Reklama

Reklama

Detektiv Martin Tomsa

(seriál)
Česko, (1994–1998), 20 h 57 min (Minutáž: 58–83 min)

Hrají:

Marek Vašut, Michal Dlouhý, David Matásek, Petra Jungmanová, Jan Zvoník, Martin Havelka, Erik Pardus, Kateřina Brožová, Jiří Pomeje, Jiří Schwarz, Sabina Laurinová, Svatopluk Skopal, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Epizody(18)

Cyklus Detektiv Martin Tomsa připravila brněnská Tvůrčí skupina Josefa Souchopa a Dariny Levové. Cyklus o soukromém detektivovi se začal realizovat už na přelomu let 1992/93. Velký podíl na jeho vzniku měly četné dopisy od diváků, kteří chtěli na televizní obrazovce opět vidět české prostředí, české herce a české příběhy ze současnosti, které velmi dobře znají. Také nám šlo o to, přinést na obrazovku relaxačně příjemný a odpočinkový cyklus, v němž by hlavní roli hrál oblíbený český herec, vzpomíná na samotné začátky dramaturg Josef Souchop, který je zároveň i autorem několika scénářů. Kandidátů na hlavní roli soukromého detektiva bylo více. Nakonec byl postupným výběrem obsazen populární Marek Vašut, který je nejenom dobrým hercem s profesionálním přístupem, ale splňoval i náročné požadavky, které byly na detektiva kladeny. A že o nebezpečné situace v jednotlivých epizodách odvysílaných v minulých letech nebyla nouze. Zajímavostí jistě je, že se Marek Vašut, občas i přes velké riziko, nenechává zastupovat profesionálním kaskadérem. Lituje jen, že nebezpečných scén nebylo ve scénářích daleko víc. Seriál by to určitě daleko více zatraktivnilo, dodává. Role Martina Tomsy mu byla blízká a říkal, že ji dělá rád. Detektiv Martin Tomsa byla zároveň jeho první několikaletá role.
Děj jednotlivých příběhů je zasazen do Brna a jeho blízkého okolí. Unikne-li divákovi jeden díl, neztrácí přehled o ději, protože se nejedná o klasický seriál. Jednotlivé příběhy jsou totiž uzavřené a nenavazují na sebe.
Autoři scénářů se inspirovali nejen skutečnými událostmi, ale i všeobecnými kriminálními zkušenostmi. Na rozdíl od reálného života ale v televizních příbězích dopadne téměř všechno dobře a lumpové jsou potrestáni. Při na práci na scénářích byla důležitá i spolupráce s odbornými poradci, kteří znají zvyklosti galerky, její přemýšlení, reakci, řeč. Znají postupy policie i pravomoci soukromého detektiva.
Natočeno bylo celkem 18 příběhů Detektiva Martina Tomsy. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Devadesátá léta to popisuje celkem dobře. Některé díly jsou opravdu kvalitní. Z těch, co mám v živé paměti, považuji za nejlepší tyto: Případ Anděla, Bílá past, Tónina smrti (čtyři hvězdičky), následují více či méně průměrné epizody (Bratři, Tabatěrka, Zlatá klec, Osudná nadílka, Krutá daň omylu, Veronika, Osamělá), podprůměrné jsou epizody Zimmer frei a Camel story. Celkem nechápu, proč ČT nikdy nezopakovala výrazné díly (Vykání psovi, Flek na hru, Nechte maličkých - tento prý po premiéře kritizoval Vladimír Železný, tehdejší ředitel Novy...). Zbývající díly si vůbec nevybavuji (Lambada, Vůně peněz, Kdo unesl Marthu M?). Mimochodem všechny díly ČT samozřejmě vysílala, ale reprízovala jich pouze devět a nedávno další tři. Text v sekci zajímavosti (že devět dílů televize vůbec neodvysílala) není pravdivý. Ještě dodávám, že celý seriál minimálně jednou vysílala slovenská televize (tuším Markíza). Seriál je neprávem až přespříliš kritizován, ve skutečnosti i řada dnešních kriminálních a detektivních seriálů není ani na úrovni Tomsy. Kolikrát např. opakovali v televizi Big Bena, dříve Wolfův revír, případně naše seriály jako Hříšní lidé města brněnského apod. Viděl jsem první řadu Policie Modrava a celková úroveň tohoto seriálu je o poznání horší než v případě Detektiva Martina Tomsy. ()

Lukoye 

všechny recenze uživatele

Tak tohle miluju. Málem jsem u toho zemřel smíchy.Amatéský způsob natoční i zahrání vám zamlží čočky u brýlí. Vašutovi prostě tvrďáci nejdou, ale nejdou mu do té míry, že se zařazuje do síně slávy mezi nejlépe nejhůře zahrané role. Moje oblíbená scéna je, kdy vyslíchá stařenku na vozíku, a jedná s ní ve stylu brooklynských překupníků drog. ()

Reklama

Přemek 

všechny recenze uživatele

Peklo nad Brnem. Mám k tomuto dílku osobní vzpomínku - statoval jsem hned na začátku dílu "Únos zpěvačky", joj, jaká to byla zábava, uvolnit se ze školy aspoň na jeden den... Zora Jandová si tehdy během natáčení stěžovala, že ji nenechali zpívat píseň, kterou pro ni do seriálu napsal manžel Vladimír Merta, ovšem pan režisér Matějka si prosadil pekelný song "Proud, proud hodin pádí / proud, proud máme rádi / proud, proud a žádnej línej kout", což mu asi evokovalo představu toho, jak se "dnes" asi mládež baví... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, že tento cyklus není příliš dobře hodnocen, dávám téměř plné hodnocení. Na sérii příběhů soukromého detektiva Martina Tomsy mě zaujalo hned několik věcí. Líbí se mi prostředí - Brno, postavy - Marek Vašut, samotné příběhy,Škoda Favorit a také to, že se jedná o počin, který ukazuje případy z moderní doby. Nehodnotím z hlediska kriminalistického (reálnost vyšetřování, atd.), režie a hereckých výkonů. Nerozumím tomu, tak proto jsem bral v úvahu jen mé osobní pocity. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem bral jako recesistickou parodii na vážnou detektivku s názvem "Detektiv Marek Vašut", abych to přežil. Ona by jinak většinu dílů nešla ani zoufalstvím dokoukat a některé díly svou hrozností už ani nebaví jako recese. Herecké obsazení vedlejších rolí občas pobaví a pomůže přežít, např. dvojka Žilková a vlasatý feťák Bareš se slušnou stíhou, svůdnice Brožová mydlící starou doktorku ve sprše, Pomeje jako rozmazlený podnikatelský synáček nebo Jan Potměšil jako dement na vozíku. :-) Tvůrci ale brali očividně seriál smrtelně vážně, aniž by byli schopni zaregistrovat, že příběh a děj je strašná trapárna, podtržená vrcholně nevhodnou hudbou. Pro pobavení bych doporučoval díly Bílá past a Tabatěrka, trochu temnější (ale přesto stále směšný) je díl Veronika, těmhle dílům dávám za tři, zbytku za dvě. Jinak už záleží na vašem masochismu. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Jaroslav Rava si zahrál ve dvou epizodách seriálu a pokaždé ztvárnil jinou postavu. V epizodě Zlatá klec si zahrál svědka - železničáře Hory, jak je psáno v závěrečných titulcích, ale oslovovaného kriminalistou Součkem (Martin Havelka) „pane Rava“, přičemž kamera nahlédla i do jeho skutečného občasnkého průkazu. V epizodě Bratři (1998) hrál otce bratrů Zachových. (Ganglion)
  • Při jedné honičce po střechách se Marek Vašut propadl skrze střešní tašky až na půdu. Považuje za velké štěstí že se mu nic nestalo. (sator)
  • Marek Vašut (Martin Tomsa) uvedl, že seriál natáčel rád i nerad. Zlobila ho velmi kolísavá úroveň scénářů. (Jirka85)

Reklama

Reklama