Ve znamení štíra (festivalový název)
Scorpio Rising
Krátkometrážní
USA, 1964, 30 min
Kenneth AngerHudba:
David RaksinObsah
Film převratný v mnoha ohledech, fascinující montáž, kombinující homoerotické záběry brooklynského motorkářského gangu s archivním materiálem a obrazy amerických kulturních ikon. Popový soundtrack slouží jako ironický kontrapunkt. Snímek vytvořil nový filmový jazyk, který můžeme považovat za prototyp hudebního klipu i formátu reality TV. Jeho styl ovlivnil mnoho režisérů, včetně Rainera Wernera Fassbindera, Martina Scorseseho nebo Quentina Tarantina. Anger prohlašuje, že ke svému rozsáhlému soundtracku získal všechna potřebná autorská práva. Dnes by něco takového přišlo na miliony. Film se postaral i o průlom v právní oblasti. Během jeho premiérového uvedení bylo hollywoodské mravnostní oddělení upozorněno, že se jedná o pornografii. Případ se dostal až k Nejvyššímu soudu Kalifornie, který dospěl k závěru, že se jedná o snímek s „pozitivním společenským obsahem“. (oficiální text distributora)
Kulmon
Video můžete zhlédnout zde: http://www.youtube.com/watch?v=tjBJ0AZ3Jc4(30.4.2009)
Flipper
Znaky s ktorých si máme poskladať obraz o vtedajšej americkej dobe niekedy šokuje, inokedy vychvaľuje, ale čo je hlavné - zobrazuje. Prechod medzi scénami filmu vám navráva hľadať súvislosti v spleti šialených obrazov a núti diváka rozmýšľať, čo Anger chcel povedať. Mám však rád jeho iné diela než toto.(8.12.2008)
dwi
Díla Kennetha Angera, představitele amerického undergroundu 60. let, mě nechávají víceméně chladným a ani nejoceňovanější Scorpio Rising na tom nic nezměnil. Neustálé frenetické vyzdvihování tehdejších ikon - burácející motorka, nesmrtelné americké šlágry, mýty rebelanství v podobě Marlona Branda či Jamese Deana - jsou paralelně propojovány s ikonou křesťanství - Ježíšem - a se symbolem fanatického "sektářství" - Hitlerem, potažmo nacismem. Ironický nadhled, s kterým režisér důmyslně pracuje prostřednictvím montáže/rapidmontáže, je asi největším tahounem tohoto experimentu.(12.8.2004)
Jhershaw
Sice už moc nevím, co se tam odehrávalo, ale jako videoklip to je skvělé.(7.7.2006)
Radko
Koža a kov. James Dean a Marlon Brando. Ježiš Kristus a Adolf Hitler. Komix a Lucky Strike. Nahé hrude a lebka s hnátmi. Mačky a škorpión. Kokaín. Kenneth Anger v jeho najslávnejšej jazde s extrémne nízkym rozpočtom. Prvú tretinu tvorí akoby inštruktážny film pre milovníkov kože o tom, ako si vyleštiť v garáži motorku. Zvyšok tvorí, prostredníctvom montáže záberov, ukázaný okultný rituál. Uvidíte paralelné prestrihávanie záberov nemého filmu o Ježišovi s apoštolmi so zábermi odviazanej homo párty, či lebkovú omšu v znamení hákového kríža. Z tohoto nič dobré nekuká. Adorácia mužských tiel, naolejovaných strojov a kože. Výsmech a popretie kresťanských symbolov prostredníctvom oslavy násilia a smrti, ktorá má byť vykúpením z doterajšieho marazmu. Všetko sa odohráva v hudobnej kulise amerických populárnych hitoviek 50. a 60. rokov. Irónia alebo popretie ikon konzumu ? Anger ovplyvnil mnohých, ale uvažujem, či práve toto nebol smer, z ktorého sa postupne zrodili ďalšie oslavované režisérske celebrity, ktoré ma aj so svojimi úchylnými buzerantskými podivnosťami doslova odpudzujú. Toto je ale iná káva. Umný zostrih, nadhľad a celkové nakopnutie spoločenských tabu. A taktiež ten undergroundový feeling celého filmu. Ale: Dobre si rozmyslite do čoho idete !(10.6.2006)
M.E.J.L.A.
To nejlepší a nejzásadnější, co kdy Kenneth Anger natočil.(11.5.2006)
bassator
41st KVIFF 2006 - MIDNIGHT SCREENINGS - Půlnoční filmy(28.6.2009)
Javert
"Film to byl dobrej, ale s náma to nemělo absolutně nic společnýho. Všem se nám to líbilo. Ale pak sme vylezli ven a uviděli tyhle články vo nás, slepený jako reklama. Ty vole, to byl naprostej fixl. Mraky lidí na to nalítnou a my budem muset poslouchat kecy, že sme přihřátý. Viděls, doprdele, jak ty bejci byli voháknutý? A ty jejich sráčovský motorky? Nesnaž se mi namluvit, ty vole, že s tímhle máme my něco společnýho." - reakce jednoho "Pekelného anděla" na zjištění, že jako reklama na tento film, bylo použito koláže novinových výstřižků týkajících se právě gangu Hell's Angels.(H. S. Thompson - Hell's Angels)(28.8.2009)
Slarque
Z těch čtyř filmů, které jsem od Angera viděl, je tenhle rozhodně nejlepší. Úžasně používá dobové hity, které ve spojení s vlastními obrazy vlastně postaví na hlavu. Také použití biblických záběrů z filmu Král králů (němá verze z roku 1927) je parádní. Vynikající půlhodinový videoklip.(16.7.2006)
Revanx
Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(25.1.2009)
Hejtmy
Jak nesnáším všechny tyhle "experimentální" snímky, tak tenhle film se mi docela líbil. Minimálně po celou půlhodinu hraje vynikajicí muzika 50. a 60. let od Raye Charlese přes Elvise až po The Crystals. V knížce 1001 filmů píšou, že se tímhle filmem inspirovali Lynch, Scorsese nebo Tarantino a asi na tom něco pravdy bude. 50%(7.2.2010)
dANo
Motorky, sexi chlapi a skvelá muzička... nie všetko z toho je moje kafé :o), ale aj napriek tomu sa to dalo.(21.1.2010)
jaklee
Tak toto bola undergroundová brutalita!! Pomalý rozjazd nahradí drsná strihová sekvencia zo skvelým soundtrackom. Kenneth Anger je zásadným avandgardným filmarom, ktorý je neskutočne osobitý a svojim nenapodobitelným štýlom nám ukazuje úchylný hudobný videoklip ktorý silno konkuruje aj tvrdej sekvencí v Reqiem za sen, akurát že tam si to v jednej scéne rozdáva krásna Jennifer Cornelly a tu teplí motorkári. Povinnosť pre tých ktorí si myslia že len europská kinematografia má takéto skvosty. Opak je pravdou!!!(5.1.2010)
Eraserhead
Motocyklový fetiš. Vše ostatní mi nějak uniklo... Že to byla inspirace pro Scorseseho a Tarantina, je především slyšitelné.(8.1.2009)