Reklama

Reklama

Bojuje se zločinci i s místními politiky... Policejní poručík Frank Bullitt (Steve McQueen) dostává velmi důležitý úkol: ochránit po dobu 48 hodin klíčového svědka Johnyho Rosse, který má vypovídat před senátním výborem proti mafiánské organizaci. Tímto úkolem ho pověřil ambiciózní politik Chalmers (Robert Vaughn), který chce rozkrytím této organizace získat kladné politické body pro svou plánovanou kandidaturu do Kongresu. Svědek Ross je bývalým členem této organice a před klíčovým slyšením se ukrývá v hotelovém pokoji, který má Bullitt střežit společně se svými kolegy. Brzy ovšem do pokoje vniknou dva muži, strhne se přestřelka a Ross na následky postřelení umírá. Poručík Bullitt se rozhodne zprávu o jeho smrti zatajit, pouští se do nebezpečného vyšetřování a na vlastní pěst pátrá po pozadí celého podivného případu... Akční kriminální snímek Bullittův případ se v době svého uvedení v roce 1968 setkal s velkým úspěchem a byl oceněn Oscarem za nejlepší střih. V současnosti lze snímek zařadit mezi klasiky kriminálního žánru, proslulý je zejména automobilovou honičkou v ulicích kopcovitého San Francisca a hereckým výkonem Stevea McQueena v roli mlčenlivého a zatvrzelého policisty. (Česká televize)

(více)

Recenze (381)

Lima 

všechny recenze uživatele

Sluncem rozpálené ulice San Francisca, její pověstné kaskádovité ulice a v nich legendární 7 minut trvající automobilová honička, kterou mnozí označují za jednu z nejlepších v historii kinematografie? Obzvláště, když za volantem sedí filmová legenda Steve McQueen, který byl pověstný tím, že se nikdy nenechal zastupovat kaskadérem? No jasně, to beru! A přivřu přitom obě oči nad tím, že jinak tahle kriminálka starého střihu nemá téměř co nabídnout. Má McQueena, přitažlivou atmosféru 60.let a do toho hraje stylová jazzová hudba to mi ke spokojenosti stačí. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi průměrné krimi s neobjevným příběhem plnící všechny americká žánrová klišé, včetně automobilové honičky v kopcích San Francisca... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dnes už legendární kriminálka v hlavní roli se Stevem McQueenem a Fordem Mustang, to ostatní jsou už jen žánrové rekvizity. Ty čtyři hvězdy ale dostane jen za to, že Steve nemusel toho sekáče ani moc hrát, on totiž sakra velkej sekáč byl. Vyšší hodnocení si Bullitův Případ ani přes solidní scénář nezaslouží. Leda snad jako generační film:) PS: Jacqueline Bisset ve žlutých šatech je skutečně roztomilá;) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vyslechl jsem na tenhle film mnoho chvály, ale zdál se mi bez invence. A dost nudný. I ta honička je jaksi...nějak umělá :-/ ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Skvělá dobrodružná kriminálka s nezapomenutelným Stevem McQueenem v hlavní roli poldy, jemuž zabili údajného klíčového svědka v mafiánském procesu. Samozřejmě, že nic není tak jednoznačné, jak to na první pohled vypadá a Bullit to sám brzy zjistí. Do dějin vstoupila také jeho honička s Fordem Mustangem po ulicích San Francisca, během níž asi 4x minul jistý stále stejně vypadající VW Brouk. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $5,5miliónaTržby USA $42,300,873Tržby Celosvetovo $-║ Úvod filmu je nečakane pekne zostavený s písmenkovým doprovodom, potom už príde čisto na príbeh, kde Steve McQueen ako policajt Bullitt vyšetruje vraždu jedného svedka v mafiánskom prípade kde boli ulúpené peniaze. Film a teda príbeh je až moc nezaslúžene poskladaný z jednoduchej koncepcie, chodí sa len z miesta na miesto, potom sa vyčítajú nejaké tie veci, občas nejaká ta akcia ale nič čo sa udeje nemá tú správnu gradáciu aby to mohlo nejako zvlášť ohúriť, rovnako tak aj samotná postava Bullitta by potrebovala trošku viac tej vnútornej osobnosti, ktorá jej chýba. V celku mi to príde až moc pasívne aby som si takéto niečo mohol skutočne užiť, rovnako tak aj ospevovaná naháňačka na autách nie je až taká bomba. /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitní kriminální drama s dlouhatánskou honičkou v autech, kterou většina lidí vynáší do nebe. Stará škola se vším co k ní patří. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Skvělá kriminálka, kterou mám rád pro její "tichost". Neznám jiný tak tichý mainstreamový film. Jsou tu celé bloky ticha i ve scénách, kdy křehká dívka kouká na brutálně zavražděnou mrtvolu. Neuslyšíte tradiční slova "To bys neměla vidět!" či tak něco. A tak je to tady se vším, od honiček, problémy s nadřízenými, romanci, prostě vše v atmosféře ticha a když už, tak aspoň bez zbytečných keců. K tomu tradičně výborný McQueen a zajímavá jakkoli vlastně neobjevná zápletka. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Film, který vsadil na němou sílu obrazu a činu a dodnes tak může představovat silný zážitek, i když už ne tak, jako v době svého vzniku a pro každého. Ústřední postava Steva McQueena je po celou dobu spíše neměnným symbolem nepodplatiletného, nezviklatelného přímého tahu na branku spravedlnosti. Zato nepřekonatelně ohebný a bezpáteřní Robert Vaughn odvádí skvělý herecký výkon. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Bullit, půl stroj, půl ohař - kyberpes. Zbystří, zavětří, chytne stopu a jde. Zakousne se. Nepustí. Ztratí-li stopu, vrátí se. Chytne ji zas a zas. Nezbytně nutný odpočinek mu dělí a měří čas. Dělá svoji práci, bez citů, bez tužeb, bez oddechu - jako stroj. Jako 7 minut na hranici svých možností řvoucí auto (ta honička je z nejlepších, co jsem viděl, to mi nikdo nevymluví). Jako letadla, která pojíždějí pravidelně na ranveji jak obří leviatani (dokonalá volba prostředí - ten hluk leteckých motorů bez hudby a beze slov - nádhera). Jako patolog, který chronometricky odříkává svůj nález , zpracovává svou mrtvolu na informace a počítač Bullitt následně zprácovává informace na činy. Jako kolegové, metodicky vytvářející seznam věcí jedné zavražděné. Nejdříve na to Subjektiv nemyslí, ale po té, co ke slovu výrazněji přijde Bullittova žena, prozře. Začne vnímat, jak je Bullitt i další policisté neosobní a tím se pro něj dění stává nepříjemně osobním. Jejich citová vyprahlost probudí city jeho. Žádný žert, minimum hudby, minimum slov, minimum odpočinku, minimum jídla, minimum něhy, minimum zábavy, maximum nasazení - tohle je minimalistický způsob života, Ajantisi! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vy ste sa zbláznil! Pašovať mŕtvoly z nemocnice...“ Slávna automobilová naháňačka v strmých uliciach legendárneho amerického prímorského mesta San Francisco a okamih, v ktorom si dominantné modrooko Steve McQueen (SEDEM STATOČNÝCH) v umývadle umýva ruky od krvi, kým v izbe vedľa pôvabne spí Angličanka Jacqueline Bissetová (paródia CASINO ROYALE/1967), to sú dve scény, ktoré sú v súvislosti s drsnou kriminálkou BULLITOV PRÍPAD citované i po desiatkach rokoch; najmä naháňačku sa snažili s väčšími a menšími úspechmi dostatočne napodobniť tvorcovia takých filmov, ako sú FRANCÚZSKA SPOJKA, SKALA alebo RONIN. Samotná snímka má veľmi jednoduchú zápletku, ale solídny režisér Peter Yates (neskôr zaujal podmorskou HLBOČINOU či sci-fi/fantasy KRULLOM) sa snaží, aby sme si to nevšimli. Napriek tomu film nedokáže so stopercentným úspechom zamaskovať, že keby nemal charizmatického herca v titulnej úlohe (inak, v civile milovníka silných strojov), plus jednu kultovú akčnú scénu... stál by vôbec za pozretie?! Úprimne? 80% za zásluhy. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Go Mustang Go:-)! Sanfranciský policista charismatický Steve McQueen (Frank Bullitt) se svým nadupaným mustangem Fastback má z pověření kariéristického politika (R.Vaughn) ochraňovat nebezpečného gangstera který je důležitým svědkem v procesu s mafií. Úspěšný průběh procesu má zajistit politikovi volební vítězství. Když je svědek přes všechno jeho úsilí zavražděn, policista to zatají aby mohl nerušeně pokračovat v pátrání po skutečných vinících a členech gangu. Tolik stručný spoiler.Více než jen dobrý akční thriller s ještě lepším a skvělým výkonem hlavního představitele, kdy zejména ta celá dvanáctiminutová honička bez žádného hudebního doprovodu, jen za zvuků nabroušených motorů ve strmých sanfranciských ulicích které se Steve účastní osobně, ta fakt na tu svou dobu nemá chybu. Ostatně bere dnes tak stejně dobře za dech jako tenkrát. Za zmínku ještě stojí připomenout krásnou J. Bisset která ve filmu vypadá neuvěřitelně sexy. Dnes už nestárnoucí klasika. Podle mě druhé nejlepší McQueenovo krimi hned po Útěku. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Eh, nerad tu špiním klasiku, ale případ mě vůbec nebral, stejně tak McQueenův trpitelský výraz a vůbec nádech filmu na psí čumák. Nezbývá než legendární autohonička ’68 Mustang GT versus ’68 Charger R/T - ta je bez diskuzí skvělá; "Bullitt essentially did for movie car chases what Star Wars did for science fiction films." ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Slušná kriminálka ze staré školy se Stevenem McQueenem v hlavní roli. Prvních 40 minut mi to přišlo nudný, ale potom se to docela slušně rozjelo. Role poručíka Bullita McQueenovi padla jako ulitá. Další "statečný" Robert Vaughn předvádí také solidní výkon. Legendární honičku asi moc připomínat nemusím i když má své mouchy (potkávání stále stejných aut..). Pro mě tři a půl hvězdičky, ale za McQueena dávám čtyři..... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ve tvém světě je násilí a smrt životním stylem." Pokud někdy přežiju svou smrt, tak doufám, že to bude vyšetřovat poručík Bullitt pod shovívavým dohledem kapitána Bennetta. Těm dvěma věřím, ale jinak nemám k úplatným poldům a slibujícím politikům velkou důvěru. Ovšem tvrďák Bullitt má mé sympatie, i když ochranu svědka evidentně podcenil. Stejně tak mi připadalo směšné označovat vraha za profesionála, když ani z metru nedokázal zastřelit dva lidi tak, aby umřeli. A taky mi připadá pitomé, když při hraní na schovku ve tmě prchající padouch občas nesmyslně vystřelí. Jenže tím negativa končí, protože motory aut burácely naprosto dokonale, Bullitovo charisma mi bylo hrozně sympatické, Cathy té špíně dodala špetku krásy a naštěstí to nakonec bylo zamotanější, než se původně zdálo. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Stará poctivá filmařina 60.let,kdy se filmové hvězdy obešly bez milionových honorářů a napodobování japonských bojových umění stejně jako se automobilové honičky obešly bez digitálních triků, aniž by to ubralo na kvalitě výsledku.Dnes již klasická detektivka se opírá o výkony Steva McQueena a Roberta Vaughna ale ani herci ve vedlejších rolích nejsou špatní.Kvalitní úsporné dialogy, napětí a pečlivě budovaná atmosféra jsou bohužel poněkud znehodnoceny nedotaženým scénářem,kdy je jednání podřízeno potřebám budoucího děje(veledůležitý svědek v mafiánském procesu střežený jediným policistou,zabijáci označovaní za profesionály jediným výstřelem zraní oběť a odejdou,aniž by se přesvědčili o výsledku a podobně.)Celkový dojem 80%. ()

Související novinky

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Smrtící Zvěrokruh Davida Finchera

Smrtící Zvěrokruh Davida Finchera

15.06.2006

Pravděpodobně nejznámějším skutečným sériovým vrahem v Americe je the Nash Bridges. Ti všichni a mnoho dalších jsou více či méně ovlivnění Zodiakem. V Bullittově případu se Steve McQueen inspiroval… (více)

Reklama

Reklama