Reklama

Reklama

Lovci lvů

  • USA The Ghost and the Darkness (více)
Trailer

Obsahy(1)

Michael Douglas a Val Kilmer bojují s nebezpečnými zvířaty uprostřed africké přírody.
Stavební inženýr, plukovník John Henry Patterson přijímá od cynického podnikatele Beaumonta snad nejtěžší úkol svého života - stavbu železničního mostu ve východní Africe. Britové se tam snaží předstihnout německou a francouzskou konkurenci. Most má být postaven za pět měsíců. Za šest měsíců Patterson očekává narození dítěte, a tak chce být ve stejnou dobu doma. Při realizaci úkolu však nepřekonává jen stavební problémy, ale musí se dočasně proměnit v lovce lvů, kteří napadají domorodé dělníky. Proti záludnému páru krvelačných zvířat přezdívaných Duch a Temnota je téměř bezmocný. Dokončení železniční tratě do oblasti slonoviny je tak silně ohroženo. Patterson si proto na pomoc proti lvům přizve zkušeného lovce Charlese Remingtona...
Skutečnými událostmi inspirovaný dobrodružný film režiséra Stephena Hopkinse, jehož děj se se odehrává v roce 1896 ve Tsavu (dnešní Keni). Profesionálního lovce lvů Charlese Remingtona ztvárnil Michael Douglas (Honba za Klenotem Nilu, Skandální odhalení, Americký prezident). Neohroženého stavitele Pattersona si zahrál Val Kilmer (Přísně tajné, Top Gun). Američí filmaři úspěšně těží z nádherné a divoké africké přírody, natáčelo se v Jižní Africe v rezervaci Songimwelo Game v provincii Mpumalanga. Přitom bylo použito drezúrovaných lvů i jejich animatronických modelů. Velkou zásluhu na úspěchu snímku má uznávaný scenárista William Goldman (je podepsán například pod tituly Butch Cassidy a Sundance Kid, Všichni prezidentovi muži, Maratonec, Chaplin), který již ve scénáři dokázal příběhu vtisknout rafinované napětí. Kameru vedl proslulý kameraman Vilmos Zsigmond (Někdo se dívá, Nebeská brána).

Rok 1896. V tábore Tsavo vo východnej Afrike stavia britská vláda posledný úsek železničnej trate s dĺžkou 580 míľ z Mombassy k Viktóriinmu jazeru. Briti sa ponáhľajú, aby prekonali konkurenčné krajiny v získaní lukratívneho obchodu so slonovinou vo východnej Afrike, a na to je železnica nevyhnutná. Podplukovník Patterson (VAL KILMER) má postaviť most cez rieku Tsavo - záverečný úsek budovanej trate. Táto úloha sa však mení na nočnú moru. Tábor začnú prepadávať ľudožrútske levy, ktorí čiernych delníkov doslova decimujú. John sa musí vyučiť za lovca levov. Preto povolá skúseného lovca Charlesa Remingtona (MICHAEL DOUGLAS). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (308)

Cival 

všechny recenze uživatele

Nadprůměnrný snímek. Škoda, že zůstává tak trochu v ústraní. Už kvůli skvělým hereckým výkonům si to nezaslouží. Doufám, že to není poslední velká role Vala Kilmera ve filmu, který se objevil v naich kinech. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Skvělý dobrodružný film se vším co je třeba - nádhernou přírodou, pořádnou dávkou napětí a překvapení, výbornou hudbou Jerryho Goldsmithe, jinými slovy s perfektní atmosférou...a navrch se skvělým Michaelem Douglasem a zdatně sekundujícím Valem Kilmerem, který byť by měl být hlavním hrdinou, na mistra Remingtona opravdu nemá;) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nikterak originální námět drží nad vodou několik nadstandardně napínavých (i za cenu "zrady" na divákovi) sekvencí společně s (tehdy ještě) neselhávajícím Douglasem. Na amerických studiový film zaráží nelítosný přístup ke zvířatům. 70% Zajímavé komentáře: tron, Kaka, pjotr76 ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Bravurně zvládnutý dobrodružný snímek. Skvělá práce s kamerou a chvílemi takřka hororové scény s vlněním vysoké trávy a tušením lva, schovaného někde v ní, navíc za doprovodu podmanivé hudby. Určitě je to jeden z nejlepších filmů Vala Kilmera a i Michael Douglas se za něj nejspíše nebude stydět. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pro mě je takovej Val Kilmer herec. Nic víc. Možná umí, a dokonce hrál i v pro mě dobrých filmech, ale nikdy jsem si jeho ksicht nezapamatoval natolik, abych si na něj vzpomněl v konkrétním filmu. A Lovci lvů jsou na tom úplně stejně. Teda s tím rozdílem, že se do něj zamíchá vlasatej Douglas. Film jako samotnej možná zaujme, ale pak necelé dvě hodiny proplynou tak, že za pár dalších filmů už nevím, že jsem něco takového vůbec viděl. Teda, teď nemluvím jako ochránce zvířat. Bejt ochránce zvířat, tak u tohodle filmu probrečim půlku stopáže. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $55miliónovTržby USA $38,619,405Tržby Celosvetovo $75,000,000║ Tento dobrodružný film ma zakaždým zaujme, takže sa k nemu vždy rád vraciam, krásne prostredie, napätie, hudba a dobre vitipované obsadenie na čele s výborným Val Kilmerom. /90%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

