Právě včas se vrací ze záhrobí Róza Riedlová, aby blahodárně zasáhla do života bázlivé Jany, plné pochybností o všem a hlavně o sobě samé. Je-li Róza, ta roztomilá starší dáma, vůbec nějaké strašidlo, pak rozhodně patří k těm nejlaskavějším, která se v našem světě pohybují. Jinak by se jí ani nemohlo podařit udělat tak skvělý pořádek v lidských vztazích nejen v rodině Jany a ve škole, ale všude tam, kde se objeví.
K televiznímu filmu podle stejnojmenné knížky rakouské spisovatelky CH. Nostlingerové napsaly scénář Jana Procházková a Halina Pawlowská. Podařilo se jim spolu s režisérem J. Hyklem a účinkujícími - I. Janžurovou, M. Donutilem, J. Paulovou, J. Ornestem, K. Pospíšilovou a dalšími - vytvořit přitažlivý komediální příběh, který získal ocenění doma i v zahraničí. V roce 1995 v Montevideu jej porota vyznamenala jako nejlepší film pro děti, v roce 1994 na Festivalu Oty Hofmana v Ostrově dostal 1. cenu v kategorii filmů pro děti a cena nejsympatičtějšímu dospělému herce připadla Ivě Janžurové za roli Rózy. V těchto dnech slaví herečka významné narozeniny a k nim "Rózu, strážné strašidlo" uvádíme spolu s gratulací a díky za všechny role v pohádkách i pořadech pro děti, kterými nás po léta Iva Janžurová těší. (oficiální text distributora)
LiVentura
Zábavná pohádka s "Janžurkou"..milé :-))(11.7.2010)
duklak2
Tento film si už skoro nepamatuju, ale vím, že kdysi dávno jsem ho viděl. Příběh je zajímavý. Trochu se mi vybavuje hudba, která uspávala. Tato pohádka se moc nepovedla a proto hodnotím horšími dvěmi hvězdami.(7.2.2010)
Mariin
Místy vtipný, místy sarkastický, místy chucpe drzý postmoderní pohádkový příběh, vlastně jakási novopohanská aluze na Anděla Strážného, jehož zde nahrazuje hodné osobní "Strašidlo". Nejvtïpnější bylo zkarikování povolání rodičů - psychiatra a psycholožky, jinak na tomto díle neshledávám nic kvalitního.(31.8.2008)
veronikav
Napoprvé se mi to nelíbilo ... ale jooo , má to něco do sebe :-)(21.1.2011)
cariada
Na půl pohádková komedie, která se moc nepovedla. Pár dobrých vtipů, ale jinak nezáživná nuda.(2.1.2010)
U.Tarare
odpad!Tak tahle blbou pohádku jsem dlouho neviděl. Kdyby bylo po mém, po minutě bych to ihned přepnul. Bohužel nebylo, a tak jsem jí viděl celou a každá další viděná minuta mě utvrdila v tom, že tomuhle fekálu musím dát odpad!(2.1.2010)
misa_laska
Pěkný film pro dětské publikum. Mě se líbili rodiče - maminka psycholožka a tatínek psychiatr a jejich vtipné rozhovory a reakce a "demence z povolání" :D(5.9.2008)
xylofonka
Za dva celkem podařené vtipy, ale jinak ODPAD!(11.7.2010)
rakovnik
Jak chutná žulová kostka? Dozvíte se v této moderní "pohádce".(17.1.2012)
Spike86
Vcelku vtipný TV film pro děti s dobrým hereckým obsazením. 67%(11.7.2010)
offlineman
odpad!No jo, vždyť tomu psala scénář Halina......(23.8.2011)