Beyrout al gharbiyya

West Beirut

West Beyrouth

Libanon / Francie / Norsko / Belgie, 1998, 105 min

Ziad Doueiri

Doueiri je původně kameraman a práce s kamerou je opravu výborná. V jednotlivých scénách je pak film velmi silný, ale jako celek není bohužel úplně konzistentní a trošku mě mrzí zejména mizející linie s May. Proto za čtyři. Některé další věci, které mi nesedly, nejsou důležité, protože je odhalí jen málokdo, a navíc jsem po přečtení rozhovoru s režisérem pochopil, že to v tom byl i jistý záměr.(18.5.2011)

Výborný film zobrazující počátky libanonské občanské války v druhé pol. 70. let. Soustředí se na příběh dvou dospívajících kluků vyrůstajících v prostředí západního, muslimského Bejrútu - Tárika a Omara, kteří se na začátku války seznamují s osiřelou křesťankou. Režisér, sám Libanonec, ve snímku zachycuje tamější poměry s vynikající autenticitou a podává tak dobrý obrázek o životě některých Bejrúťanů v tomto strašném a mnohdy tak těžko pochopitelném konfliktu. Autenticita je podpořená velice solidními hereckými výkony jak hlavních, tak vedlejších postav, zvlášť představitelů Tárika a Omara, kteří na neherce hráli opravdu přesvědčivě. I když se jedná o drama, vyskytují se ve filmu i komediální scény, a to hlavně díky úžasné Liliane Nemry v roli nesnesitelné Tárikovy sousedky, která se rozhodně s nikým neštve a svou vyřídilkou dodává filmu příjemný závan jadrného, lidového humoru. Nenapadá mě dokonce nic, co bych filmu vytkl. Děj ubíhá plynule až k hořkému závěru, který dojímá naprosto přirozeně, bez nějakého patosu a přehnané dramatičnosti. Vřele doporučuju všem, nejedná se o žádný suchopárný válečný dokument, válku ale film přibližuje prostřednictvím životních osudů obyčejných Libanonců, je natočený s citem, upřímný a lidský.(31.3.2011)