No nevim, na to jaky mel tento film pochvalny recenze mi pripadal dost nudnej - vzhledem k tomu, ze je povazovany za dobrodruzny. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Výborný film díky: 1.přesvědčivým a strhujícím scénám s lidožravými lvy, 2.skvělé kameře, která v nás spolehlivě vyvolá napětí i při pohledu na vlnící se vysokou trávu, kde by se zabiják mohl schovávat, 3.díky slušnému Kilmerovi a výbornému Douglasovi, který zde ovšem hraje skutečně jen vedlejší roli, 4.krásné domorodé hudbě Jerryho Goldsmithe. Oscar za střih zvukových efektů. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Jerry Goldsmith: 1. Theme from the Ghost and the Darkness ,2. The Bridge ,3. Catch a Train ,4. Lions Attack ,5. First Time ,6. Starling's Death ,7. Lions Reign ,8. Preparations ,9. Remington's Death ,10. Prepare for Battle ,11. Final Attack ,12. Welcome to Tsavo ,13. Hamara Haath (Our Hand Unite) ,14. Dueling Chants, Pt. 1: "Jungal Bahar" ,15. Safari Ya Bamba ("Journey to Bamba") ,16. Terere Obande ,17. Iye Oyeha , ()

tron 

všechny recenze uživatele

„V našom žargóne sa tomu hovorí ´Mal výborný plán, ale trafili ho´. Dnes vás postrelili, priateľu. Je len na vás, či vstanete.“ Zbožňujem tento film. Krásna africká výprava pôsobí úžasne atmosféricky (i vďaka jedinečnej hudbe) napriek tomu, že africké scenérie sa mi vinou desiatok iných filmov (a seriálov) sprotivili. Desivé scény sú desivé napriek absencii explicitností (akože nie je to úplne rozprávka na dobrú noc, ale nečakajte ani gore festival); možno najlepšou hororovou scénou je votrelecky pôsobiaci prieskum brlohu. Nechýba dokonca ani humor, ktorý však skvele funguje a prekvapivo nenarúša celistvú, vážnu atmosféru (chlapské povedačky stenčujúceho sa loveckého tímu okolo nočnej vatry). Akcie je vcelku dosť a disponuje dravým tempom (viď. parádny detail, kedy bežia na stanicu a hádžu si pušky). Tým najlepším, čo výborne režírovaná snímka (inšpirovaná skutočnými udalosťami!) ponúka, sú ale až herecké výkony zlého chlapca Vala Kilmera (ktorý je ako pacifistický staviteľ mostov sympatický a perfektne zvláda hlavnú rolu) a predovšetkým jeden z najlepších výkonov Michaela Douglasa. Na scéne sa prvý raz objaví nečakane neskoro, ale má to svoj zmysel - akonáhle začne tempo jemne upadať a vravíte si, že je to síce dobrý film, ale už by možno aj mohol končiť, tak presne v tej chvíli fenomenálne na scénu nastúpi Douglas (v úlohe, ktorá v skutočnosti neexistovala, vymysleli si ju filmári... a urobili dobre) a rozpumpuje to tam. Mínusov je len pár (dosť wtf scéna s pascou v podobe opusteného vagónu). Viac v mojej recenzii na Studna.net: http://www.studna.net/reviews/773/ Kino Považan NMnV 1996 ()

