Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Laosu je z amerických letadel shazována humanitární pomoc, ale i zbraně. Jedno letadlo dostane zásah a zřítí se. V televizi zatím prezident Nixon vysvětluje přítomnost amerických sil ve Vietnamu, ale nikoliv v Laosu. Tam se totiž snaží Američani tajně zabránit převzetí země komunistickým Vietnamem... Ve Státech je právě z místa pilota vrtulníku vyhozen Billy Covington. Naverbuje ho muž pro společnost zvanou Air America – američtí civilní piloti v Laosu převážejí uprchlíky a zásoby. Billy nastoupí, přijímá ho Rob Diehl a pilot Gene ho vezme na ukázkový let. Přistanou u malé vesnice, kde Gene koupí od domorodců bedny zbraní, které tam nechali Rusové. Večer se v hospodě Billy seznámí s Corine, která pracuje pro humanitární organizaci. Na kontrolu přijíždí senátor USA. Rob s majorem Lemondem varují laoského generála Soonga, aby zavřel laboratoř na heroin, kterou má ve staré továrně, alespoň než odjede senátor. To ale generál odmítá, protože peníze z drog potřebuje na financování války. Gene vyzvedá senátora a má ho odvést na misii. Cestou chce senátor pořád vědět, kde jsou tajné základny, ale Gene předstírá, že žádné nejsou. Na misii Corine řekne senátorovi, že CIA nechá generála Soonga obchodovat s drogami a on jim za to půjčuje své vojáky. Major Lemond senátorovi řekne, že někteří piloti při svých letech pašují opium, ale že on je pochytá. Billy při rozvozu zásilek dostane zásah a Gene ho rádiem navede na starou dráhu. Tam nakonec dokáže přistát a on i kolegové to přežijí. Za nimi přistane generál Soong, přeloží si z vraku letadla část balíků, ve kterých je opium, a zase odletí. Trosečníky tam nechá, ale těm na pomoc přiletí Gene a vyzvedne je. Nepřátelské jednotky však sestřelí i jeho vrtulník a Gene s Billym opět havarují. Ostatní piloti je hned hledají a oni zůstanou přes noc v džungli... (TV Prima)

(více)

Recenze (134)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zvláštně namixovaný film, který ukazuje velmi věrohodně působící zahraniční politiku USA v Laosu. Zvláštní na tom je fakt, že i když téma je ve svý podstatě velmi vážné. Americká vláda prostřednictvím CIA kšeftuje z drogama, aby mohla vést na jihovýchodě Asie svoje pochybný válečný operace určitě není nějak zábávná myšlenka, jenže je podaná s neuvěřitelnou lehkostí, vtipem a díky charismatu hlavních hrdinů příběh působí jako akčně dobrodužná pohodovka. Je to divný, ale takováhle kombinace tady opravdu zafungovala na jedničku a paradoxně dodávala na reálnosti, samozřejmě až na nějaký akčnější epizody typu parking letadla v letadle. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Celkem povedený akčně-komediální snímek. Gibson a Downey jsou dobrá dvojka, pár leteckých scén je vydařených a za zmínku stojí i laoský generál v podání Burta Kwouka (sluha Kato z Růžových panterů). ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Gibson prekvapuje svou pomerne nevyraznou hlavni postavou, ktera navic nema daleko k zapornemu razeni, ale pripada mi v ni takovy nesvuj. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Oddychovka, které chybí více akce a vtipných momentů. Nemyslím, že je to nejslabší Gibsnův film, ale všichni víme, že natočil mnohem lepší. Duo Gibson - Downey jsou sympatičtí, ale jejich herecké výkony nejsou oslnivé. Air America je klasický případ filmu na jedno zkouknutí, který svým příběh rozhodně neomráčí....... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Základna volá Vlka, vraťte se! - Vlk volá základnu, nasrat!" Z neexistující americké základny v Laosu nevzlétávají několikrát denně americkou vládou nenajatí piloti a nepřevážejí drogy pro největšího distributora heroinu na světě - CIA. To je dobře, protože jinak by to byl skandál. Nikoli to, že se to děje, ale to, že se to ví. Tady zkrátka někdo příběhem o užívajících si pilotech dupnul na kuří oko americké vládě a já jsem za to rád. Nebyl to sice žádný velký zázrak, ale čtvrtou hvězdu za odvahu tomu rozhodně dám. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Zábavný akční film s neokoukaným Gibsonem a Downeym. Není to nic extra ale na slabší 4 hvězdy to stačí... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Air America je mix akční komedie a protiválečného filmu s parodickými prvky. Zklame všechny ty, kteří chodí na hvězdy a tenhle snímek chtěli shlédnout jako typickou akční jízdu Mela Gibsona, protože jeho role je spíš vedlejší a hraje nebývale umírněně. Vůbec je to snímek, který jako valná většina filmů balancujících na pomezí žánrů zklame ty, kteří chtěli vidět parádní komedii nebo parádní akčárnu. Od každého je tam prostě jen kousek, nicméně právě tenhle mix mi docela sedl. Není to výjimečná záležitost, ale pár absurdních scén, několik zdařilých gagů a jiskřících dialogů plus slušná dávka charakterního herectví mi stačily na 75 % celkového dojmu a čtyři hvězdičky. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"PROMIŇ, ALE NENÍ TO UZI?" - "HELE, TO BY BYLA DOBRÁ REKLAMA: PROMIŇ, ALE NENÍ TO UZI?" Další z celuloidových klukovských snů o báječných mužích na létajících strojích, který nabízí svižnou a vtipnou zábavu, ale jako výpověď o Vietnamu na způsob M.A.S.H. přichází dle mého trochu pozdě (poselství, že válka je vůl, je samozřejmě nadčasové). Velmi pohodový film. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Letecká přehlídka, na které toho nikdo moc nepředvede. Doufám, že si alespoň Robert Downey Jr. ulil ty v pytlích s moukou zašité dvě kila matrošu.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Zase se jednou Melovi něco podařilo. Již poněkolikáté se mi stalo, že jsem díky csfd očekával srajdu, a ono přitom jde o velice povedený film. Nejspíš to bude Melem Gibsonem (když já ho mám tak rád). A taky Downeym, kterému to s Melem jde samo od sebe a jde o (po Smrtonosné zbrani) nejlepší ústřední dvojici. Sranda to je taky (jedna z nejvtipnějších scén na začátku - sestřelení nákladního letadla puškou), pár hlášek taky zazní a vše se to odehrává v tak nějak přitažlivém prostředí.. Zase jednou musím vyvenčit hvězdičky. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Dvě herecké hvězdy, krásná příroda Laosu, létající prasata a drogy... Z historického hlediska jde o parádní kousek, kdyby se tihle dva sešli ve filmu dneska šlo by o událost roku. Downey i Gibson hrajou solidně, ale nic extra nepředvádí. Celý film má ale příjemně old-schoolový nádech a titulky osvětlující děj po filmu tentokrát nabízejí něco víc než nudný konec. Klidně by teď mohla vzniknout dvojka mapující situaci kolem výhry Thajské státní loterie. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Zcela jistě jeden z nejslabších filmů Mela Gibsona. Zápletka prakticky žádná, akce minimum a jako válečná satira to taky zrovna dvakrát dobře nefunguje. Až zbytečný film řekl bych. Navíc ve všech aspektech tak šíleně nevýrazný, až to hezké není. Herecké výkony víceménně nulové a vtipných scén je tam jako šafránu. Akce poměrně solidně natočená, avšak na akční film jí není dost. Na čistokrevnou komedii je tento snímek zase až příliš tématicky závažný. Vzniká tak žánrový mutant, kterému je nejlepší se vyhnout. Spottiswoode umí mnohem lépe. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Pohoda, pohoda a nic než výšková pohoda ve svižném a dokonce i vtipném hávu, kterou táhne sympaticky nesourodý párek špičkujících se pilotů v podání dvou hereckých es. Prostě bezva volba k odreagování, která nemůže nic pokazit. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Roger Spottiswoode na sebe nejprve upozornil v 70. letech coby střihač u Sama Peckinpaha, párkrát v 80. letech bodoval už coby režisér, aby se pak v další dekádě připomněl bondovkou Zítřek nikdy neumírá. Každá jeho zastávka nějakou tu kvalitu měla, ovšem nic, co by muselo být v mé soukromé sbírce. Air America je zvláštní mix, který by si zasloužil víc humoru a občas někde prostříhat. Základem filmu se staly skutečné historické události (pašování zbraní a drog v době vietnamské války), nakonec ovšem zbylo jen několik drobných milých momentů a nákladných leteckých scén. Z (nijaké) zápletky a hereckých výkonů na zadek nepadám. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Povedená oddychová komedie s vážnějšími chvilkami, které dávám 3,5 hvězdy zaokrouhlené nahoru za dvě dokonalé scény nouzového přistání (hlavně za tu s letadlem) a za závěrečnou schovávanou. Gibson a Downey jsou ve svých rolích výborní, Spottiswoode si s nimi i s letadýlky a vrtulníky rozumí dobře... Kdyby scenáristé přidali více humoru a rýpání do válečné politiky USA a vynechali zbytečné postavy (Nancy Travis, Gibsonova rodina), mohly ty čtyři hvězdy klidně být i čisté.__P.S. Air America je nutno (!) vidět v původním znění a neořezaném obrazu. Český dabing je neskutečně zprasený (především co do zvuku), a tak se není proč divit všem, kteří film sledovali v TV a nudou či vzteky skoro zemřeli. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Gibson po prvních dvou dílech Zbraní se zdál být neporazitelný, ovšem v roce 90 přišly dva poměrně solidní direkty. Pták na drátě byla blbina a Air America je na tom díky protiválečnému poselství o trošku líp. V 80. letech nebyla nouze o pohodové nekomplikované filmy a tohle je jeden z nich. 60% ()

Reklama

Reklama