Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Slovensku vzniklo vícero ohlédnutí do neblahé minulosti Slovenského štátu (za všechny připomínám aspoň Obchod na korze) - i nyní převažuje tragikomické ladění v pohledu na rodinu, kde se pokrytectví natolik rozmohlo, že potlačilo svědomí, morálku i lásku. Předkládanou výpověď však považuji za zbytečně šroubovanou i chtěnou, neboť závažná dilemata zplošťuje a vtěsnává do trapně výsměšných výjevů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Satirické drama. 1)  K násilným přesunům majetku docházelo v těchto končinách v minulém století skoro pořád. Začalo to vznikem Československa, účtováním s Rakouskem, pokračovalo pozemkovou reformou a obecně účtováním se šlechtou, pak přišlo zabrání Sudet a přesuny obyvatelstva, dále Protektorát a oloupení Židů, rok 1945 znamenal odsun Němců, 1948 a následující léta rozsáhlé znárodňování a naopak rok 1989 a následující léta zase rozsáhlá privatizace na etapy. Na Slovensku navíc přibylo specifikum Slovenského štátu s arizací, posléze okupovaného Němci a po roce 1993 vznik samostatného Slovenska. Trochu moc na tři generace._____ 2)  Z filmu mám pocit televizní inscenace._____  3)  Pachuť ideologické propagandy cítím i teď, po dvou týdnech od zhlédnutí._____ 4)  Zaujali mě 23letý Tibor Vokoun (mladý pán Cyro Šubík) a 27letý Ján Greššo (Cyrův levicový kamarád Ivan). ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nu, nebylo to až tak špatné. Pár scének mimo hlavní děj, ale nevadily. Mírně nadprůměrný film. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

U mene znamych filmu, hlavne tech ceskoslovenskych mam nekdy pocit, ze jej mnozi hodnotici ani nevideli... Velmi zdarily film o cerne minulosti Slovenskeho statu a vyobrazeni chamtivosti, pokrytectvi, hlouposti tzv. novych slovenskych obcanu. Bez zbytecne oslavy socialismu a patosu. Herecke vykony jen prumerne. Samozrejme nedosahuje kvalit a atmosfery Obchodu na korze, ale film zcela jiste stoji za pozornost. ()

jakoby 

všechny recenze uživatele

Nudny film , kde cesti herci mluvi slovensky, neco se zazpiva , micha se do toho politika a plane se keca a buduje lepsi budoucnost pro chude lidi.Snad jen Kveta Fialova je ozdobou tohoto filmu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Podceňovaný snímok Jána Lacka, ktorý v minulosti mnohokrát dokázal, že vie natočiť komédiu a dokázal to i teraz. Jeho tragikomické videnie Slovenského štátu je politicky korektné, vážne v zobrazení doby a silno satirické v pranierovaní vlastností človeka. Na príbehu zbožného malomeštiaka, ktorý postupne zdegradoval svoje pozitívne vlastnosti získaním vysokého mocenského postavenia vtedajšieho režimu, poukázal bez zbytočných odbočiek ( a socialistických moralizovaní ) rozklad človeka. Na hlavnej postave si perfektne zgustol poľský herec Mieczyslaw Czechowicz ( nahovoril ho Eduard Bindas ). Tretí komentár. ()

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie prebiehalo v nasledovných lokalitách: Nitra, Stupava, Bratislava, Veszprém a Székesfehervár. (dyfur)

Reklama

Reklama