Reklama

Reklama

Čínský syndrom

  • USA The China Syndrome (více)
Trailer 1

VOD (1)

Chybělo málo a novodobá noční můra se v tomto napínavém dramatu o "nehodě" v jaderné elektrárně stala skutečností. Příběh se točí kolem ambiciózní televizní reportérky (Jane Fondová), která je svědkem jaderné havárie, jíž vedení elektrárny označilo za "drobnou závadu." Reportérčin kameraman (Michael Douglas) však nehodu tajně natočí a vyjde najevo, že ona "závada" málem způsobila roztavení reaktoru, k čemuž může dojít prakticky kdykoli. Když dlouholetý zaměstnanec elektrárny (Jack Lemmon) zjistí, kde se stala chyba, a snaží se ji vynést na světlo, někdo se jej pokusí zabít. A tak inženýr v zoufalství násilně převezme nad elektrárnou kontrolu a pozve média, aby vyslechla jeho svědectví. Vedení reaktoru je však rozhodnuto skrýt utajovanou pravdu za každou cenu! (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (121)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Thriller, který při vstupu do kin dostal neočekávané promo v podobě havárie v jaderné elektrárně Three Mile Island, zaujal dvěma věcmi. Výkonem Lemmona v roli člověka, který pod drtivým tlakem okolností nesleví ze svých hodnot a celkovým vyzněním, tak typickým pro paranoidní sedmdesátky pod kupolí mediálního prostoru. Jedinec tváří v tvář mocným jako zanedbatelná položka. Dejte tam reklamu a jedeme dál.. Nutno poznamenat, že to celé byl incident, kvůli kterému by superministr Havlíček vstával ve 4:25. Normálně vstává ve 4:30.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nevyhýbam sa starším filmom a veľmi často natrafím na niečo, čo naozaj stojí za to vidieť i dnes a popri tom si predstavujem ako výborne musel film na ľudí pôsobiť v čase vzniku. Napätie a hrozba obrovskej katastrofy, ktorá sa vznáša nad atómovou elektrárňou má hlavne v druhej polovici filmu výborné grády. Jack Lemmon síce v úvode pôsobí tak trochu arogantne, ale časom sa z neho vyvinie správny a zásadový chlap, ktorý drží slovo. Právom dostáva jeho postava i postava novinárky (J. Fondová) najviac priestoru. Film s touto témou je stále aktuálny, zvlášť po nedávnej havárii v japonskej Fukušime. Výborný thriller. 80%. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Popravdě chápu důvod vzniku tohohle filmu ve své době, kdy jsme se všichni báli jaderné energie a jaderné války a tak, ale v dnešní době působí film poněkud zastarale - s vědomím Černobylu, ale přece jenom tohle není sovětský film. Fakta jsou tu hodně přitažená za vlasy, což pozitivnějšímu přijetí filmu také nepřidává. Navíc ty dvě hodiny se vlečou neskutečně a postavy mi zase tak zajímavé nepřijdou, abych s nimi šel. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Problém China syndromu je zejména v přizdisráčství scénáristů, protože ač bychom se mohli v rámci atomové paranoii, bavit o lecjakých problémech, například skladování jaderného odpadu nebo proč Johnovo novorozeně má oči po sousedovi, scénář to přesto zatočil na osvědčenou zlou a lajdáckou korporaci, která se zdatně béčkově snaží zazdít veškerá podezření, že jejich atomovou elektrárničku (vážně je oproti třeba Temelínu taková roztomilá) stavěli ochotníci z řad skautského tábora. Důležité je teda neočekávat pod kůl vědeckým názvem šokantní studii, jako třeba byly Threads, ale opravdu jen dobrej thriller s chvályhodnými vsuvkami o úrovni médií. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ve své době se to téměř rovnalo sci-fi, ale po Černobylu je to faktem, nad kterým se nedá jen tak mávnout rukou. A je a bude stále platný i známý fakt, který pronesl Jack, že "Vy reportéři si myslíte, že dobré zprávy jsou jen špatné zprávy". Jacka Lemonna jsem nikdy neměla nějak výrazně ve svém filmovém hledáčku, ale po roli ve filmu Konkurenti jsem na něj podstatně změnila svůj názor, je to pan herec s velkým H. Ale to neznamená, že Jane Fondová jako Kimberly s reportérským vnímavým čuchem nebyla skvělá. Výborný film z minulého století. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (11)

  • Po uvedení do kin byl film odborníky kritizován jako „přitažený za vlasy“ – taková nehoda by se v jaderné elektrárně rozhodně nikdy nemohla stát. O 12 dnů později však přišla nehoda elektrárny Three Mile Island, která se odehrála velmi podobně tomu, jak je popsaná ve filmu. Pokud by natáčeli film jako reakci na nehodu, princip nehody by nejspíš nebyl přesnější. Tato nehoda také zvýšila divácký zájem o film. (Jarek572)
  • Úvodní zápletka filmu (zaseknutý ukazatel stavu vody) je založena na incidentu, který se stal 5. června 1970 na reaktoru č. 2 elektrárny Dresden Generating Station. (Jarek572)
  • Ve 14. minutě filmu se Jack Godell (Jack Lemmon) hned po zastavení turbíny dívá na výstup z tiskárny. Vidíme na vytištěném výstupu právě nastalé události (zastavení turbíny, odstavení reaktoru atd.), ale také události, které teprve nastanou o více než minutu později (zavření izolačních ventilů). Některé události tam chybí úplně (otevření ventilů č.14 a č.15). (Jarek572)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama