Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nebýt výkonu Michaela Cainea, Orel by za svoje přistání dostal tři hvězdy za průměrnou válečnou fikci (vážně jenom fikci?)...jenže on tu je Standartenführer Kurt Steiner, v zásadě záporná postava, ale nemůžete si pomoct a přejete jeho misi úspěch, takový charizmáč to je...další drobné plus za jednookého Roberta Duvalla a hlavně za Heinricha Himmlera Donalda Pleasence. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Klasicky heist film odohravajuci sa pocas vojny v ktorom skupina nemcov ma uniest ziveho Churchilla a vy im fandite, kedze sa jedna o skupinu inteligentnych vojakov, ktory maju cest a nie su to ziadny zfanatizovani nackovia. Skoda len, ze film je dost rozvlacny a strasne dlho trva priprava na akciu. Ked uz konecne dôjde k akcii, tak je na slusnej urovni, ale vela jej tu nie je. Vysledkom je priemerny film na jedno pozretie. 5/10. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Utešujem sa tým, že zásluhou mojej sestry váš plán stroskotá." ..."Vážne?, ak stroskotá, tak preto, že môj vojak zachránil dieťa..." Už samotný fiktívny príbeh o únose Churchilla vás musí zaujať. Hviezdne obsadenie berte ako bonus. Postava plukovníka K. Steinera v skvelom podaní M. Caina si získa vaše sympatie okamžite. Je to nemecký dôstojník, ale nepatrí k tým ulízaným nacistickým hajzlom. I jeho chlapi sú ok a stoja pevne za ním. Len máloktorý film strhne vaše sympatie na nemeckú stranu, ale tu to inak nejde. Jednoducho som im fandil aj keď som si vedomý aké by to v skutočnosti malo následky. Celá jednotka plukovníka aj ich priamy nadriadený R. Duvall sú ukázaný vo veľmi pozitívnom svetle, skôr ako dobrí vojaci, dobrí chlapi, bez ohľadu na to, akú nosia uniformu. Mám sa hanbiť za to, že som vo filme fandil Nemcom? Neverím, že som bol sám. A kto by fandil americkému veliteľovi, ktorí nemá žiadne skúsenosti z boja( iba z farmy...Dallas) a pošle na smrť niekoľkých chlapov? 80%. ()

movie 

všechny recenze uživatele

70% Poslední film Johna Sturgese, který natočil v 66 letech a pak se až do smrti a na dalších 15 let odmlčel. Na poslední tečku je tohle hodně solidní dílo, naprosto skvěle a velmi moderně natočené. A především skvěle obsazené. Tehdejší top herecký ansábl navlečený v nackovských uniformách se pokouší unést Winstona Churchilla a obzvlášť Caine a Duvall tu předvádí absolutní top výkony a bavili mě každou vteřinu. Po hodně slibném rozjezdu mě pak zklamala poslední půlhodina: s ohledem na starší Sturgesovy filmy bych očekával finále plné drastického napětí a ono je to bohužel děsně vlažné. Asi proto, že celý ten plán byl tak předpotopní, že by bylo bláhové očekávat, že by vůbec vyšel a tedy, proč se vůbec vzrušovat? ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Příklad toho, jak skvělí herci dokážou vytáhnout film z průměru. Jack Higgins nedosahuje ve svých válečných dobrodružných fikcích kvality Alistaira Macleana, ovšem pořád jde o kvalitní oddechovou četbu. A Caine jako válečník milující boj, ale nikoliv masakry nevinných, či Sutherland měnící se každým záběrem ze žoviálního alkoholika na tvrďáka s pevným pohledem, posouvají tuto adaptaci ke čtyřem hvězdičkám. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (9)

  • Natočené podľa knihy Jacka Higginsa, ktorý pri vydaní knihy tvrdil, že 50 percent z deja filmu je historická pravda a 50 percent jeho fantázia. Príbeh bol inšpirovaný odtajnenými dokumentami z novembra 1943, o plánovanom únose britského premiéra Winstona Churchilla, z vidieckej vily v Severnom Noffolku. (andykovac)
  • V Himmlerovej kancelárii je portrét Hitlera. Ide však o fotografiu z konca vojny (posledný oficiálny Hitlerov portrét), a teda bola vyhotovená neskôr, než sa odohráva dej filmu. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama