Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

...." Jo hochu, chceš nahodilý sex? Ve dřezu i s nádobím? Se špagetama, Madam Butterfly a Chateauneuf-du-Pape? Tak jo, ale tvrdě za to zaplatíš....králíkem, dítětem, kariérou, osobní svobodou......". Psychopatickou intelektuálku hrála Glenn Close tak, že si po shlédnutí tohoto filmu asi hodně zadaných chlapců rozmyslelo...... ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Nepříliš interesantní báchorka mého velmi neoblíbeného režiséra Adriana Lynea. Scénář prapodivný a na konci totálně zprasený, režie nudná a Closeová nehezká. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 6 nominací: Nejlepší film, Režie, Herečka HR - Glenn Close, Herečka VR - Anne Archer, Střih, Scénář - A ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Na povrchu je Osudová přitažlivost plně dospělým (tématem i důsledností přístupu), řemeslně bezchybným (anti)romantickým thrillerem, ta pravá interpretační zábava ale začíná pod žánrovou maskou. Čeho se bojí finančně dobře zaopatřený yuppie právník, jemuž v životě zatím vše vycházelo podle plánu? Vražedného pohledu. Pohlcující vášně. Neodolatelného pokušení. Ženské sexuality. Iracionality nerespektující žádné logické nebo legislativní normy. Zosobněním jeho fobie je emancipovaná (tj. ekonomicky soběstačná), ale zároveň psychicky labilní žena. Feministka, jak si ji koncem 80. let mohli znejistělí američtí muži představovat. Ona ho svádí, ona je iniciativní, ona je nebezpečí. Nikoli manželka, která bez vytáček přijala svou patriarchátem přidělenou roli a která tak disponuje mocí potřebnou k opětovnému nastolení harmonie (přičemž závěrečným aktem jen plní svůj dřívější slib a stvrzuje mateřskou poslušnost). Happy end filmu je stejně falešný jako idyla mezi Danem a Alex (už v „oboupohlavnosti“ onoho jména je cosi záludného). Muž pozbyl své vyrovnanosti z úvodní scény. Nově jej děsí samotná idea ženství, jak ukazuje jeho úlek, když se k němu zezadu přiblíží vlastní manželka. To, co viděl v krajině za zrcadlem (bílý králík zde nechybí, třebaže dopadne trochu jinak než v Alence), a k čemu jej viděné přimělo (zvýšená agresivita, přehodnocení názoru na vztah mezi právem a morálkou), jej rozhodilo natrvalo. Rád bych viděl pokračování věnovanému tomu, jak se Dan ze svého post-feministického traumatu zotavuje (seriálový remake se o to snaží, ale ve výsledku dělá originálu i postavám medvědí službu). Takhle je problém navenek vyřešen a s netělesností zla, které je do protagonisty zaseto, se dále nepracuje. Pochybnosti zůstávají viset ve vzduchu, ale přímo zmíněny nejsou. Film tak vinou příliš jednoduchého řešení, které však bylo zvoleno až po nespokojených reakcích diváků na zkušební projekci, skutečně vyznívá šovinisticky. Tak jako tak představuje Osudová přitažlivost fascinující příklad obranné reakce mužů, jež po dílčích úspěších druhé vlny feminismu zavětřili ohrožení. 80% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jak jsem viděl Glenn Close, tak jsem film v tu chvíli nedokázal brát vážně. Glenn Close je femme fatale jak víno... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $14miliónovTržby USA $156,645,693Tržby Celosvetovo $320,145,693║ V prvom rade ten dramatický dej kazí nechutná alebo teda úplne nesympatická Glenn Close, by som fakt neuveril že dokáže z toho hranatou tvárou nabaliť Douglasa, tam teda casting prestrelil, ináč by to mohol byť aspoň priemerný thriller, aj keď nejde o nič prevratné má to nejaké lepšie chvíľky ale ako hovorím tá Glenn mi to fakt zhnusila. /45%/ (sakriš toto malo 6nominacii na Oscara??? su fakt normálni akademici) ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Tři a půl, ale za ty čegevarovy převrácené kecy schválně zaokrouhlim nahoru. Takhle má vypadat správný hepyend! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Maurice Jarre: 1. Fatal Attraction [3:43] 2. Following Dan [1:55] 3. Madness [2:08] 4. Where Is Ellen [4:24] 5. Beth [0:27] 6. Confrontation [19:50] ()

tron 

všechny recenze uživatele

Mohlo by sa zdať, že Osudová príťažlivosť patrí do vlny erotických trilerov, odpálených úspechom Základného inštinktu, ale v skutočnosti vznikla päť rokov pred ním. V rámci stalkerských trilerov priemerná, ničím výnimočná, ale ani vyložene zlá fuška. So Škandalóznym odhalením (a samozrejme Základným inštinktom) asi najslabší film z Douglasovej "sexuálnej trilógie". A Glenn Close je pekne nesympatická. Vlastne to ani nie je erotický triler. Len triler. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Technicky brilantně natočená žánrovka, která však ve svém účinku obhajuje mužskou nevěru a v ženské emancipaci vidí pouze šílenství a zlo, se mi jednoduše nemohla líbit. Tenhle boj za rodinná práva si raději strčte za klobouk. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že uvidim Jane Krakowski za mlada, ale ta se tam mihla hned na začátku asi na 10 vteřin a to byla její celá role. Místo toho jsem byl nucen koukat na škaredej xicht Glenn Close. Proč zrovna ona dostala roli femme fatale, je pro mě naprostou záhadou. To by musel bejt chlap asi hodně velkej zoufalec, aby si ho taková ošklivá a nesympatická pani omotala okamžitě kolem prstu. Film sám o sobě neni špatnej, ale ta Glenn Close mi tam prostě neseděla. A ještě ta finální scéna v koupelně je teda neskutečně blbá. Škoda, že tam radši nenechali ten původní konec. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem mohl doplnit seznam hereček, které mají zákaz vstupu do mojí postele. On to vlastně ani není seznam, ale jen papír s nápisem Glenn Close. Líbí se mi, jak tady všichni pouze naznačují, takže to napíšu na férovku. Ta ženská je fakt hnusná a obsadit babochlapa do role sexuálního magnetu může jen totální magor. Nemůžeme se tomu však moc divit, když do role dcery obsadí něco silně připomínající kluka. ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

(1001) Mému srdci je nepochopitelné, proč by si kdokoliv dával tolik práce se získáváním Michaela Douglase. Osobně v něm vidím pouze manžela z Války Roseových a je pro mě doslova nemožné věřit mu jakoukoliv vážnou polohu. Další špatné znamení je, když se o filmu někdo vyjadřuje, že je "mnohem horší než vynikající Základní instinkt", když i Základní instinkt byl pro mě utrpením. Glenn Close je jedna z mých nejoblíbenějších hereček, ale v tomhle případě nemůže nic dělat. Nechce se mi přemýšlet, jestli film ponižuje ženy nebo muže nebo manželství, protože je to příliš fantasmagorické béčko, abych v něm hledala nějaké odrazy reality. Jako by člověk potřeboval víc důkazů pro to, že osmdesátá léta v Americe byla peklo. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Fádní erotický thriller s pár silnými momenty (pro mě hlavně podřezané žíly a finále v koupelně - Glenn Close má prý ten nůž pořád ještě schovaný doma), připomínající ZAHRAJTE MI MISTY nebo MYS HRůZY. Filmový rok 1987 byl dost slabý, když tohle bylo jeho druhým nejvýdělečnějším filmem, hned po TŘI MUŽI A NEMLUVNĚ. Postava Glen Close inspirovala hovorový termín bunny boiler označující ženu, která se po rozchodu mstí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadá, když doma souložíte s náhodnou známostí na dřezu plném nádobí - místo toho, abyste jej umyli, utřeli a schovali, kam patří.. První počin z Douglasovy "hot" série snímků z přelomu 80. a 90.let (dále Základní instinkt a Skandální odhalení), v nichž mu následky jednosměrného pohybu krve z pumpičky do zvonečku znepříjemňují život a major Terazky k tomu může jen udiveně trousit to své: „Boha jeho, oni mi tuna jebú…“ Lyneovo oblíbené téma nevěry, v němž tentokrát obratně tančí mezi poutavostí a povrchností, leč optikou thrilleru je vše přidušeno nevýraznou Jarreho hudbou a kolísavým tempem. Chvíli jsem si pohrával s myšlenkou na čtyři hvězdy, ale to klišoidní zmrtvýchvstání autorky králičí polévky mě definitivně zlomilo. Nic proti výkonu ďábelské G.Close, ale čím její postava tak zapůsobila na postavení postavy Douglase? Těmi dvěma seschlými lívanci položenými na hrudníku? Tou na hlavě posazenou otepí slámy zdevastovanou průletem pomočujících se netopýrů? Jestli za tím chvilkovým poblázněním nebyla částečná slepota - vždyť on si celou dobu myslel, že jeho syn je dcera.. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Keď som sa dívala na šialene presvedčivý výkon Glen Close, zdá sa mi prinajmenšom trestuhodné, že za stvárnenie psychicky narušenej ženy nezískala Oscara. Toto je typický psycháč, ktorého jedinou zbraňou proti - divákmi nenávidenej - predvídateľnosti, sú hlavní hrdinovia - nikto iný sa do pozície uhladeného gentlemana nehodí viac než Michael Duglas a nikto iný by vzbrklú a nervóznu Alex nezahral lepšie ako Glen Close. Nie príliš objavný námet je teda zatienený perfektne gradovanou atmosférou a hereckými výkonmi, čo si 4* rozhodne zaslúži. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Lyne umí vytvořit dusnou erotickou atmosféru, ale to na celý film zdaleka nestačí. O psychopatce Glenn Close se nedozvíme prakticky nic. Její motivy, její minulost, důvod proč takto jedná - vůbec nic. Její postava je plochá, jako letištní ranvej, nemluvě o tom, že je vzhledově naprosto odpudivá, tudíž Douglasovy choutky působí silně nevěrohodně. A otázka vkusu to v tomto případě opravdu není. Dialogy jsou solidní, herectví Michaela je více než nadprůměrné. Kravaťácké role mu jdou fantasticky a jeho práce s hlasem je strhující. Bohužel celková psychologická vazba snímku jaksi drhne a když Lyne neví kudy kam, nastrčí nám před nohy bílého králíka, nebo zábavný park. Závěrečná scéna jako již tradičně u takovýchto filmů velmi vyhypovaná a ne zrovna dobrá. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ačkoli už dlouhá léta ujíždím na Základním instinktu a Skandální odhalení si málokdy nechám ujít, Osudovou přitažlivost jsem míjela. První polovina je skvělá, estetika osmdesátek je v rozpuku, Glenn Close je neskutečně atraktivní a celé je to velmi vzrušující, ale druhá půlka najednou mění žánr a finále je jak špatný vtip. Čili pro představu, kde se vzala myšlenka obsazovat Douglase do sexy thrillerů, je setkání s Osudovou přitažlivostí klíčové, i když samostatný zážitek není úplně potěšením. ()

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama