když se řeší, že tohohle nezabil tenhle, kterého řídí tenhle, ale tenhle, kterého řídí pro změnu tenhle, aby to vypadalo, že to udělal támhleten, jsem ztracen. Nevím jestli jde o tvůrčí záměr, nebo jsem tak omezený, každopádně jsem vlastně celou dobu nevěděl oč běží. Chyběl mi zde i nějaký výrazněji charismatický herec a akční scény jsou velice zastaralé, takže až na pár nenudných momentů je to slabota.(14.2.2012)
Rudovous
Poctivy dobrodruzny film, nekdy mozna budi usmev, ale opravdu sympaticke odlehceni zanru.(27.11.2007)
bassator
42nd KVIFF 2007 - SHOCHIKU NOUVELLE VAGUE - Shochiku Nouvelle Vague(12.8.2009)
stub
Zábavný, nenáročný snímek z prostředí tajných služeb, odehrávající se v tokugawském období. I přes historické nesrovnalosti a kolísavou kvalitu akčních scén (od velmi pěkných až po téměř "odfláknuté") si zaslouží 70%(17.3.2008)
liquido26
Typický japonský komplikovaný příběh, kde proti sobě stojí zástupci několika stran, jejichž jména si radši ani nechcete pamatovat. Je těžké se orientovat v tom, kdo je proti komu a kdo stojí na čí straně. Nicméně jsem se snad chytal :-) Další stránkou je dokonalá vizuálnost exteriérových scén a soubojů, které jsou podkresleny skvělou hudbou. Škoda, že scény odehrávající se v interiérech jsou trochu nudné a moc užvaněné.(3.7.2011)
dezorz
Samurajske filmy vacsinou patria medzi akcne b-clka. Sem tamsa ale najde vynimka. Masahiro Shinoda je rezier, ktory vystreidal vsemozne zanre a vsemozne temy, tazko ho zaradit, mozno aj preto jeho samurajske filmy nebiju tak do oci, ale to neznamena, ze by Samurai Spy nebol miilnikom zanru.(26.8.2007)
Foma
Moc nerozumim tomu relativně nízkýmu hodnocení. Skvělý dílo, kdy sice chvilkama nevíme, o co jde, řek bych, že bystrejší divák se možná na konci trochu vyzná ve spleti jmen a příběhů, míň bystrej divák se v tom nevyzná vůbec, ale ono o to tolik nejde. Jde o nádhernou kameru, vůbec celou estetiku filmu, která je vrcholná, jde taky o etiku, o charaktery postav, který pro mě byly vůbec to nejzáživnější, jde taky o hudbu, Takemitsu, a jde o mistrnou atmosféru, a ještě o jiný pojetí soubojů, který se ovšem těžko popisuje, to se musí vidět.(24.6.2011)