movie 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek, ke kterému nemám slov. Režisér Hopkins vše ukočíroval bezvadně. Lvi jsou v jeho podání větší předátoři, než ti vesmírní lovci, které v Predatorovi 2 také kočíroval! ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Když jsem na to šel, čekal jsem jen další loveckej film, jak tlupa obtloustlejch maníků nasedne na slony a střílí po bezbranejch zvířatech. Ale není tomu tak a jak já vám byl nadšenej! Tohle je lov! Lov, kdy člověk neví, jestli náhodou není tím loveným on! Lov, kdy nejde jen o to, udržet pušku v klidu a vystřelit, ale být rychlejší a lepší, mít lepší reflexy a odvahu. Zabít, nebo být zabit. Prostě lov, jak ho dneska již nikdo nezná. Film je podle skutečnosti popsané v knize plukovníka Pattersona Lidojedi z Tsava, podle níž natočili ještě podle všeho nepříliš zdařilý film Bwana devil, který byl mimochodem prvním 3D filmem v historii a onedlouho později Zabijáky z Kilimandžára, oba již úplně zapomenuté snímky. Ovšem situace na Tsavu musela být výjimečná a brzy celosvětově známá. V roce 1945 se o ní třeba zmiňuje jiný lovec lidožravých šelem, tentokrát tygrů v Indii, Jim Corbett ve svých knihách vzpomínek na tyto lovy (sám zabil tucet lidojedů). Film je skvělým dobrodružstvím, pravděpodobně se velice blíží pravdě a skutečnému průběhu lovu na divoké lvy a tygry a na lidožravé lvy a tygry. Jen jistou drobnost tu neuvedli. Proč ti tygři vlastně zabíjeli lidi. Jsou na to dvě teorie. První, že měli špatné zuby. Zní to legračně, ale když šelma ztratí možnost lovit svou přirozenou kořist kvůli krutým bolestem zubů a zhnisaným dásním, přeorientuje se na něco snazšího, na člověka. Druhá, v té době v Tsavu řádil mor a k mrtvolám se lidé samozřejmě báli přiblížit a ani pohřbívání nebylo nijak kvalitní. Šelmy si mohly navyknout na tento pravidelný přísun snadného žrádla a když epidemie ustaly, pustily se do obstarávání potravy samy. Možná to byla kombinace obou dvou možností. Podobný způsob popisuje i Jim Corbett v příběhu o lidožravém leopardu z Rudraprajágu. Ale nikdy se nesetkal s lidojedem, který by se jím nestal kvůli nějakému zranění z minulosti, ať už od lidí a jejich nepřesných střel nebo jiných zvířat, obvykle dikobrazů. Mimochodem, víte, co se stalo s kůžema Ducha a Temnoty? Pattersonovic rodina je nejdřív používala asi třicet let jako předložku před krbem a potom je plukovník prodal do Chicagského muzea za 5000 dollarů. Tam je skutečně můžete vidět dodnes, jenže už jsou mnohem menší, protože se celý ty kůže zachránit nedaly. Původně měřili nějaký tři metry každej. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný film s mi nepříliš sympatickým Valem Kilmerem jakožto stavitelem železničního mostu a lovcem lvů (anticena Zlatá malina za nejhorší herecký výkon roku 1997) a výtečně hrajícím sympaťákem Michaelem Douglasem v roli - to neuhodnete - rovněž lovce lvů. Nadstandardně kvalitní film z něj dělá perfektní navození pocitu divoké Afriky před více než stoletím, bohatý kompars plný Afričanů a Indů a jasně vyjádřený strach a souboj s lidožravými lvy. Trailer: http://www.sms.cz/film/lovci_lvu/ukazka ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Úžasné. kamera skvělá, hudba krásná... po technické stráce skvěle zvládnuté, a Val Kilmer je Michaelu Douglasovi zcela rovnoceným soupeřem. A jak k čertu udělali ty lvy, protože jako triky to fakt nevypadalo... ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Lidé jim říkali Duch a Temnota. Říkali, že to nejsou lvi, ale duchové zemřelých kouzelníků. Pro jiné to byli ďáblové, jež měli bílým zabránit v ovládnutí světa. Nejspíš ano. Byli to ďáblové. Věděli, proč jdou do Tsava. Slovo Tsavo totiž znamená Místo krveprolití...... Na Lovcov levov nedám dopustiť. Parádny dobrodružný film s hororovou atmosférou. Levy, zvuky, hudba a herci - všetko na výbornú. V rámci "zvieracích hororov" absolútna špička žánru (Čeluste na suchu). Skvelý je aj ten pohľad na tú trávu, keď miesto plutvy žraloka vo vode tam vidieť chvost alebo hrivu leva. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Reklama

Reklama