Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Laosu je z amerických letadel shazována humanitární pomoc, ale i zbraně. Jedno letadlo dostane zásah a zřítí se. V televizi zatím prezident Nixon vysvětluje přítomnost amerických sil ve Vietnamu, ale nikoliv v Laosu. Tam se totiž snaží Američani tajně zabránit převzetí země komunistickým Vietnamem... Ve Státech je právě z místa pilota vrtulníku vyhozen Billy Covington. Naverbuje ho muž pro společnost zvanou Air America – američtí civilní piloti v Laosu převážejí uprchlíky a zásoby. Billy nastoupí, přijímá ho Rob Diehl a pilot Gene ho vezme na ukázkový let. Přistanou u malé vesnice, kde Gene koupí od domorodců bedny zbraní, které tam nechali Rusové. Večer se v hospodě Billy seznámí s Corine, která pracuje pro humanitární organizaci. Na kontrolu přijíždí senátor USA. Rob s majorem Lemondem varují laoského generála Soonga, aby zavřel laboratoř na heroin, kterou má ve staré továrně, alespoň než odjede senátor. To ale generál odmítá, protože peníze z drog potřebuje na financování války. Gene vyzvedá senátora a má ho odvést na misii. Cestou chce senátor pořád vědět, kde jsou tajné základny, ale Gene předstírá, že žádné nejsou. Na misii Corine řekne senátorovi, že CIA nechá generála Soonga obchodovat s drogami a on jim za to půjčuje své vojáky. Major Lemond senátorovi řekne, že někteří piloti při svých letech pašují opium, ale že on je pochytá. Billy při rozvozu zásilek dostane zásah a Gene ho rádiem navede na starou dráhu. Tam nakonec dokáže přistát a on i kolegové to přežijí. Za nimi přistane generál Soong, přeloží si z vraku letadla část balíků, ve kterých je opium, a zase odletí. Trosečníky tam nechá, ale těm na pomoc přiletí Gene a vyzvedne je. Nepřátelské jednotky však sestřelí i jeho vrtulník a Gene s Billym opět havarují. Ostatní piloti je hned hledají a oni zůstanou přes noc v džungli... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Dvě herecké hvězdy, krásná příroda Laosu, létající prasata a drogy... Z historického hlediska jde o parádní kousek, kdyby se tihle dva sešli ve filmu dneska šlo by o událost roku. Downey i Gibson hrajou solidně, ale nic extra nepředvádí. Celý film má ale příjemně old-schoolový nádech a titulky osvětlující děj po filmu tentokrát nabízejí něco víc než nudný konec. Klidně by teď mohla vzniknout dvojka mapující situaci kolem výhry Thajské státní loterie. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Problém je v tom, kámo, že když my dva tu vlastně nejsme, tenhle rozhovor nikdy neproběhl, takže si nemůžu pamatovat, co jsi vlastně neřekl.." ;) Slušná Spottiswoodova akční zábava, která však zaujímá dost zvláštní tvůrčí postoj k americké politice v Laosu, s překvapivě nešíleným Maxem Gibsonem hádajícím se o pastelky a překvapivě ještě nesjetým Downeyem Jr., oba v dost nečekaných úlohách i polohách.. ()

Reklama

Joe321 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrná oddychovka se skvělým soundtrackem a pěknýma záběrama, ale ne nějak užasným Gibsonem a Downeyem. Tempo neni moc záživné, zápletka nijak originální ale díky feelingu devadesátých let je to velmi pohodové. -"Base to Wild Dog. Do you copy?" -"Wild Dog to base. Fuck off." ()

ravenin 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mám zkrátka hodně moc rád. Za prvé kvůli Melu Gibsonovi, za druhé kvůli nádherným thajským lokacím a za třetí proto, že je to film od Carolca. Může se to zdát jako neskutečně stupidní argument, ale zkrátka filmy, na jejichž začátku se ze tmy "kroutilo" charakteristické logo pánů Kassara a Vajny, a později jen Kassara, na mne vždycky dýchaly tak nějak jinou atmosférou než filmy od kterýchkoli jiných studií. Nevím v čem to je, snad proto že tihle producenti se do filmů nikdy nebáli narvat prachy, a na výsledku to bylo vždy vidět, kus poctivé práce a lásky k filmařině, těžko říct ale tak to alespoň vnímám já... A zrovna Air America je ten film, který mimo mého oblíbeného herce a nádhérné krajiny kde se odehrává, ve mne evokuje ještě jinou přidanou hodnotu....... zkrátka poctivý film Carolca... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Základna volá Vlka, vraťte se! - Vlk volá základnu, nasrat!" Z neexistující americké základny v Laosu nevzlétávají několikrát denně americkou vládou nenajatí piloti a nepřevážejí drogy pro největšího distributora heroinu na světě - CIA. To je dobře, protože jinak by to byl skandál. Nikoli to, že se to děje, ale to, že se to ví. Tady zkrátka někdo příběhem o užívajících si pilotech dupnul na kuří oko americké vládě a já jsem za to rád. Nebyl to sice žádný velký zázrak, ale čtvrtou hvězdu za odvahu tomu rozhodně dám. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (19)

  • Dej filmu Air America sa odohráva v šesťdesiatych rokoch počas vietnamskej vojny, niektoré z tajných operácii z Air America boli spomenuté v snímke Lethal Weapon (1987), kde si Mel Gibson zahral bývalého seržanta Martina Rigsa. (Da_reba)
  • Najnebezpečnejšie letecké scény natáčali piloti veteráni s vekom 60 a viac rokov. Niektoré boli ale tak nebezpečné, že ich odmietli natočiť. (Da_reba)

Reklama

Reklama