Reklama

Reklama

Rabbit's Moon

Krátkometrážní / Podobenství
USA, 1950, 15 / 7 min

Režie:

Kenneth Anger

Scénář:

Kenneth Anger

Kamera:

Kenneth Anger

Obsahy(1)

Avantgardně laděné filmové dílo Kennetha Angera za pomoci pantomimy odehrává příběh o Pierotovi, který se pokouší dotknout se měsíce, na kterém žije králík (pojem z japonské a aztécké mytologie). Až se nakonec zamiluje do Kolombíny.Do celého děje hraje hudba It Came In The Night od A. Raincoat. (ash99)

Recenze (10)

Radko 

všechny recenze uživatele

Existujú minimálne dve verzie: Prvá, z roku 1950, je 15-minútová meditatívne posmutnelá úvaha o vplyve mesiaca, túžbe sa dotknúť, keď už nie priamo luny, tak aspoň dievčaťa zrodeného z jej svitu. Táto epizóda je z času na čas obohatená kreslenými magickými symbolmi nebies. Hudobný sprievod tvorí viacero piesní, tempo je výrazne pomalšie oproti definitívnemu zostrihu, humor ustupuje snovo spomalenej atmosfére. Druhou verziou je 7-minútová svižná pantomíma s dokonalým prepojením humoru a tragiky. Jej vydarenosť je do značnej miery založená na skvelej sprievodnej piesni, presne dopĺňajúcej konanie postáv, akoby vystrihnutých z komédie Del arte. Režisér v oboch verziách vo veľmi dobrej forme. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Povedené. Spojení pantomimy, magické atmosféry a skočné písně od A Raincoat bylo ohromně šťastné. ()

Reklama

Angerr 

všechny recenze uživatele

Jeden z Angerových filmů natočených v Evropě. Prý v době jeho natáčení pomýšlel na sebevraždu. Úžasně atmosférická záležitost, kterou mohu sledovat znovu a znovu (viděl jsem to už alespoň třicetkrát). Přes pesimistické vyznění - marný zápas o nedosažitelné životní štěstí - mi film vždy zvedne náladu. Pohyb postav je na mnoha místev dokonale sladěn s nádhernou doprovodnou písní, nechce se věřit, že tato hudba byla k filmu přidána až o třicet let později. Ve svých vrcholných dílech byl Anger mistrem sladění hudby a obrazu. Kromě estetického zážitku film nabízí k přemýšlení a rozboru na krátkou stopáž nebývalé množství symbolů. (předchozí platí o novější sedmiminutové verzi filmu z r. 1979. Shlédl jsem i původní patnáctiminutovou verzi, která se od té nové liší nejen jiným koncem, ale hlavně pomalejším tempem a melancholickou hudbou v pozadí. Neuvěřitelné, jak se dva filmy, složené prakticky ze stejných záběrů, mohou lišit). ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem konečnou verzi filmu z roku 1979 doplněnou fantastickou písničkou It Came in the Night skupiny A Raincoat. Písnička vnáší do pantomimického řádění klasických postav Pierota, Harleqina a Columbíny za svitu úplňku úplně novou dimenzi. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama