Reklama

Reklama

Elektrický nůž

(TV film)

Obsahy(1)

Ve hře Elektrický nůž se střetávají dva muži, kteří k sobě mají daleko věkem, životní zkušeností i názorem na dosud nepotrestanou vinu, spojenou s brutálními praktikami někdejší Státní bezpečnosti. Mohou viníci rafinovaně uniknout soudu? Mohou donekonečna oddalovat své potrestání? Anebo je nutné vzít spravednost do vlastnich rukou a nahradit váhavou justici? Hra dovádí do krajních důsledků konflikt těchto protikladných postojů a zároveň nenormální situaci, která přetrvává i v naší době po pádu totalitního režimu. Jde o téma stále velmi aktuální, jenž v sobě nese silnou historickou reflexi o vyrovnání či spíše nevyrovnání se s komunistickou minulostí. Přidalova televizní hra o vině a pomstě není žádnou agitkou ani politickou moralitou, spíše tragikomickým zamyšlením s varovnou pointou, že v době - naší době, kdy nejsou důsledně právní cestou přešetřeny a soudně ošetřeny přečiny z doby komunistického režimu, může se pak snaha a úsilí jednotlivce o nápravu křivdy zvrhnout v nenormální situaci a vše dobře míněné se pak může vymknout z ruky - což je případ Elektrického nože, kdy mladý muž, příbuzný jednoho z vězňů, které starý Brož kdysi mučil elektrickým nožem a zničil jim zdraví, chce bývalého vyšetřovatele alespoň vystrašit, ale nakonec na tuto "nenormální situaci" doplatí sám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Několik hodin jsme měl za učitele překladatele A. Přidala, co napsal scenář k tomuhle televiznímu filmu. jedná se o něco tak odpudivého, že bych to rád viděl někdy ještě jednou, abych se po čase ujistil, že A. Přidal viděl démony tam, kde tak často vidět nejsou... ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Vynikající zeitstück o (ne)ochotě současné společnosti řešit zločiny minulosti, o neschopnosti zločinců pochopit hloubku svého zločinu, o morální problematičnosti osobní msty.. Sice lehce slabší než rozhlasové zpracování (Petr Haničinec a Ivan Řezáč), ale pořád vynikající text se silnou výpovědí. - Režie Antonín Přidal. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama