Zkouška pilota Pirxe

Sci-Fi / Drama

Polsko / Sovětský svaz / Estonsko, 1979, 104 min

Marek Piestrak

Arvo Pärt

Děj sám o sobě je velmi zajímavý, avšak pro mě jako nežrouta sci-fi žánru ne natolik, abych jej docenila tolik, kolik bych měla, přesto si mě ale film svým způsobem získal, herci byli výborní, líbila se mi potemnělá hudba. Na film jsem se dívala v originále bez titulků. Nejvíce mě zaujaly animované sekvence.(26.7.2009)

Shlédnutím závěrečné scény s robotovýma přervanýma rukama, z nichž čouhají hadice a kabely, jsem si v dětství zadělal na slušnou porci nočních můr.(13.7.2007)

Jako mnoho dalších hodnotitelů lituji, že jsem ten film neviděl coby malé dítě, protože by na mě pravděpodobně mocně zapůsobil. Dnes se nepoznamenaný člověk spíš pousměje nad bídnými triky a ponudí při dlouhé expozici, která předchází samotnému letu do vesmíru. Proti výtkam však stojí jedno velké ALE, a tím je samotný příběh. Všechny dialogy jsou tak dobře napsané (kultivovaně, sofistikovaně, vědecky - prostě Lemovsky!), že dávají na závady spíš technicékho rázu lehce zapomenout. V době, kdy jsou science fiction filmy spíš přehlídkou zvláštních efektů, působí myšlenkově náročnější film značně osvěžuícím dojmem.(14.2.2010)

...........uz jen proto, ze se ceskoslovenska kinematografie nezmohla ani v jednom jedinem pripade na sci-fi takoveho rozsahu jako v Testu pilota Pirksa.., a prezravala nas nesmysly typu Akce Bororo aj..... nedovolim si hodnotit toto sympaticky skromne dilko mene nez ctyrma*....rad uvitam v mem playeru dalsi Piestrakovy pociny, tato raritka stala za to.(29.8.2008)

• anderson

ČESKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 (český okruh) = 14.7.1985 (17.2.2011)(17.2.2011)

Vzhledem k omezenému rozpočtu je to velice povedený snímek. Piestrak vrámci možností vytvořil naprosté maximum. Vyprávění, kamera a hudba vévodí tomuto snímku. Ještě zmíním, že vnitřek lodi je velice pěkně udělaný, tam se úsporná opatření vůbec neprojevila. Jinak by mě zajímala jedna věc, kde natočili ty jezdící schody? Jestli to někdo víte, tak mi napište.(29.8.2008)

Dějem se sice nejedná o klasické sci-fi, nicméně podívaná to byla výborná. Připomnělo mi to i epizodu z Krajních mezí. Je to už druhý Piestrakův film, který mě zaujal. Podobní herci vystupovali o osm let později v Kletbě. Všiml jsem si, že si filmaři oblíbili kovové schránky. Jednu totiž v Kletbě použili pro převoz mimozemského genetického kódu. Sergiej Desnitski jako Pirx je neohroženou postavou, jeho role se mi vážně líbila, stejně jako psychologická zápletka, která je sice teď trochu naivní, ale v době vzniku to byl horor. Pro děti i prý noční můra. Vynikající počin, estonsko-polský, který by si zasloužil svou reprízu v televizi.(11.6.2008)

Velmi povedené zpracování jinak ve filmovém světě opomenutého génia Stanislawa Lema. Scénář se díky jedinečné předloze musel psát sám a na dobu svého vzniku vyniká technickým zpracováním. Je vidět, že tvůrci z východního bloku se seč mohli snažili ukázat, že i za železnou oponou umí natočit sci-fi západního střihu.(6.3.2010)

Lemův povídkový základ je sále nosný, ale zpracování bohužel už notně nahlodal zub času...Zvláště, když si jeden uvědomí, že z té doby pochází i Scottův Vetřelec, který je i po formální stránce stále funkční a nesmrtelný...(19.5.2011)

Na tenhle film jsme vyrazili kdysi do kina se starším bráchou a vzpomínky na zajímavé triky ve mě přetrvaly dodnes. Nedávno jsem znovu shlédl na dvd a myslím, že se jedná o jednu z nejlepších SF té doby. Samozřejmě triky jsou z dnešního pohledu zastaralé a pro mládež odkojenou digitalizací mohou působit až směšně, ale v roce 1978 to byla naprostá bomba. Velmi přesvědčivý byl výkon sovětského herce Alexandra Kajdanovského (Stalker) v roli neurochirurga Nowaka. Slušný výkon předvedl také Sergej Desnitskij v hlavní roli, byť při čtení mých oblíbených povídek o pilotu Pirxovi (Stanislav Lem) si moje fantazie představovala přeci jen jinou postavu. Co mi dnes vadilo při shlednutí nejvíc, byla výstroj a výzbroj Pirxe a Michala jako horolezců, jistě nebyl problém v roce 1978 sehnat dva pořádné kletry, mačky atd. Samozřejmě, film byl myšlen jako psychologické drama a také tak působí, ale přesto je škoda drobných nedbalostí, které film zbytečně devalvují. To Iolaos-- A co naše IKarie XB? Vždyť to je SF film, který předběhl dobu a to nemluvím o Zemanových počinech. Já bych zase české filmaře tak přísně neodsuzoval(28.8.2008)

Stará dobrá klasika, tímto alespoň bylo možné čas od času jít za bolševika do kina. Plně si pamatuji jak jsem se těšil po té co jsem hltal Lemovi knihy a stál na ně 4hodinovou frontu před knižním klubem. Co naplat hodně kouzla vyprchalo a socialistický rukopis je o to více poznat.(4.12.2008)

Opravdu pěkná sci-fi, skoro se mrzím že jsem ji neviděl jako dítě a přišel tak o svou porci, již zmiňovaných, nočních můr :). V porovnání se Solaris od Tarkovskiho je příběh trošku jednoduchý, ale v porovnání s remakem Solaris od Soderberga je to stále slušná podívaná, interiér lodi je zvládnutý opravdu skvěle. Co trošku pokulhává jsou záběry z vesmíru (hlavně velmi nedokonalá animace asteroidů, model kosmoletu letícího na nitích bych přežil, i když by tehdy jistě bylo možné udělat to o kus lépe). Dokážu si představit povedený remake, kde by byly vesmírné scény předělané pomocí moderní CG.(8.10.2008)

Nevadí mi, že v každej sekunde je cítiť že je to natočené za komunizmu. Nevadia mi ani tie otrasné efekty (to sa ani nedá nazvať efektmi), čo mi ale vadí je že ako náhle sa príbeh ako tak rozbehne tak aj skončí, a to zničí celý dojem z inak veľmi zaujímavého námetu. Chcelo by to poriadny REMAKE!(7.6.2010)

Tohle je film, který ve mě zanechal opravdu nesmazatelnou stopu. Přesně jak píše Crocuta, ty dráty čouhající z přervaných rukou jsem měl v paměti pěkně dlouho! Vím, že proti Vetřelci je to čaj, ale já to viděl ve svých jedenácti a moje otrlost se s otrlostí dnešních dětí nedala srovnat.(6.4.2009)

Ano, dětskou noční můrou jsou dráty z rukou dodnes, ale daleko silněji mě mrazí ze závěrečného podání ruky a jizvy...Na svou dobu a místo vzniku, excelentní!(4.10.2009)

Humanoidi promíchaní s lidmi, morálka, vypjaté situace, otevřený závěr. Přesto, že to není klasický Lem, je to velmi dobré a je to jedno z nejlepších sci-fi z té doby. Kamera a hudba taktéž super, triky jsou dosti obstarožní, ale nehrají v tomto filmu tak velkou roli.(5.12.2009)

• Pitryx

Nikdy jsem se neprokousal složitostí knih Stanislava Lema. Tenhle typ sci – fi není moje parketa. V případě tohoto snímku je to totéž. Druhá půle filmu je prostě děs, kde jen posloucháme řeči, kdo je a není co. Takže jsem se nemohl dočkat konce. Efekty jsou poplatné své době, je jich tam stejně jen pár. V dnešní době snímek již nemá co vizuálně sdělit. Na podobné téma byly natočeny lepší věci. Nechápu, proč jsem na tento snímek jako mladý byl asi třikrát. No, ale zase to bylo lepší než VLČICE téhož režiséra.Budiž dána autorům snímku z velké milosti a z mé nostalgie hvězda. CI 01082010 93389442(14.12.2010)

Na tento film jsem kdysi stál frontu na lístek, abych jej jako velký fanoušek scifi viděl a z filmu si bohužel dnes pamatuji pouze přetržené ruce androida... Tento film bych moc rád získal do své scifi filmotéky, protože se jedná o jeden z kultovních snímků té doby...(10.3.2011)

Dávám 4 hvězdy. Filmu by se dalo ledacos vytknout po stránce technické, vizuální, ale...ač nejsem fandou SF a je to pro mně okrajový žánr, Stanislaw Lem napsal dílko, které fascinuje zcela jednoduchou a podle mně nádhernou myšlenkou - že totiž člověk může být silný i svojí slabostí a nedostatečností. Onen dokonalý android, který má dokázat svoji převahu nad lidmi a v krizové situaci vydržet, zatímco všichni lidé na palubě zahynou není naprogramován na jediné - na Pirxovo váhání, nejistotu a neschopnost v daném momentu vydat povel k činnosti. Ať by vydal jakýkoliv, lidé budou zničení, ale Pirx není schopen vydat žádný a v důsledku toho je zničen robot - android. Člověk v celé své podstatě zvítězil nad superdokonalým strojem. To je podstata povídky, podle které byl film natočen. Povídka je jednodušší a krátká, film musel mít víc "omáčky", na druhou stranu tahle základní myšlenka tam prostě je. V povídce je výraznější a jednoznačnější, ale tohle je film. Tenhle film byl natočen v době, kdy se snad už promítal Vetřelec I, kterého jsem viděl taky a musím konstatovat, že co Vetřeleci přebývalo po vizuální stránce, technice a akčnosti, o to byl slabší myšlenkově. Jako laik v oblasti SF tak můžu říct jediné - podle mně by spojením myšlenky a scénáře Pirxe a všeho ostatního Vetřelce vznikl SF film, který by přesahoval svůj žánr. A jsem si jist, že Piestrak by to zvádl i v Hollywoodu.(24.6.2011)