Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi před dávnými časy, byl Island odříznutý od okolního světa a Grónsko byla ještě neznámá končina. Někdy se tam ale z nejsevernějších osad dalo dohlédnout. Za krutých zim dosahoval led z Grónska až k islandským břehům a uzavíral zátoky a zálivy, takže se nedalo vyplouvat za rybolovem. S ním přicházely mrazivé bouře, hladomor a zuřiví lední medvědi. Lidé se ledu báli a věřili, že přináší ještě větší nebezpečí, čáry a prokletí a co víc, dokonce i nečisté tvory z jiného světa, nestvůry a přízraky. A tak když malý eskymácký chlapec přijede na plovoucím ledovci do osady na severu Islandu, vzbudí tato událost ve vesnici velký rozruch. Obyvatelé jsou pověrčiví a usoudí, že neobvyklý návštěvník je poslem ďábla, který jim přinesl útrapy kruté zimy. Když se chlapec spřátelí se synem místního kněze a dokáže, že je spíše požehnáním než prokletím, jsou vesničané nuceni přehodnotit své názory a překonat předsudky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

dogma97 

všechny recenze uživatele

Jestli to měla být pohádka pro děti (svojí jednoduchostí na mě Ikingut tak působil), tak sorry. Filmy uváděné ve večerních hodinách jako pohádky neberu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ako rodinný snímok ujde. Páčilo sa mi historické vykreslenie malého islandského osídlenia aj s malosťou miestneho spoločenstva, ktoré sa s premyslenejšími vysvetleniami na neznáme okolnosti príliš netrápi. Poverčivosť mala silné korene. Nástupom malého eskimáka atmosféra mierne popadla a príbeh zovšednel. O prekonávaní nejakých predsudkov, ako píše obsah, ani veľmi nejde. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kolikrát mám pocit, že poučení přichází v těch lidsky nejjednodušších motivech. Ikingut je třeba vzorovým příkladem pěkného rodinného filmu z Islandu. Dokonce si myslím, že to je i ten nejlepší islandský rodinný film a schválně odhadněte, kolik takových filmů asi je. Přitom čerpá z toho nejjednoduššího motivu a to ze strachu z neznámého. Přitom tu v centru veškerého dění stojí chudák eskimácký kluk, který má co dělat, aby se v novém světě zorientoval a je z toho stejně smutný, jako obyvatelé Islandu. Mně se to líbilo. Rodinné filmy s poučením jsou nejlepší filmy. Dítě je pochopí, dospělý si užije. Hlavně ty zasněžené záběry z Islandu, ty jsou prostě k nezaplacení za všech okolností. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Silný lidský příběh, který by při troše dramaturgického rozhledu mohl být každoroční ozdobou tv rodinného programu. Poctivý podnět pro výtoky antimultikulturalistů. ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film, o upřímném dětském přátelství, které je silnější než pověry dospělých. Děti se dokážou přátelit, i když mluví jiným jazykem a mají jiné zvyky. Herecké výkony byly přesvědčivé, hudba také výborná. Ale jaké to má být přesně století? nějak to moc neumím odhadnout. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama