Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Všichni ji chtějí, ale ... Hořce úsměvný pohled na začátek životní kariéry mladé učitelky, natočený podle prvního scénáře Haliny Pawlowské, který napsala ještě za svých studií. (oficiální text distributora)

Videa (1)

TV spot

Recenze (50)

Lykos 

všechny recenze uživatele

Jsou tu slušné momenty, ale reakce některých postav jsou pro mě nepochopitelné. Kdyby to byla nějaká crazy komedie, tak bych se nad tím nepozastavovala, ale ono to mělo být asi spíše realistické dílko, no a to se teda na mě nezlobte, vy, co tu chválíte Halinu, za "jako ze života", ale to teda rozhodně ne! Nicméně se to dalo odkoukat a pohled na Přeučila v síťovaném tílku s dírou mě bude budit ze spaní ještě hodně dlouho. Ovšem na druhou stranu, co to tam předváděl Luťanský, to mi hlava nebere. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jo jo, když je žena náročná a odmítá jednoho nápadníka za druhým, ať se nediví, že pak musí sama doma zahánět chmury žrádlem. Přitom se kolem ní ženiši jen točili, pravda, občas trochu postarší a oslizlí (Krška), nebo poněkud nesmělí a divní (Jelínek v pro něj nezvyklé roli), popř. fešáci, ale zadaní (Kratina) ale kdyby přivřela obě oči, určitě by se přes ty maličkosti hravě přenesla a mohla být šťastná. Jinak fakt nevím, co maj lidi proti Cikánům... jak hezky film ukázal, nejenže zdarma opraví rozbité okno, ale ještě k tomu pěkně od podlahy zahrají! ()

Reklama

Ronee 

všechny recenze uživatele

Pre mňa rozhodne prekvapenie. Film ma bavil, na začiatku som sa príliš nesústredila, ale normálne ma priklincoval k sedadlu a ja som si len uvedomila, že som "zažratá" do deja. (Ten moment nastal, keď si Eva varila na večeru dve vajíčka a dva chleby, z toho jeden potom radšej odložila, kvôli kalóriám). A bola učiteľka. Celkom jej to išlo. Zdalo sa, že s tými deckami to aj vie. Len ten svoj život si nejako nevedela usporiadať. Jednoznačne tam bola absencia chlapa v jej živote, o čom ju presviedčalo najmä okolie, tak niektoré veci urobila zo zúfalstva....Tiež som tam videla podobnosť s autorkou scenára Halinou Pavlovskou, dokonca herečka bola typovo podobná. Toto mi celý film behalo mysľou. Že ako to tá Halina napísala...ako o sebe. Tiež som vnímala (ako je niekde tu nižšie spomenuté), že sa Eva trocha nudí...ale to nevyplýva z režimu, ale z toho, že ona sama taký život viedla. Spoločnosť okolo nej ju akoby nechápala, nevedela sa tak baviť ako oni, ona pôsobila tak intelektuálne v porovnaní napr. s jej susedou...ako je možné vidieť v scéne, keď recituje poéziu v škole. A vlastne to bola taká smutná komédia...zaujímavá kombinácia. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní komedie vyprávějící o začátku kariéry mladé učitelky Evy Šebkové, žijící sama v malé garsonce na pražském sídlišti. Film vznikl podle prvního a hned velmi kvalitního scénáře tehdy ještě neznámé H. Pawlowské. Do role hlavní představitelky sympatické a inteligentní učitelky domněle trpící nadváhou byla velice vhodně obsazena J. Bartošová, která se mi jeví jako velmi zajímavý herecký úkaz, neboť se v její osobě spojuje atraktivní vzhled, klidné, zdrženlivé a nezaměnitelné mírně melancholické vystupování před kamerou, což způsobilo, že především pozitivní projev této bývalé herečky přináší divákovi příjemný dojem z tohoto snímku. Hlavní postava se nenásilně snaží najít vhodného životního partnera, avšak veškeré její snahy končí neúspěchem, neboť naráží na samé exoty a zkrachovalce (slizký soused J. Přeučil, školník V. Krška, pojišťovák R. Jelínek, neznámý slovenský opilec). V hlavní dramatické složce jinak oddechového a vtipného snímku se stává obětí nepěkné hry ženatého souseda V. Kratiny a v momentě, kdy u ní po tomto bolestivém zážitku nastává krize, přichází konečně na scénu vhodný protějšek. Taktéž Evin styl výuky, jež ve snímku vnímám jako okrajovou záležitost, nejen potvrdil její spravedlivý, chápavý a přátelský charakter, ale získal si i přízeň a autoritu nenásilnou a přirozenou formou u svých pubertálních žáků. Kromě postavy bezcitného studenta konzervatoře se V. Kratina hudebně a pěvecky postaral o ústřední píseň, která se ve snímku J. Vošmikové objevila. V ženských rolích se objevila J. Dítětová jako Evina maminka, ředitelka školy M. Dvorská, sousedka V. Jeníková či pomatená kantorská kolegyně K. Fialová. V dalších rolích mě zaujal rozumný domovník J. Vozáb či zákeřný a mstivý číšník J. Kodet. Komedie, v níž je mladá žena zejména svojí matkou za každou cenu tlačena do vdavek, na mě zapůsobila velmi příjemným dojmem a domnívám se, že i díky mnoha vtipným okamžikům si mohu dovolit hodnotit tento film lépe než průměrně. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Co se týká doby post-studentské, kdy na vás čekají už jen samá pozitiva a sociální jistoty, je zajímavou náhodou, že tohle přišlo ve stejný rok jako Kachyňovo podobně laděné Fandy, ó Fandy. Šílené normalizační reálie, které stále probouzejí v některých lidech naivní nostalgii, obklopují soubor obskurních postav (na tomto poli bezesporu vládnou pracovité trio tapetářů či Přeučilův sexuální loudil René) a slouží jako kulisa hořkosladkého entrée do pracovního i milostného života. Mastná tlapa Haliny je poměrně znatelná.. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama