Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podivuhodný a tajuplný svět se divákům otevírá v pohádkovém příběhu Zvědavý osel. Tvůrci se obrátili k látce oblíbené už téměř po dvě tisíciletí. Starořímský spisovatel Lucius Apuleius zásluhou své knížky "Proměny aneb Zlatý osel" nezůstal pouhým pojmem z učebnic. Vypráví o mladíkovi, kterého zvědavost a osudový omyl proměnily v osla. Zatímco hrdina zoufá a neví, jak se vrátit do lidské podoby, my můžeme jeho očima pozorovat společnost, která ho obklopuje... Televizní pohádka scenáristy Jiřího Bednáře a režiséra Františka Filipa střídá dramatické napětí s komickými chvílemi. Znamenitým představitelem hlavní role – tajemnými kouzly ohrožovaného římského mladíka Lucia – se stal herec Ondřej Vetchý. Spolu s ním se můžeme vydat na pohádkovou cestu do časů, kdy byl náš letopočet ještě velmi mladý. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Neobvyklá látka - zvlášť je-li dobře zvládnuta jako v tomto případě - vyvolává v těch, kdo na "antická specifika" nejsou zvyklí, zřejmě pochopitelnou nejistotu a zmatek. To, co se za normálních okolností jeví jako výrazný zápor filmové (televizní) řeči, je v tomto případě její normální součástí; slovní projev hraje v antické látce významnou úlohu. Totéž platí i o téměř divadelní režii; ani tady nebylo mnoho na vybranou. Nezávisle na tom, nač jsem upozornil, se Filip osvědčil jako špičkový televizní tvůrce a pro diváky připravil minimálně neobvyklý zážitek. Ondřej Vetchý se v neobvyklé roli prezentoval jako schopný vyzrálý herec širokého záběru a ani ostatní výkony nezapadly do očekávatelné rutiny. Jedno z klíčových děl římské antické literatury se i po staletích jeví jako vyvážené a zajímavé. Poznání evropských kořenů vždy osvěží a povzbudí. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Příběh z období starořímské antiky podle románu spisovatele Lucia Apuleia "Proměny čili Zlatý osel" (2. stol.); není to typická pohádka. Hlavní postavou je mladík Lucius, který se nechtěně promění v osla a může tak poznávat lidi takové, jací jsou. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Na poprvé si z mladíka vystřelili, je tedy překvapivé, že podruhé uvěřil a nezkrotil svou zvědavost. Lucius ale jako osel neměl moc šancí poznat skutečné povahy lidí. Hlavně totiž poznal lupiče. Za Pravda, vyprávění příběhu působí trochu zmateně, jelikož sám mladík se stává i vypravěčem a obrací se k divákovi. Možná, kdyby bylo v pohádce víc moudrosti a závěrečného poučení, které nacházíme třeba v Ezopových bajkách, šel bych s hodnocením výš. ()

Aethra 

všechny recenze uživatele

Příběh a zejména antická stylizace je něco, co bychom od hodinové TV pohádky zřejmě nečekali. Je škoda, že právě omezený prostor a prostředky měly za následek to, že tento film většinou vzbuzuje spíše úsměšek či pobavení. Přesto Zvědavý osel je rozhodně zajímavým dílkem, nemluvě o tradičně skvělém Ondřeji Vetchém. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Režisér František Filip ve stejném roce natočil se stejnou ústřední dvojicí podobně netradiční příběh - Ptačí král . Souhlasím se sportovcem, že herecký výkon Ondřeje Vetchého je ukázkový (vypravěč, poutník, osel), ovšem zarámování příběhu do snu, v němž se prolínají tři různé historky, mi přišlo laciné a místy nesrozumitelné. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama