Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Chlap jako oběť? Nenechte se vysmát! Nenadarmo se přeci říká, že kdo seje vítr, sklidí bouři. A Michael Douglas jen po zásluze sklidil, co, ehm, "zasel" během onoho památného divočení na kuchyňské lince... Touha po zakázaném uvolnění bývá přinejmenším nezměrná, stejně tak ale ony nežádoucí následky. [...] Lyne tyhle erotické psychárny prostě umí. Dokonale dokáže pracovat s pochybnými motivy omotanými okolo Freudovy naleštěné busty v bahnitých zakoutích lidské psychiky. Kdyby si na něm Míša býval udělal uzel, udělal by líp :-) Při závěrečných titulcích lze jen stěží myslet na něco jiného. Možná tak ještě na samaritánskou manželku hlavního hrdiny, která, místo aby svého drahého chotě drapla za pytel a vykopala ho ze dveří, je mu naopak oporou a pomáhá mu (a nakonec i sobě) celou tu delikátní záležitost nikoliv jen společensky ustát, ale hlavně přežít. ()

classic 

všechny recenze uživatele

V prestížnom americkom filmovom inštitúte je TENTO herecký výkon skvelej herečky GLENN CLOSE umiestnený, ako SIEDMY najlepší medzi samými negatívnymi postavami, t.j. ( všelijakými HAJZLAMI, ZLOSYNMI, ZLODUCHMI...), keď zlatý je stále nedostihnuteľný Dr. Lecter. Jej Alex Forrest je nevyspytateľná, atraktívna, posadnutá žena v stredných rokoch, ktorá zažije akýsi nevinný FLIRT so ženatým právnikom, ktorého manželka nie je vôbec na zahodenie, ba práve naopak, je taktiež sexy ako čert ! Prvýkrát sa stretli na „japonskej akcii” , a odtiaľ to už nebolo ďaleko do postele, kde si Dan naivne myslel, že ju využije ako toaletný papier, na jedno, či dve, alebo trebárs aj tri použitia, že ju následne odhodí, ako špinavú handru, a akože ďakujem, tešilo ma, dovidenia a navždy zbohom. Tak sa strašne škaredo nedobre mýlil, lebo jej nároky budú zo dňa na deň - intenzívnejšie, radikálnejšie, premyslenejšie a brutálnejšie, skrátka CHCE mu zo života urobiť PEKLO, čo sa jej aj z časti pekne darí, lebo dochádza i na jeho členov famílie, konkrétne na manželku Beth Gallagher, ktorej sa „poctivý manžel” priznáva a ona bude čochvíľa psychicky na samom dne. Z perfektného rodinného zázemia a z dobre situovaného človeka sa stáva určitá štvaná zver, ktorá si neuvedomila, s kým sa zoznamuje, s kým si začína, pretože treba si dať bacha na to, s kým sa vôbec dávate do reči, aj keď vás opačné pohlavie neuveriteľne priťahuje, kľudne môžete skončiť ako Dan Gallagher... / K filmu. Jednoznačne vynikajúci Adrián, podľa mňa v jeho klasicky znepokojivom, odvážnom a dosť kontroverznom snímku, ktorý si servítku nekladie a je úprimne realistický, až z neho ide mráz po chrbte, ROVNAKO ako aj z ukážkového výkonu Glenn, ktorá načisto zatienila slávneho DOUGLASA, že je z nej totálne MIMO !!! Kamarát, mal si si radšej poriadne rozmyslieť, čo ideš učiniť... , lebo ALEX FORREST nie je FORREST GUMP !!! Páčil sa mi taktiež aj STRIH Miša Kahna, ktorý si odskočil od Štefana ku Adriánovi, a pritom s nožničkami sa vie bravúrne obracať, fantasticky striháva, ako nikto iný. Tie prelínačky na Alex a jej otroka sú extraordinárne. Osudovú príťažlivosť som chcel už veľmi dlho vidieť, a to nie kvôli Michalovi, ale najmä pre strhujúcu Glenn Close, ktorá podáva brilantný, diamantový herecký výkon, aký nikdy neumiera !!! ()

Reklama

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

(1001) Mému srdci je nepochopitelné, proč by si kdokoliv dával tolik práce se získáváním Michaela Douglase. Osobně v něm vidím pouze manžela z Války Roseových a je pro mě doslova nemožné věřit mu jakoukoliv vážnou polohu. Další špatné znamení je, když se o filmu někdo vyjadřuje, že je "mnohem horší než vynikající Základní instinkt", když i Základní instinkt byl pro mě utrpením. Glenn Close je jedna z mých nejoblíbenějších hereček, ale v tomhle případě nemůže nic dělat. Nechce se mi přemýšlet, jestli film ponižuje ženy nebo muže nebo manželství, protože je to příliš fantasmagorické béčko, abych v něm hledala nějaké odrazy reality. Jako by člověk potřeboval víc důkazů pro to, že osmdesátá léta v Americe byla peklo. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Netajím se tím, že thrillery s erotickým podtextem jsou jedna z mých nejoblíbenějších parket, navíc když je do hlavní role obsazen někdo, kdo se pro tyhle typy rolí narodil. Osudová přitažlivost má jednu zásadní chybu a tou je Glenn Close, která se svou záhadnou minulostí a strašně nesympatickým vzhledem nemá v takovém filmu co dělat. Možná je to věc vkusu, ale v těchto filmech má být sexy žena (Demi Moore-Skandální odhalení), Sharon Stone(Základní instinkt). Glenn Close zkrátka nedodává filmu ten správný šarm, kterým se mohou pyšnit zmiňované filmy. Na druhou stranu má ale zase Fatal Attraction jedno zásadní plus a tím je celková poutavost a napětí filmu, které se nezadrhává. Jsou to spíše lepší 3*, ale za bezchybného Míšu Douglase musím dát 4. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Glenn Close hrála přesvědčivě, což jí vynahradilo větší sexuální kouzlo, protože part psychopatky je přesně její parketa a předvedla se výborně. Douglas taky dobrej, ostatní vedlejší role solidní. Film pěkně ubíhá, Glenn Close se nádherně mění v magora a Douglas pomalu a jistě chápe, že si těžce zavařil. Konec je hodně zábavnej a trochu směšnej, hlavně scéna, kdy Douglas popíjí u krbu, podívá se na strop, zjistí, že přes strop protíká voda a nevzrušeně odkráčí, zatímco nahoře jde jeho manželce o život, ale co by se nějakou kapající vodou vzrušoval, že... 60% ()

Galerie (134)

Zajímavosti (29)

  • Všimněte si nevídané výdrže, která provází sex u kuchyňského dřezu. Podle hodin na zdi začínají v 4.45 a končí v 6.35. (StevenW.)
  • Kolik je vlastně Gallagerově dcerce let? Matka v jednom záběru tvrdí, že pět, otec zase v jiném, že šest. (StevenW.)

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama