Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Strašné! Najmä s ohľadom na to, že na podobnú tému by sa dala natočiť silná znepokojujúca psychošina, ktorá by zaliezla pod kožu a možno nás chlapov aj trochu vychovala. Ale scenár bol proste špatný, iné slovo na to nie je. A preboha, veď ja ani neviem, čo sa tam celé tie dve hodiny dialo (okrem toho, že hysterku bolo treba aj zastreliť, utopiť je takú mrchu málo) A Douglas ma upozornil na to, že vôbec nie je herec. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Na povrchu je Osudová přitažlivost plně dospělým (tématem i důsledností přístupu), řemeslně bezchybným (anti)romantickým thrillerem, ta pravá interpretační zábava ale začíná pod žánrovou maskou. Čeho se bojí finančně dobře zaopatřený yuppie právník, jemuž v životě zatím vše vycházelo podle plánu? Vražedného pohledu. Pohlcující vášně. Neodolatelného pokušení. Ženské sexuality. Iracionality nerespektující žádné logické nebo legislativní normy. Zosobněním jeho fobie je emancipovaná (tj. ekonomicky soběstačná), ale zároveň psychicky labilní žena. Feministka, jak si ji koncem 80. let mohli znejistělí američtí muži představovat. Ona ho svádí, ona je iniciativní, ona je nebezpečí. Nikoli manželka, která bez vytáček přijala svou patriarchátem přidělenou roli a která tak disponuje mocí potřebnou k opětovnému nastolení harmonie (přičemž závěrečným aktem jen plní svůj dřívější slib a stvrzuje mateřskou poslušnost). Happy end filmu je stejně falešný jako idyla mezi Danem a Alex (už v „oboupohlavnosti“ onoho jména je cosi záludného). Muž pozbyl své vyrovnanosti z úvodní scény. Nově jej děsí samotná idea ženství, jak ukazuje jeho úlek, když se k němu zezadu přiblíží vlastní manželka. To, co viděl v krajině za zrcadlem (bílý králík zde nechybí, třebaže dopadne trochu jinak než v Alence), a k čemu jej viděné přimělo (zvýšená agresivita, přehodnocení názoru na vztah mezi právem a morálkou), jej rozhodilo natrvalo. Rád bych viděl pokračování věnovanému tomu, jak se Dan ze svého post-feministického traumatu zotavuje (seriálový remake se o to snaží, ale ve výsledku dělá originálu i postavám medvědí službu). Takhle je problém navenek vyřešen a s netělesností zla, které je do protagonisty zaseto, se dále nepracuje. Pochybnosti zůstávají viset ve vzduchu, ale přímo zmíněny nejsou. Film tak vinou příliš jednoduchého řešení, které však bylo zvoleno až po nespokojených reakcích diváků na zkušební projekci, skutečně vyznívá šovinisticky. Tak jako tak představuje Osudová přitažlivost fascinující příklad obranné reakce mužů, jež po dílčích úspěších druhé vlny feminismu zavětřili ohrožení. 80% ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nuž Michael Douglas toho zviedol pred televíznymi obrazovkami na tony, lenže Glenn Close nie je žiadna Sharon Stone. A tak som len dumal, či ten Douglas fakt ľahne na všetko alebo mal len akútny šedý zákal. Pretože podviesť peknú, milú manželku s pani s vysokým čelom ako letisko, že ju ani účes Petra Nagyho nezakryje, to už fakt neviem, čo ho na tom vzrušovalo. Paradoxne dnes je Glenn Close stará pani, ktorá vyzerá sympatickejšie než kedykoľvek v mladosti. No tento film je napriek spomínaným atribútom veľmi dobrý. Nechýba mu posadnutosť, vášeň, thrillerové prvky. Také živočíšne herectvo, niečo šialené a zároveň tak pochopiteľné. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Kam čert nemůže nastrčí Glen Close. Tu bych nechtěl potkat na samotě u lesa ani ve dne natož v noci. Glen se do Majkla zakousla jak upír s blond trvalou, přisála jako přerostlé klíště. Banalitu příběhu spolehlivě přebíjí scénáristický mustr o predátorovi a oběti, který Hollywood vždy dokáže vytáhnout ze šuplíku na světlo a v nějaké obměně znova zručně zfilmovat._____Navíc nikdo neříká, že když je to banální, je to zároveň i nereálné. Pokud člověku náhodou ujedou nohy v nesprávné posteli, tak i v dosti mírnější podobně tohle může být hodně toxický proces… Ono je to vlastně horor ze života tahle ta tuctová historka, že… 70% Produkce: Paramount Pictures ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Lyne umí vytvořit dusnou erotickou atmosféru, ale to na celý film zdaleka nestačí. O psychopatce Glenn Close se nedozvíme prakticky nic. Její motivy, její minulost, důvod proč takto jedná - vůbec nic. Její postava je plochá, jako letištní ranvej, nemluvě o tom, že je vzhledově naprosto odpudivá, tudíž Douglasovy choutky působí silně nevěrohodně. A otázka vkusu to v tomto případě opravdu není. Dialogy jsou solidní, herectví Michaela je více než nadprůměrné. Kravaťácké role mu jdou fantasticky a jeho práce s hlasem je strhující. Bohužel celková psychologická vazba snímku jaksi drhne a když Lyne neví kudy kam, nastrčí nám před nohy bílého králíka, nebo zábavný park. Závěrečná scéna jako již tradičně u takovýchto filmů velmi vyhypovaná a ne zrovna dobrá. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (29)

  • Hoci snímka získala šesť nominácií na Oscara, nepremenila žiadnu. (ash99)
  • Glenn Close byla z natáčení poněkud nervózní. Byla domluvena s rekvizitářem, že jí bude každých 45 minut nosit květiny (konkrétně kopretiny), nicméně ke konci filmování už byla v pořádku. Dokonce řekla, že se nikdy do žádné role tak neponořila. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama