Reklama

Reklama

Bojuje se zločinci i s místními politiky... Policejní poručík Frank Bullitt (Steve McQueen) dostává velmi důležitý úkol: ochránit po dobu 48 hodin klíčového svědka Johnyho Rosse, který má vypovídat před senátním výborem proti mafiánské organizaci. Tímto úkolem ho pověřil ambiciózní politik Chalmers (Robert Vaughn), který chce rozkrytím této organizace získat kladné politické body pro svou plánovanou kandidaturu do Kongresu. Svědek Ross je bývalým členem této organice a před klíčovým slyšením se ukrývá v hotelovém pokoji, který má Bullitt střežit společně se svými kolegy. Brzy ovšem do pokoje vniknou dva muži, strhne se přestřelka a Ross na následky postřelení umírá. Poručík Bullitt se rozhodne zprávu o jeho smrti zatajit, pouští se do nebezpečného vyšetřování a na vlastní pěst pátrá po pozadí celého podivného případu... Akční kriminální snímek Bullittův případ se v době svého uvedení v roce 1968 setkal s velkým úspěchem a byl oceněn Oscarem za nejlepší střih. V současnosti lze snímek zařadit mezi klasiky kriminálního žánru, proslulý je zejména automobilovou honičkou v ulicích kopcovitého San Francisca a hereckým výkonem Stevea McQueena v roli mlčenlivého a zatvrzelého policisty. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (382)

poz3n 

všechny recenze uživatele

No takovéhle kriminálky se dnes už opravdu netočí. Pomalé tempo, dost jednoduchý příběh a o to větší důraz na postavu a její prožívání situace. Velice sympatická práce s tichem, s momenty, kdy s hlavním hrdinou pozorujeme okolí a plně vnímáme daný moment. K tomu napomáhá vhodně zvolené observační snímání ovlivněné novými vlnami tehdejší doby. V mnoha momentech si divák může uvědomit, že právě v ten okamžik by v současném akčním filmu burácela hudba a tempo střihu by bylo značně zběsilé, zatímco Bullitt zachovává ve stejné chvíli ticho, důraz na tvář a pohled postav a délku záběru. O legendární automobilové honičce se není třeba rozepisovat. Paráda. 8/10 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Skvělá kriminálka, kterou mám rád pro její "tichost". Neznám jiný tak tichý mainstreamový film. Jsou tu celé bloky ticha i ve scénách, kdy křehká dívka kouká na brutálně zavražděnou mrtvolu. Neuslyšíte tradiční slova "To bys neměla vidět!" či tak něco. A tak je to tady se vším, od honiček, problémy s nadřízenými, romanci, prostě vše v atmosféře ticha a když už, tak aspoň bez zbytečných keců. K tomu tradičně výborný McQueen a zajímavá jakkoli vlastně neobjevná zápletka. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Šéfa zajímají výsledky, málomluvného poručíka Bullitta zase to, kdo pustil profesionální zabijáky k důležitému svědkovi. A diváka legendární honička, ve které hraje hlavní roli jeho Mustang GT Fastback. To okolo je taková zvláštně (nemyslím tím ale špatně) pojatá kriminálka, která jde spíš takovou tichou cestou a představuje neveselý policejní život. Uvítal bych rychlejší tempo, oceňuji naopak sympatickou ruční kameru. Jednoduše jsem ale čekal krapet víc. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se obával, zvláště po nedávném zklamání z italského filmu Na plný plyn, aby z Bullita nevzešel opět jenom další z filmů oceňovaných kvůli automobilovým honičkám, který kromě nich už nemá šanci ničím dalším zaujmout, ale naštěstí tentokrát ne... Tentokrát fungovala i velmi precizně pojatá atmosféra s dobře zvoleným „mlčenlivým“ stylem, která mě často dokázala držet v jistém napětí i navzdory pomalému tempu a samotné honičce se dostalo vedle špičkového nasnímání pak i strhujícího napětí. Dokonce poprvé mě hodně zaujal Steve McQueen, který mi v předchozím viděném filmu (Pobertové) vůbec nesedl, ale zdejší postava drsného poručíka mu za mě naprosto padla a bavila mě včetně poručíkova velmi úsporného projevu a nekompromisních pohledů, a zajímavým objevem je i (pro mě neznámý) Robert Vaugn v druhé hlavní roli coby slizký politik. Až na pár mírně nudnějších scén jsem se dočkal po čase další perfektní oldschoolové akční kriminálky, splnil si výrazný filmový rest a brzy tak můžu naplno pokračovat Kořistí (1971) od Henriho Verneuila, který se v akčních scénách inspiroval právě zde a budu zvědav, zda Verneuil vyprokován slavnou honičkou natočil ještě lepší nebo alespoň rovněž takhle skvělý film. Bullitt má to u mě hodně dobrý, ale mého favorita akčních krimi thrillerů Francouzskou spojku (pokud jde o film jako celek, ale i onu automobilovou honičku) překonat nedokázal. [85%] ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Velký filmový rest za mnou. Obavy z nudné vaty kolem legendární automobilové honičky se naštěstí nepotvrdily. McQueen jako polda sice nemá ocelové charisma Delonovo, Belmondovu nadřazenou nenucenost ani Eastwoodovy koule či výhružný mroží vzhled páně Bronsona,  ale oplývá mcqueenovsky frajerskou neústupností, a tak jsem mu Franka Bullita žral i s navijákem. A s vědomím , že si odřídil celou tu dnes oldschoolovou ale parádní naháněčku mustangem sám, nelze jít s hodnocením pod tři hvězdy. Obecně mám pak tyhle  napínavé, ale i úsporné a tiché, přesto testosteronem napěchované, záležitosti moc rád. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • Natáčelo se od 12. února do 25. května 1968 v Kalifornii a Illinois. (Varan)
  • Letouny, mezi kterými Bullitt (Steve McQueen) pobíhá na letišti, jsou typy Boeing 707-300 (čtyřmotorový) a Boeing 727 (třímotorový). (Foxhound#1)
  • Ford Mustang GT ročník 1968, použitý při natáčení, se prodal 10. ledna 2020 na aukci v Kissimmee na Floridě za 3,4 milionu amerických dolarů (za 3,74 s aukční přirážkou), a stal se tak doposud nejdražším Fordem Mustangem vůbec. (J.F.B.)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Smrtící Zvěrokruh Davida Finchera

Smrtící Zvěrokruh Davida Finchera

15.06.2006

Pravděpodobně nejznámějším skutečným sériovým vrahem v Americe je the Nash Bridges. Ti všichni a mnoho dalších jsou více či méně ovlivnění Zodiakem. V Bullittově případu se Steve McQueen inspiroval… (více)

Reklama

Reklama