Reklama

Reklama

Rezidentův omyl

  • Československo Rezident má naději (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Přes 35 milionů diváků zhlédlo v roce 1968 první díl kultovní ságy z prostředí tajných zpravodajských služeb. Od té doby byly natočeny další tři pokračování, které z postavy rezidenta zahraniční rozvědky Michaila Tuljeva v podání Georgije Žžjonova učinily nesmrtelnou postavu. V úvodním filmu celé ságy si sovětský kontrarozvědčík s přezdívkou Bekas získá Tuljevovu důvěru a skrze něj pronikne až do samotného centra rozvědky. Tuljev si svůj omyl uvědomuje až příliš pozdě a bude muset vynaložit ještě hodně sil, aby svou fatální chybu odčinil. Snímek Rezidentův omyl proslavil kromě Georgije Žžjonova také herce a zpěváka Michaila Nožkina, který speciálně pro tento film napsal několik nestárnoucích písní. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že v sovětských špionážních dramatech hraje utajení větší roli než v bondovkách. V rozporu s dobrým krytím je svádění žen a pozornost poutající akce. Lépe než svůdcem a lvem salónů raději být mrňavým zlodějíčkem, osamělým důchodcem nebo promítačem. Děj takového filmu samozřejmě nikam splašeně neletí, spíš zadumaně vyčkává až do chvíle nevyhnutelné konfrontace. Lidé se v něm tolik nestřílí, ale více korumpují... To mně osobně vyhovuje. Nelze však pominout, že, krom pár podařených scén (výslechu na polygrafu a hudební skříňky), písní, uvěřitelných postav a atmosféry skrytu, film nenabízí nic zapamatováníhodného. Silné ***. ()

Mantis 

všechny recenze uživatele

Úvodní díl k "Residenstké" filmové sérii (Osud rezidenta, Návrat Rezidenta, Konec operace Rezident). Film ztvárňuje špionážní drama z období studené války. Může zaujmout velmi dobrou atmosférou a písněmi. Zápletka mi nepřišla, přilž zajímavá, a tak ani dobré herecké výkony nevytáhly celkové hodnocení na víc jak průměr. ()

Reklama

anderson

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 4.10.1972, réžia českého znenia = VĚRA BAREŠOVÁ (ÚPF) - V ČST uvedené ako dvojdielny film. (4.1.2012) ()

Zajímavosti (1)

  • Představitel západního rezidenta Georgij Žžjonov byl sám dvakrát odsouzen za špionáž. Poprvé v r. 1938 a „díky“ ještě prodlouženému trestu přežil válku na Dálném východě. Podruhé ho ze špionáže obvinili v r. 1949 a další čtyři roky strávil v Norilsku. (chamonix)

Reklama

Reklama