Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Glenn Holland je muzikant tělem i duší. Hrál v různých orchestrech a jeho snem je skládat hudbu. Musí ale také vydělávat na živobytí, protože ani jeho manželka Iris, fotografka, nevydělává příliš mnoho. A tak se jednoho rána probudí do dne, kdy musí nastoupit na Kennedyho střední školu jako učitel hudby. Hned první setkání se zástupcem ředitelky Genem Woltersem není příliš šťastné: upjatý Wolters k němu pojme averzi, která se nezmění ani za dlouhých třicet let, které Glenn ve škole stráví… Nejprve jsou žáci nepozorní, jeho výklad je očividně nezajímá, někteří pospávají, jiní koukají do prázdna a očividně se nudí. Glenn přesto dělá, co může, dokonce začne dávat jedné žákyni hrající na klarinet soukromé lekce. Dívenka má dojem, že nikdy nic nedokáže, a Glenn se ji snaží přesvědčit, aby nepolevovala, a ukáže jí, jak je hudbu třeba především procítit srdcem. Pomalu ale jistě se mu začíná dařit a jeho mnohdy nekonformní přístup k výuce, který Wolters neustále kritizuje a jemuž není zpočátku příliš nakloněna ani ředitelka školy Helen Jacobsová, začíná přinášet ovoce. Navíc mu Iris oznámí, že je těhotná. Kvůli penězům vyučuje Glenn o letních prázdninách v autoškole. Když se mu narodí syn, hned si představuje, jak ho zasvětí do světa hudby. Na škole vznikne pochodující kapela a učitel tělocviku Bill Meister mu slíbí, že studenty naučí řádně pochodovat, když do orchestru přijme v učení nepříliš úspěšného Louise Russe, který je ale vynikající zápasník. Musel ho z týmu vyloučit právě pro špatný prospěch. Když se Russ stane členem orchestru, bude se moci vrátit. Glenn skutečně po dlouhé námaze naučí Louise hrát na buben a pochodující kapela slaví při jarní slavnosti velký úspěch. Pak se ale Glenn dozví zdrcující zprávu: jeho malý syn trpí devadesátiprocentní ztrátou sluchu. Lékař radí, aby ho nenechávali znakovat, později se prý ve speciální škole naučí využívat zbytku sluchu. To se ale neosvědčí: milující Iris se marně snaží s chlapcem navázat kontakt, a nakonec prosadí, že se syn začne učit znakovat, stejně jako oba rodiče. Čas plyne, je válka ve Vietnamu, kde umírá i Louis, kterého si Glenn velice oblíbil. Ředitelka Jacobsová, která si v průběhu let Glenna zamilovala, odchází do důchodu a na její místo nastupuje nevraživý Wolters. V roce 1980 chystá škola Gershwinovský večer a hledá nadanou zpěvačku. Najde ji v osobě půvabné Roweny Morganové, která všechny okouzlí svým krásným hlasem. Glenn s ní intenzivně pracuje a brzy se mezi nimi vytvoří křehké pouto, které nemá daleko k lásce... (TV Prima)

(více)

Recenze (74)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Sice je to především zásluha skvělého Richarda Dreyfusse, ale i tak je Opus Pana Hollanda nejlepším filmem Stephena Hereka. Navzdory silně nadprůměrné stopáži není ani na chvilku nudný, což je u životní story jednoho středoškolského učitele hudby docela výkon:) Ale nebojte se, nebudu si z tohohle jemného filmu dělat legraci, na to ho mám moc rád...což se sice s tou legrací nevylučuje, ale...;) A abych nezapomněl, původní hudba zde přítomná dílem Michaela Kamena jest a památce jeho každým svým taktem čest dělá. 80% ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Můj počet hvězdiček není úplně objektivní. Je čistě sentimentální. K panu Hollandovi mám totiž zvláštní vztah. Je to jeden z prvních filmů, které jsem kdy viděla v kině. Učitelka hudební výchovy nás na něj vzala v rámci výuky hned několikrát. Tehdy jsme si pochopitelně mysleli, že se nás prostě chce na odpoledne zbavit – nebyli jsme zrovna třída géniů – dnes, kdy sama učím, si ale myslím, že jí možná ten film pomáhal překonat frustraci. Jistěže je to děsný kýč, citová ždímačka a nechutný doják (tenkrát jsem na konci plakala a teď jakbysmet), ale, milé děti, žáci a studenti, i vy, tupá, odporná, deprimovaná hovada, i ty, Jiříčku, tamhle vzadu, vaši učitelé prostě občas potřebují pohádku, kde dobro není po zásluze potrestáno, kde jejich úsilí má smysl i výsledek a kde pedagog žije šťastně až do smrti. ()

Reklama

waska 

všechny recenze uživatele

Životní pouť hudebního skladatele pana Hollanda, který došel k poznání, že jeho největší láskou není skládání hudby, ale učení studentů, ke kterému měl z počátku odpor. Příběh se odehrává na pozadí událostí ( válka ve Vietnamu, nástup Rock´n Rollu, smrt Johna Lennona ...) které více nebo méně ovlivnily jeho život....Už už jsem chtěl dát 3*, ale úplně mě dostala písnička Johna Lennona, kterou Richard Dreyfuss sám zazpíval a emocionální závěr tak tlačí na slzy diváka, že nelze dát méně než 4*....A za co se krucinál dávají Oskary, když ne za tenhle geniální herecký výkon?! ...."Dělali jsme co jsme mohli. - Tak na svojí práci nestačíte"... Tohle není fráze jen tohoto filmu.. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Videl príliš veľa filmov, ktoré sa takmer rozprávkovým príbehom snažia inšpirovať turistov stojacich na úpätí nejakého kopca nádejou "že to dajú". Pravidelne sa pokúšam ich podľa nejakých znakov odlíšiť od seba a pravidelne sa mi to nedarí. Takže som zmierený s myšlienkou, že z Opusu mi ostane v pamäti iba veľmi slušný herecký výkon Richarda Dreyfussa. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jedna velká hudební pohádka. Snad proto, že mám s hudbou hodně společného jsem opravdu rád, že je vyprávěna s nadsázkou a odstupem a nesnaží se za každou cenu být realistická. Mohu si ji tak v čele s výborným Richardem Drayfusem opravdu užít, i když je plná spousty klišé a zjednodušení. Velmi osobní hodnocení. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (9)

  • V scéne s pochodovou kapelou z obdobia 60.rokov môžeme vidieť bubon značky Yamaha. Bubny tejto značky sa však v Spojených štátoch amerických objavili až v 80. rokoch. (GTS_PUNK)
  • V scéne zo školy pre deti so sluchovým postihnutím má učiteľka naslúchadlo. To sa však v období, v ktorom je vo filme zobrazené, ešte nepoužívalo. (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama